H&M revine la colectiile realizate cu branduri de lux printr-o colaborare cu Mugler care va aparea in primavara acestui an. Ar putea fi urmata de o colectie cu Paco Rabanne in a doua parte a anului.
H&M a anuntat urmatoarea colectie pe care o va lansa in colaborare cu un brand de lux renumit. Este vorba despre casa de moda Mugler condusa in prezent de designerul Casey Cadwallader.
Colectia urmeaza sa fie lansata in primavara acestui an, fiind confirmata intr-un scurt comunicat de presa publicat pe site-ul H&M.
Jurnalistii de la WWD – publicatie specializata in jurnalism de moda – sustin ca dupa H&M x Mugler, pentru a doua parte a anului este in pregatire cu o colaborare cu Paco Rabanne.
Cele doua alegeri – Mugler si Paco Rabbane – sunt emblematice din trei puncte de vedere. Pe de o parte s-a optat pentru designeri care au revolutionat industria modei prin croiuri si o viziune fantastica – in cazul lui Mugler – dar si prin materiale inovatoare care au impact in prezent asupra modului in care se imbraca majoritatea oamenilor din orasele mari ale lumii – in cazul Paco Rabanne.
In acelasi timp, ambii designeri fondatori ai celor doua mari branduri au decedat in ultimul an: Thierry Mugler pe 23 ianuarie 2022 la varsta de 73 de ani iar Paco Rabanne la inceputul acestei luni. Astfel, colectiile care urmeaza sa fie lansate la nivel global, in sistemul mass-market, ar putea fi celebrari ale unor minti creative extraordinare. In plus, ambii designeri sunt emblematici pentru moda de la finalul anilor ’90 si inceputul anilor 2000, estetica Y2K (de la tranzitia dintre mileniul al doilea si al treilea) fiind principala tendinta care domina moda in ultimele sezoane.
Momentan este confirmata in mod oficial numai colaborarea cu Mugler, imaginile vor fi dezvaluite in curand.
Prin colaborarea cu Mugler, lantul suedez de magazine de moda isi reia colaborarile cu designeri importanti dupa o pauza cauzata de perioada pandemica.
Colaborarea actuala se desfasoara sub conducerea directorului de creatie al Mugler, Casey Cadwallader si, potrivit comunicatului H&M, „va incapsula spiritul unic si vibrant al casei Mugler.”
Istoria colaborarilor H&M cu designeri si case de moda de lux a fost o forma de pionierat prin care creatiile haute couture sau ready to wear de pe podiumurile de la Saptamana Modei au fost adaptate – ca materiale si ca preturi – pentru a fi mai accesibile unui public mai larg.
In mod obisnuit, colectiile sunt vandute la preturi duble sau chiar triple fata de piesele vestimentare obisnuite din magazinele H&M dar calitatea acestora este net superioara, atat din punct de vedere al materialelor utilizate dar si al designului care oscileaza cateodata intre o piesa menita sa fie purtata in fiecare zi si o opera de arta. Sunt investitii inteligente pentru a crea o garderoba solida si un stil vestimentar cat mai personalizat.
Printre cele mai de succes colaborari H&M de pana acum au fost cu Karl Lagerfeld, Stella McCartney, Moschino, Maison Margiela, Balmain, Isabel Marant, Comme des Garçons, Lanvin, Versace, Simon Rocha si Giambattista Valli.
Brandul Mugler, fondat de Thierry Mugler in 1974, a devenit o forta majora a modei in anii ’80 si la inceputul anilor ’90. In ultimii ani, a fost reinventat de designerul director artistic Casey Cadwallader care a preluat conducerea creativa din 2017.
Reinventat in ultimii ani prin creatiile de arhiva care au facut spectacol pe covorul rosu la Hollywood, Thierry Mugler este creditat ca fiind unul dintre cei mai influenti creatori de moda ai tuturor timpurilor.
Pe langa costumul-robot si tinutele futuriste care au reusit sa nu se demodeze nici la 40 de ani dupa ce au fost create, Mugler a reinventat defilarile de moda precum spectacole de pe Broadway care le-au avut in rolurile principale pe Diana Ross sau Jerry Hall.
Notorietatea si impactul cultural al brandului au fost alimentate in ultimii ani si de succesul „Thierry Mugler: Couturissime”, expozitie a fost deschisa in Montreal, Paris iar in prezent poate fi vizitata la Brooklyn Museum din New York.
Viziunea lui Cadwallader a reusit sa readuca brandul printre cele mai importante prezente de la Saptamana Modei la Paris. Mai jos puteti urmari cea mai recenta defilare.
