Skip to content

Pe 19 februarie aniversam 147 de ani de la nasterea lui Constantin Brancusi. La Bucuresti si Craiova au loc o serie de evenimente care pun in valoare creatia artistului

Ziua Constantin Brancusi este sarbatorita in fiecare an pe data de 19 februarie, cand este comemorata ziua nasterii marelui sculptor roman, evenimentul fiind celebrat din anul 2015, cand a fost promulgata legea pentru declararea Zilei Brancusi drept zi de sarbatoare nationala.

Pentru a marca creatia si importanta marelui artist, la Craiova au loc numeroase evenimente in perioada 13-19 februarie. Seria manifestarilor este desfasurata sub genericul „Brancusi al lumii”.

La inceput de septembrie 2022, la Craiova s-a deschis si Centrul Cultural „Constantin Brancusi”, un proiect dedicat marelui sculptor, care a fost realizat in curtea Muzeului de Arta din Craiova – Palatul Jean Mihail, printr-o investitie de 27 milioane lei, bani proveniti din fondurile proprii ale institutiei.

Conform reprezentantilor autoritatilor locale, centrul are peste 100 de tone de sticla, care gazduiesc o galerie subterana, pentru care s-au realizat peste 10.000 metri cubi de sapaturi. Practic, spatiul ofera un loc de a descoperi povestea Hobita-Paris, via Craiova, unde artistul a locuit o perioada. De asemenea, in centru exista si barnele aduse de V.G. Paleolog de la atelierul din Paris al artistului, precum si multe informatii din viata sculptorului, redate pe suport tehnologic.

Printre expozitii si conferinte, participantii la manifestarile dedicate lui Brancusi la Craiova pot vedea si o expozitie de carte, „Constantin Brancusi in colectiile bibliotecii Aman”, filmul documentar „Constantin Brancusi, intre pamant si cer pe calea sufletelor”, dar si un concert gazduit de Filarmonica Oltenia Craiova, pus in scena de actrita Miruna Ionescu si de violonistul Valentin Albeşteanu, acompaniati de Taraful de Oras. Intregul program este disponibil aici.

La Targu Jiu, Centrul de Cercetare, Documentare si Promovare „Constantin Brancusi” propune manifestarea „Brancusi – Esenta lucrurilor”, iar printre numeroasele manifestari, va avea loc vernisajul expozitiei „Raportoru 23” a artistului Eugen Raportoru, curator fiind Catalin Davidescu.

La Iasi are loc Luna Sculptorilor Romani, care se desfasoara in perioada 19 februarie- 19 martie, pentru a celebra 147 de ani de la nasterea marelui artist Constantin Brancusi, reunind, in cadrul celor 11 expozitii solo si colective peste 185 de sculpturi, 51 dintre ele fiind prevazute pentru a fi amplasate in aer liber.

La Bucuresti, duminica, 19 februarie, se joaca la Sala Mare ARCUB Gabroveni spectacolul de teatru „Brancusi, dragostea mea”, un one woman show creat si interpretat de Claudia Motea, in regia lui Beatrice Rancea.

Inspirat de cartea cu acelasi nume a scriitoarei si actritei Claudiei Motea, tradusa si publicata deja in zece limbi, spectacolul aduce in prim plan marile iubiri ale lui Brancusi, cu femei celebre care i-au fost muze: Margit Pogany, Maria Tanase, Eileen Lane, Peggy Gugenheim, Madame Leonie Ricou, Maria Bonaparte, Cella Delavrancea, Baroneasa Renee Irana Frachon si Milita Petrascu. Biletele au fost puse in vanzare pe arcub.ro.

La Casa Artelor Dinu Lipatti are loc Conferinta „Brancusi intre Orient si Occindent”, sustinuta de istoricul de arta Pavel Susara, iar ulterior, de la ora 20.00, in Salonul de Muzica al Casei Lipatti va avea loc Recitalul de muzica si poezie intitulat „Despre pasari si pietre” dedicate personalitatii lui Brancusi si sustinut de flautistul Ion Bogdan Stefanescu, alaturi de discipola sa, flautista Carla Maria Stoleru. In program sunt incluse lucrari semante de Carmen Petra Basacopol, Violeta Dinescu, Doina Rotaru, Carmen Maria Carneci, Dan Buciu, Dan Dediu, Ion Bogdan Stefanescu, Horatiu Radulescu si Theodor Gheorghiu, iar versurile apartin lui Ion Bogdan Stefanescu.

Citește în continuare