Zona Baile Tusnad a devenit a saptea destinatie ecoturistica a Romaniei. Acum sunt disponibile activitati specializate in aer liber si pentru amatori de gastronomie locala.
„Baile Tusnad si Imprejurimile” au devenit a saptea destinatie ecoturistica a Romaniei, recunoscuta de Ministerul Antreprenoriatului si Turismului, care cuprinde unitatile administrative (UAT) Baile Tusnad, Cozmeni, Sancraieni, Sansimion, Santimbru, si Tusnad (jud. Harghita). Initiativa de dezvoltare este rezultatul mai multor activitati ale Organizatiei GeoEcologica ACCENT, care a inceput de la realizarea de poteci tematice, trasee de bicicleta pana la realizarea primelor harti ecoturistice ale zonei.
Practic, noul statut de destinatie ecoturistica aduce in oferta locala numeroase produse si servicii care sunt disponibile pentru iubitorii de natura, de miscarea in aer liber si de gastronomia locala.
Numita si „Perla Transilvaniei”, Baile Tusnad este una dintre cele mai frumoase statiuni montane din Romania, unde bogatia factorilor terapeutici naturali, bioclima, numeroasele surse de ape minerale, gazele naturale si apele termale au favorizat dezvoltarea balneologiei.
In prezentarea generala a proiectului ecoturistic, sunt explicate si felul in care apele termale sunt folosite pentru sanatate: „Prima metoda este tratamentul la bai, care este eficace in afectiuni ale sistemului nervos, ale sistemului vascular, si ale sistemului urinar, iar a doua metoda este reprezentata de cura de baut care este potrivita pentru tratarea anemiei, afectiunilor organelor respiratorii si tulburarilor de nutritie”, noteaza specialistii.
Ecoturismul ofera posibilitati de experiente in natura care faciliteaza o intelegere, apreciere si bucurie de a descoperi si ocroti natura si cultura traditionala locala, atat pentru turisti, cat si pentru comunitatea locala.
Zona ofera singurul lac vulcanic din sud-estul Europei – Lacul Sfanta Ana, sute de izvoare de ape minerale pentru baut si imbaiat, observatoare de urs realizate de unul dintre cei mai renumiti fotografi de natura din lume; este si locul unde s-a reintors si castorul (Castor fiber), se pot descoperi portile de lemn si bisericile fortificate, simboluri ale culturii secuiesti, dar si mancarea secuiasca si multe optiuni de recreere activa.
Iubitorii de adrenalina au mai multe optiuni in aceasta zona, oferta cuprinzand si zbor cu parapanta, rafting si kayaking sau schi. Toate detaliile despre Baile Tusnad, informatii utile, cazare si optiuni de activitati pot fi descoperite aici.
Pana acum, comisia pentru desemnarea destinatiilor ecoturistice din Romania evaluat indeplinirea criteriilor si a acordat statutul de destinatie ecoturistica urmatoarelor zone: Colinele Transilvaniei (39 de UAT-uri din judetele Brasov, Mures si Sibiu), Retezat – Tara Hategului (9 UAT-uri din judetul Hunedoara), Tara Dornelor (10 UAT-uri din judetul Suceava); Mara – Cosau – Creasta Cocosului (4 UAT-uri din judetul Maramures), Tinutul Zimbrului ( 5 UAT-uri din judetul Neamt), si Zarnesti – Piatra Craiului.
Conceptul de destinatie ecoturistica a fost dezvoltat incepand cu anul 2012 de autoritatea publica centrala pentru turism, avand la baza Strategia Nationala de Ecoturism, Criteriile Globale pentru Turism Durabil (GSTC) si Standardul European de Ecoturism (EETLS). La momentul respectiv, Romania a fost prima tara din Europa care a lansat un astfel de sistem de recunoastere a destinatiilor ecoturistice.