Vizitatorii au o sansa unica de a vedea de aproape cele 10 milioane de bucati de mozaic din Baptisteriul din Florenta. Sistemul a fost gandit pentru restaurare, dar se poate face un tur pe schele.
Vizitatorii unuia dintre cele mai emblematice monumente din Florenta – Baptisteriul Sf.Ioan (Battistero di San Giovanni) au posibilitatea unica de a vedea de aproape mozaicurile de pe tavan, datorita unei abordari inovatoare, gandite pentru restaurare.
Oficialii s-au gandit ca in loc sa limiteze accesul publicului in timpul renovarilor care ar putea dura pana la sase ani, acestia au construit o platforma de schele pentru restauratorii de arta, care va permite, de asemenea, unui numar mic de vizitatori sa vada mozaicurile din tavan la nivelul ochilor, urcandu-se pe ele.
„A trebuit sa transformam aceasta ocazie intr-o oportunitate de a o face si mai accesibila si mai utilizabila de catre public prin trasee speciale care sa aduca vizitatorii in contact direct cu mozaicurile”, a spus Samuele Caciagli, arhitectul responsabil cu locul de restaurare, citat de AP News. Intr-un interviu pentru The Associated Press, Caciagli a numit noul tur al schelelor din bolta baptisteriului „o oportunitate unica care este putin probabil sa se repete in urmatoarele decenii”.
Platforma schelei are o inaltime de 32 de metri de la sol, iar vizitele sunt programate sa inceapa pe 24 februarie si trebuie rezervate in avans.
Baptisteriul are forma octogonala si este unul dintre cele mai vizibile monumente ale Florentei. Exteriorul sau prezinta un model geometric de marmura alba de Carrara si verde de Prato, dar si trei usi mari de bronz care infatiseaza scene biblice.
Tavanul are scene spectaculoase de mozaic ale Judecatii de Apoi si ale lui Ioan Botezatorul, datand din secolul al XIII-lea, si au fost create folosind aproximativ 10 milioane de bucati de piatra si sticla pe 1.000 de metri patrati de cupola si perete.
Conform oficialilor, proiectul de restaurare de sase ani este primul din peste un secol. Prima faza a proiectului implica efectuarea de studii asupra starii actuale a mozaicurilor, pentru a determina ce trebuie facut. Lucrarile preconizate includ o curatenie atenta a pietrelor de diferite depuneri adunate in zeci de ani, dar si reafixarea pietrelor pentru a preveni desprinderea acestora.
Baptisteriul Sf.Ioan si mozaicurile sale au suferit restaurari anterioare de-a lungul secolelor, multe dintre ele ineficiente sau chiar daunatoare structurii. In timpul unui efort gresit din 1819, o intreaga sectiune de mozaicuri s-a desprins. Daunele persistente cauzate de apa din scurgerile din acoperis nu au fost rezolvate pana in 2014-2015, o parte din lucrare fiind afectata din aceasta cauza.
Baptisteriul (Battistero di San Giovanni) este una dintre cele mai vechi cladiri din Florenta si se afla in fata Domului Santa Maria del Fiore, intre Piazza del Duomo si Piazza San Giovanni.
Istoricul Baptisteriului nu este concret, nu se stie nici data exacta la care s-a ridicat edificiul, ci se crede ca la origine a fost un templu pagan dedicat zeului razboiului, Marte, probabil ridicat de romani pentru celebrarea infrangerii etruscilor din Fiesole si infiintarea orasului Florenta.
Unele excavari arheologice recente sugereaza ca temeliile sale dateaza din secolul IV – V, dar se vad si modificari din secolul al VII-lea, din timpul dominatiei lombarde. Cladirea a fost construita peste ramasitele unui edificiu roman, probabil o casa din secolul I, conform prezentarii oficiale.
Baptisteriul a devenit un edificiu crestin in secolul al IV-lea, cel mai probabil in timpul lui Constantin – primul imparat roman care s-a convertit la crestinism – insa nu exista dovezi arheologice care sa confirme aceasta teorie.
Primele documente despre existenta Baptisteriului in acest loc apar in anul 897, cand se vorbeste despre edificiu ca fiind Bazilica Sfantului Ioan Botezatorul (Basilica di San Giovanni Battista), denumirea de bazilica indicand faptul ca Baptisteriul ar fi fost catedrala orasului Florenta. Abia in 1059, Papa Nicolae al II-lea a consacrat din nou bazilica ca fiind catedrala Florentei. Din 1128, documentele arata ca Baptsiteriul a devenit oficial locul in care erau botezati toti nou-nascutii din Florenta.
Poetul italian Dante Alighieri si multe alte figuri renascentiste importante, inclusiv membri ai familiei Medici, au fost botezati in acest loc. De asemenea, cladirea contine mormantul lui Papa Ioan al XXIII-lea, creat de Donatello.