Thierry Mugler a definit stilul anilor ’80 prin sacourile care au devenit simbol al puterii feminine care poate fi emanata prin vestimentatie. A lansat fenomenul celebritatilor care defileaza ca modele si a introdus o noua categorie de parfum cu „Angel”.
S-a nascut in 1948 in Strasbourg, Franta, si a inceput cariera in lumea spectacolelor de opera cand s-a alaturat corpului de balet de la National Rhine Opera la varsta de 14 ani. Ulterior, s-a lansat in moda in Londra si a contribuit la aspectul vizual al buticurilor care erau la moda in perioada „Swinging ’60s”.
In anii ’70, s-a mutat la Paris unde i-a numit pe Cristóbal Balenciaga si Christian Dior drept „maestrii mei in moda”. Acestia l-au influentat in dezvoltarea unei estetici aparent simple, puternic concentrata pe formele feminine si siluetele de tip clepsidra.
In 1978, si-a deschis primul butic in Paris si a lucrat intens in perioada anilor ’80 pentru a strange in jurul casei de moda cele mai cautate modele si celebritati ale vremurilor: Cindy Crawford, Naomi Campbell, George Michael si RuPaul. Pana in 1990, creatiile sale erau vandute in magazinele de lux din Londra si New York iar in 1992 a creat prima colectie Haute Couture sub supravegherea atenta a Camerei Sindicale pentru Haute Couture din Franta.
Succesul recent a culminat cu o expozitie deschisa anul trecut la Musée des Arts Décoratifs din Paris care poate fi vizitata pana in aprilie 2022. Vernisajul expozitiei a fost ultima iesire publica a designerului si a marcat si ultimul interviu acordat, cel mai probabil publicatiei WWD.
Mai multe despre cariera lui puteti descoperi mai jos.
In ceea ce il priveste pe Paco Rabanne, designerul spaniol decedat la inceputul acestei luni la varsta de 88 de ani, brandul lui este detinut in prezent de grupul spaniol Puig.
Rabanne a devenit celebru in anii 1960 prin haine futuriste create din metale, hartie si plastic.
Estetica lui Rabanne a ramas mereu ancorata in perioada anilor ’60-‘70 care a fost marcata de primele calatorii ale oamenilor in spatiu. A fost inclus constant in lista celor mai buni mestesugari din industria modei si a contribuit semnificativ la modernizarea industriei haute couture alaturi de Emanuel Ungaro, Yves Saint Laurent si André Courrèges.
Pe langa recunoasterea primita in timpul vietii si colectiile de succes, designerul declara intr-un interviu din 2002 ca „voi avea intotdeauna un loc in istoria modei. Si asta dintr-un singur motiv – sunt in toate dictionarele pentru ca am introdus noi materiale in lumea modei. Am creat primele rochii din metal, hartie si plastic turnat – aceasta este mostenirea mea.”
Era constient de impactul pe care l-a avut atat in lumea modei dar si in arta, film, arhitectura si designul de produs. Colectiile lui inspirate de Ioana d’Arc au fost purtate de Jane Birkin, Audrey Hepburn, Brigitte Bardot sau Jane Fonda. A avut sustinatori importanti in randul americanilor prin Peggy Guggenheim, Diana Vreeland si Eugenia Sheppard, fapt care l-a determinat pe designer sa declare in 2002 pentru ziarul New York Times ca „americanii au fost au fost cei care au crezut in mine si m-au „creat”, de fapt.”
In anii ’70, Salvador Dali sustinea ca „exista numai doua genii in Spania: eu si Paco Rabanne.” Rabanne si-a castigat faima la nivel mondial pentru creatiile sale vestimentare excentrice.
Paco Rabanne s-a nascut in 1934 in orasul basc Pasajes din Spania, in apropiere de San Sebastian. Tatal lui a fost colonel in armata republicana, fiind executat de regimul fascist in 1936 in timpul Razboiului Civil Spaniol. Mama lui – care a fost una dintre croitoresele preferate ale designerului Cristobal Balenciaga – si-a mutat familia la Paris in 1939, dupa ce fortele nationaliste au cucerit Madridul si au castigat razboiul.
Crescut in capitala franceza, Rabanne a studiat la arhitectura la École Nationale des Beaux-Arts, a devenit fascinat de designul industrial si de materialele plastice si a castigat bani desenand schite de moda. Dupa o scurta perioada in care a lucrat in industria constructiilor la un producator de beton, si-a lansat cariera in domeniul modei: crea bijuterii si nasturi pentru Givenchy, Dior si Balenciaga.
Mai multe despre cariera spectaculoasa a lui Paco Rabanne puteti descoperi in articolul de mai jos.