Ziua Lecturii se celebreaza pe 15 februarie. Evenimente dedicate lecturii au inceput deja in intreaga tara
Din 2022, a fost promulgata legea privind Ziua Nationala a Lecturii, un eveniment care se celebreaza pe 15 februarie. Data ilustreaza si ziua nasterii lui Titu Maiorescu si a lui Spiru Haret, personalitati importante care au realizat schimbari esentiale in peisajul cultural romanesc de secol XIX.
Totodata, data a fost aleasa pentru a marca Ziua Nationala a Lecturii, sustinuta de autoritatile romane pentru a incuraja proiectele si evenimentele care promoveaza lectura pe tot parcursul vietii.
Anul acesta, Ministerul Educatiei sugereaza ca celebrarea sa se faca cu ajutorul cartilor preferate, pe care copiii sa le aduca la scoala, dupa exemplul personal dat de profesori. De asemenea, institutia propune ca de Ziua Lecturii sa aiba loc si discutii despre drepturile de autor, cluburi de lectura organizate pentru elevi si impreuna cu acestia, intalniri cu scriitori, traducatori si ilustratori, ateliere de scriere creativa si/sau ilustrare de carte, vizite si/sau activitati organizate la biblioteca sau la librarie. Totodata, Ministerul Educatiei a propus motto-ul „Citim zi de zi”, folosit pe retelele de socializare ca #citimZideZi.
La Bucuresti, Muzeul National al Literaturii Romane organizeaza Balul personajelor, cautare de comori si licitatii de povesti, printre altele.
Atelierul este dedicat copiilor cu varste cuprinse intre 9 si 12 ani, unde lectura va prinde culoare si sens cu ajutorul personajelor, printr-o cautare de comori, o licitatie de povesti si o activitate specific detectivilor. Detalii aici.
De la ora 17.00, Libraria Humanitas Lipscani 42 va fi gazda conferintei de presa initiata de Asociatia Editorilor din Romania, „Pactul pentru lectura”, moderata de jurnalistul Catalin Striblea. Detalii despre eveniment, aici.
Programul de anul acesta de la filialele Bibliotecii Metropolitane București cuprinde mai multe ateliere de lectura, unde s-au inscris deja mai multe scoli.
La Craiova, zeci de elevi din mai multe licee si scoli promoveaza cititul de carti, in cadrul unui proiect judetean intitulat „Cursa lecturii”.
Proiectul „Cursa lecturii” a debutat duminica, 12 februarie, cu activitatea „Lectura in tramvai”, unde elevi, cadre didactice si parinti au ales sa promoveze cititul in tramvai. Acestia au lasat pe scaune carti, dar si mesaje despre importanta lecturii, dupa cum mentioneaza Agerpres.
Biblioteca Judeteana „George Baritiu” din Brasov organizeaza editia a doua a concursului „Lectura la fereastra”.
Prin acest concurs, este nevoie sa trimiteti o fotografie la adresa [email protected] care sa ilustreze aceasta tema, citind in fereastra, o carte la fereastra, un desen din cartea preferata pe fereastra etc., pana la data de 28 februarie 2023, indiferent de localitatea de provenienta. Detalii aici.
La Cluj, prin intermediul Asociatiei Culturale „Cartile pe fata”, se deschide o a doua biblioteca mobila, cu peste 1500 de carti pentru elevii din mediul rural.
Cu ajutorul bibliotecii mobile, copiii din zonele rurale, cu acces restrans la lecturi variate, se pot bucura de cel putin 1500 de carti care vin la ei, si din care pot alege, imprumuta gratuit si citi pana la urmatoarea sosire a acestora, cu ajutorul BookTruck-ului. Detalii despre proiect, aici.