(video) Ascultati „Bohemian Rhapsody” interpretata pe cea mai mare orga din lume. A fost creata in urma cu 100 de ani si are peste 33.000 de tuburi.
Recent a redevenit virala o inregistrare aparuta in primul al pandemiei in care un organist canta „Bohemian Rhapsody” la cea mai mare orga din lume.
Joshua Stafford a ales sa interpreteze hitul trupei Queen din 1975 care detine titlul de cea mai ascultata melodie a secolului al XX-lea in mediul online.
Organistul a creat propria adaptare a melodiei compusa de Freddie Mercury si produsa de Roy Thomas Baker si membrii trupei Queen.
Stafford este unul dintre cei mai cunoscuti si apreciati organisti americani, fiind absolvent la Yale School of Music unde a primit bursa speciala „Robert Baker” acordata interpretului considerat a fi intre primii 1% organisti din SUA.
Orga Midmer-Losh este cel mai mare instrument de acest tip din lume, cu 33.112 tuburi. Detine patru recorduri mondiale omologate de Guiness World Records, inclusiv pentru cel mai mare instrument muzical construit vreodata si cea mai zgomotoasa orga din lume.
Inregistrarea a fost realizata in Boardwalk Hall din Atlantic City, New Jersey, va invitam sa o ascultati mai jos (castile amplifica experienta auditiei).
Orga a fost construita intre 1929 si 1932 de Midmer Losh, companie specializata in astfel de instrumente. Se afla intr-un spatiu de concerte de 148 de metri lungime, auditia la fata locului este descrisa drept o experienta memorabila.
De-a lungul timpului, orga a trecut prin mai multe transformari, fiind proiectata initial pentru a avea in jur de 43.000 de tuburi. In timpul constructiei a fost depasit bugetul alocat proiectului si a fost limitata la 29.000 de tuburi, fiind adaugate ulterior noi camere pana cand s-a ajuns la 33.114 de tuburi.
Pe langa recordurile mentionate anterior, se adauga si cel de orga cu „cele mai multe claviaturi” – sapte la numar. Costurile de productie actualizate la inflatia actuala ar echivala peste 5,5 milioane de dolari.
In Romania, orga cu cele mai multe registre se afla la Catedrala Evanghelica din Sibiu. Alte exemplare spectactaculoase pot fi ascultate si la Biserica Neagra din Brasov (este si cea mai mare orga mecanica din Romania), Biserica Sf.Mihail din Cluj, in studiourile TVR din Bucuresti, in Palatul Culturii din Targu Mures si Biserica Evanghelica din Bistrita.
Considerata una dintre cele mai bune melodii compuse vreodata, „Bohemian Rhapsody” a fost creata de Freddier Mercury pentru albumul „A Night at the Opera” lansat in 1975.
Pe langa succesul comercial care este greu de cuantificat deoarece melodia face parte din cultura pop, „Bohemian Rhapsody” este un cantec de o complexitate neobisnuita pentru un hit difuzat la radio de aproape 50 de ani. Are structura unei mini-opere, abordeaza mai multe ritmuri si stiluri muzicale pe parcursul celor circa sase minute. Include o parte acapella, solo de chitara, elemente hard-rock, balada si heavy metal.
La vremea lansarii, Mercury a descris-o drept o „opera in gluma” (in engleza „mock opera”) deoarece a fost rezultatul a trei melodii diferite pe care le-a compus in aceeasi perioada (august-septembrie 1975). A fost inregistrata in 5 studiouri diferite si, din cauza structurii complexe, a presupus un efort logistic semnificativ pentru anii ’70.
Fiind catalogata frecvent drept „cea mai buna melodie rock compusa vreodata”, abilitatile vocale ale lui Mercury fiind considerate apogeul talentului sau, melodia avea mari sanse sa nu fie lansata vreodata sub forma cunoscuta astazi daca nu ar fi fost curajul extraordinar al membrilor trupei Queen.
Momentul in care acestia au ignorat planurile casei de discuri de a scurta cantecul – avand 5 minute si 55 de secunde, un format mult prea lung pentru radio – este ecranizat si in „Bohemian Rhapsody”, lungmetrajul biografic despre viata lui Freddie Mercury care a castigat patru premii Oscar in 2019. Rami Malek joaca rolul solistului Queen, prestatia i-a adus primul Oscar din cariera.
Producatorul Roy Thomas Baker alaturi de Mercury, Bryan May, Roger Taylor si John Deacon nu au crezut in sfaturile expertilor in marketing care i-au asigurat ca piesa nu va fi niciodata un hit pentru ca este prea lunga. Trupe precum Queen nu lansau melodii la intamplare, acestea erau testate pe un public divers inainte de a decide asupra piesei potrivite pentru radio. A
Queen si Baker au apelat la un DJ de la Capital Radio din Londra care a inceput sa difuzeze parti din melodie in mod ilegal, fara acordul casei de discuri. Publicul a cerut versiunea completa a cantecului, fiind difuzata de 14 ori in primele doua zile. Un lucru similar s-a intamplat si in SUA, succesul neasteptat al single-ului i-au fortat de directorii caselor de discuri din Marea Britanie si de peste ocean sa il lanseze oficial. A urcat pe primul loc in topurile britanice de Craciun in 1975, devenind unul dintre hiturile semnatura Queen.
Ulterior, dupa moartea lui Mercury in 1991, cantecul a fost difuzat din nou la radio, a urcat in topuri pana pe primul loc si a ramas acolo timp de cinci saptamani. A revenit in clasamente in 2019 dupa lansarea filmului „Bohemian Rhapsody”.
Mai multe noutati despre activitatea recenta a trupei Queen puteti descoperi mai jos.