Catedrala Notre-Dame se va redeschide la sfarsitul lui 2024. Reconstructia nu va fi posibila pana la inceperea Jocurilor Olimpice, asa cum se dorea.
Constructorii Catedralei Notre-Dame au anuntat ca turla edificiului va fi din nou la locul sau pana la sfarsitul anului 2023, dar o redeschidere completa dupa incendiul devastator din 2019 nu va avea loc inainte de Jocurile Olimpice de la Paris de anul viitor, cum isi dorea Ministerul Culturii din Franta, potrivit agentiei France Presse, preluata de France24.
Prabusirea turlei initiale din lemn a fost unul dintre cele mai dramatice momente ale incendiului care a avut loc la catedrala. Aceasta era adaugata de arhitectul Eugene Viollet-Le-Duc, in timpul reproiectarii catedralei in secolul al XIX-lea, si inlocuia o turla anterioara tot din lemn.
O versiune identica a turlei a fost realizata din aceleasi materiale originale: 500 de tone de lemn de stejar pentru structura si 250 de tone de plumb pentru capac si ornamente. Desi au existat preocupari legate de sanatate cu privire la resturile de plumb de la incendiu si la utilizarea plumbului in reconstructie, oficialii francezi au luat masurile de siguranta adecvate.
Conform informatiilor care au aparut in presa, dupa declaratiile Ministrului Culturii din Franta, lucrarile pregatitoare pentru a incepe reinstalarea turlei au inceput saptamana aceasta.
Odata finalizata, turla va atinge 100 de metri inaltime.
In urma teribilului incendiu din 2019, turla si acoperisul Catedralei Notre Dame au ars si s-au prabusit, insa structura de rezistenta nu a fost distrusa. Statui importante si artefacte precum Coroana de Spini a Mantuitorului si Tunica Sfantului Ludovic au fost salvate si mutate in atelierul unde urmeaza sa fie reconditionate.
In prezent, se lucreaza si la restaurarea „vocii” celebrei biserici gotice – cunoscuta drept Marea Orga a Catedralei Notre-Dame, care va fi restaurata pana in 2024. Orga are 7.374 tuburi, 5 claviaturi si 111 registre.
Desi incendiul din aprilie 2019 a lasat relativ nevatamata orga, considerata si cel mai mare instrument muzical din Franta, aceasta are nevoie urgenta de restaurare pentru a indeparta praful toxic de plumb si pentru a repara daunele termice cauzate de canicula din vara anului 2019, a mentionat Kim Willsher pentru The Guardian.
Instrumentul care era folosit in catedrala dateaza din anii 1860, cand aclamatul constructor de orgi Aristide Cavaillé-Coll a fost insarcinat sa modernizeze si sa extinda orga existenta a bisericii. Urmele unor restaurari anterioare se pot vedea si astazi in partea din fata a instrumentului si dateaza din anii 1730. De-a lungul timpului, instrumentul a suferit imbunatatiri periodice.
Inainte de incendiu, iubitorii de muzica din intreaga lume puteau sa cante duminica dupa-amiaza la Marea Orga. Conform organizatiei Friends of Notre Dame de Paris, lista de asteptare pentru aceste ravnite sesiuni dura pana la trei ani.
In 2020, se estima ca Marea Orga ar trebui sa se auda din nou pe 16 aprilie 2024, la aproape cinci ani de la incendiul din 2019.
Autoritatile spera ca deschiderea sa fie oficiata pe data de 8 decembrie 2024– Sarbatoarea Neprihanirii Zamislii, ceea ce inseamna ca aceasta catedrala din secolul al XII-lea, care a fost admirata anterior de aproximativ 12 milioane de vizitatori anuali, nu va putea primi participantii la Jocurile Olimpice pe care Paris le gazduieste in iulie si august 2024.
Intre timp, s-au finalizat lucrarile minutioase de curatare a peretilor interiori ai catedralei – in total 42.000 m2 –, impreuna cu cea de picturi murale, feronerie, tamplarie, vitralii si sculpturi care au supravietuit incendiului.
Despre noile lucrari care vor fi in Notre-Dame, Arhiepiscopul Parisului Laurent Ulrich a spus recent ca isi doreste „o calatorie educationala si spirituala… nu echivalentul unui muzeu”.
Sunt luate in considerare noi amenajari interioare, cu un plan castigator care urmeaza sa fie selectat in aceasta vara.
Dupa mai bine de 14 luni de dezbateri si controverse despre reconstructia catedralei intr-un stil contemporan, cu elemente din sticla si gradini verzi pe acoperise, Guvernul Francez a aprobat o lege, pe 16 iulie 2020, prin care catedrala va fi refacuta intocmai dupa planurile anterioare, urmand sa arate identic ca inainte.
Cat priveste decoratiunile din interior, cele mai recente critici au venit chiar de la ideile Bisericii Catolice, care a propus modificari comparate cu Disneyland. Printre cele mai neobisnuite propuneri s-au numarat o pisicina pe acoperis, o padure si o raza de 100 de metri inaltime.
Cu o lungime de 128 de metri, inaltimea maxima de 91 de metri si 10 clopote, Catedrala Notre-Dame era cel mai apreciat monument din Paris, fiind gazda celor mai importante evenimente din istoria Frantei: incoronarea lui Napoleon I si inmormantarile Presedintilor.
In prezent, este deschisa cripta catedralei Notre-Dame din Paris, dupa incendiul din aprilie 2019 care a distrus o mare parte din acoperis si a dus la interzicerea vizitatorilor in interior si in zona adiacenta.