Skip to content

Detinutii de la Guantánamo au voie acum sa plece la eliberare cu lucrarile pictate. Inchisoarea nu permitea acest lucru fiind considerate proprietatea Pentagonului, motiv pentru care au facut o scrisoare deschisa presedintelui Biden

Pentagonul a decis la inceputul acestei luni sa puna capat oficial unei politici care interzicea prizonierilor din Guantánamo Bay sa-si pastreze lucrarile de arta atunci cand sunt eliberati. Vestea vine la patru luni dupa ce actualii si fostii prizonieri i-au scris o scrisoare deschisa presedintelui Biden, prin care cereau ca si arta lor sa fie eliberata, dupa cum noteaza publicatia Smithsorian Magazine.

Subiectul a fost preluat pe larg de mai multe publicatii internationale ca New York Times si The Times, dezbaterea fiind legata in special de apartenenta lucrarilor de arta, mai ales dupa ce purtatorul de cuvant al Pentagonului a spus pentru New York Times ca operele sunt considerate proprietatea guvernului SUA.

Practicarea picturii pentru detinuti s-a intensificat o data cu decizia de a elibera vederea catre mare in 2014, ulterior ferestrele fiind din nou acoperite.

La acel moment, mai multi detinuti s-au simtit inspirati de frumusetea marii si au creat o serie de lucrari, care au si avut expozitie in 2017 in New York, sub numele de „Oda marii”. Gazduite la John Jay College of Criminal Justice din CUNY, piesele au inclus peisaje marine, sculpturi de nave si alte lucrari de arta inspirate de ocean. La scurt timp dupa aceasta expozitie, Departamentul Apararii a anuntat ca detinutii nu mai pot scoate arta din inchisoare.

In octombrie 2022, opt fosti si actuali detinuti au trimis o scrisoare deschisa, care a fost prezentata publicului larg pentru prima data de Jasmine Liu de la publicatia Hyperallergic, indemnand guvernul sa elibereze operele de arta. Scrisoarea detaliza cum, incepand din 2010, accesul la noi cursuri de arta si rechizite le-a oferit detinutilor posibilitatea de a se conecta cu amintiri ale lumii exterioare si de a crea ferestre catre lumea exterioara. Unul dintre detinuti i-a spus avocatului sau ca ar prefera ca arta lui sa fie eliberata mai mult decat el insusi, precizeaza publicatia.

Decizia legata de lucrarile de arta vine intr-un moment complicat pentru inchisoare, care in prezent mai are doar 34 de detinuti, dintre care 20 au fost aprobati pentru transfer, ceea ce inseamna ca nu puteau pleca cu lucrarile lor din cauza actualelor reglementari.

 „Printre acestia”, scrie publicatia Times, „se numara multi barbati care si-au petrecut ultimii ani din inchisoare pictand, desenand si creand sculpturi, unii la cursuri de arta. Unii au adunat colectii uriase din munca lor.”

Lucrarile pot fi vazute pe site-ul „Art from Guantanamo Bay”.

Programele de arta si reconversie profesionala inca din timpul perioadei de detentie sunt forme prin care in special organizatiile civile incearca sa propuna reabilitatea acestei categorii de persoane.

Programe de tipul acesta sunt disponibile si in Romania, unde totodata exista si beneficii directe pentru anumite categorii de detinuti, ca de exemplu scaderea zilelor de detentie, daca acestia cerceteaza si scriu carti care sunt si publicate de edituri.

Citește în continuare