(galerie foto) 7 colectii pentru sezonul toamna-iarna 2023/2024 de la Saptamana Modei de la Milano: Dolce & Gabbana, Bottega Veneta, Prada, Gucci, Moschino, Armani si Fendi.
Recent s-a incheiat inca o editie a Saptamanii Modei de la Milano cu prezentari ale celor mai noi colectii create de marile case de moda pentru sezonul toamna-iarna 2023/2024. Treptat se contureaza tendintele pentru sfarsitul acestui an si inceputul anului viitor, acestea oscileaza intre discretie si ostentatie, intre ordine si haos, intre simplitate si maximalism, intre tinute inspirate de pijamale si rochii extravagante pentru gale.
Au avut loc peste 50 de prezentari in capitala italiana a modei, singura absenta notabila din programul oficial fiind Versace, brandul optand sa isi lanseze noua colectie la Los Angeles, pe 10 martie, cu doua zile inaintea galei de decernare a premiilor Oscar 2023.
Mai jos va invitam intr-o calatorie printre cele mai spectaculoase tinute prezente pe podiumurile Dolce & Gabbana, Bottega Veneta, Prada, Gucci, Moschino, Armani si Fendi.
Dolce & Gabbana a facut o schimbare de directie estetica pentru noul sezon prin tinute inspirate de finalul anilor ’90.
Dupa cateva colectii in care extravaganta si opulenta au fost cuvintele cheie pentru care au optat Stefano Gabbana si Domenico Dolce, casa de moda italiana a dezvaluit materiale lucioase si piese de lenjerie purtate ca imbracaminte de strada. Este o tendinta aparuta in anii ’90 care a revenit in urma cu 5-6 ani si care se regaseste in majoritatea colectiilor prezentate la Milano Fashion Week.
„Anul trecut, cand a fost moda, moda, moda, moda, volum, volum, volum, anii ’80 – a fost obositor. Stii cum e cand mananci prea mult si ai nevoie de apa plata? Vrem sa lucram numai cu matase de cea mai buna calitate, cu lana de cea mai buna calitate. Fara tesaturi ciudate.”, a declarat Domenico Dolce pentru Vogue.
Designerul Matthieu Blazy mizeaza pe varietate pentru noua colectie Bottega Veneta pentru toamna-iarna.
Pentru noul sezon, Blazy a pornit de la hainele de strada pe care le-a transformat prin filtrul varietatii in tinute pentru „toata lumea”, asa cum le descrie el. Printre cuvintele cheie care l-au inspirat au fost „parada” si „carnaval”.
Colectia este ultima parte a trilogiei sale inspirata de Italia si include referintre la istoria culturii italiene. Alegerea lui este usor de inteles daca ne gandim ca Blazy, in varsta de 38 de ani, vine dintr-o familie in care tatal lui e specialist in arta iar mama lui lucreaza ca istoric.
Defilarea a avut loc printre statuile preferate ale lui Blazy, cele mai importante fiind o sculptura a artistului futurist Umberto Boccioni din 1913 (turnata in 1931) de la Galeria Nationala din Cosenza si doua sculpturi imprumutate de la Museo Archeologico Nazionale di Napoli care infatiseaza alergatori din secolul I i.Hr.
Colectia Prada de anul trecut a fost prezentata in zilele in care a inceput invazia Rusiei in Ucraina iar noile creatii au fost influentate de evenimentele tragice desfasurate in ultimele 12 luni.
In timpul scurs de la defilarea Prada de anul trecut, lumea s-a schimbat in mod radical iar designerii Miuccia Prada si Raf Simons au declarat pentru Vogue ca i-a interesat „sa acordam importanta lucrurilor modeste, sa pretuim meseriile modeste, meseriile simple, si nu doar frumusetea extrema sau farmecul.”
Noua colectie are tinute accesibil pentru strada, include rochii si camasi albe inspirate de tinutele asistentelor medicale, jachete inspirate de uniformele militare dar si pelerine care aduc aminte de posterele de recrutare din perioada celui de-al Doilea Razboi Mondial. Au incercat sa aduca si o nota de optimism prin cateva tinute realizate in pasteluri si culori primare.
Noua colectie Gucci a reciclat cateva hituri prezentate de-a lungul anilor de designerul de Alessandro Michele, care a fost concediat la finalul anului trecut.
Noul director de creatie al casei de moda Gucci este Sabato De Sarno, numirea sa fiind anuntata luna trecuta cand reprezentantii brandului au declarat ca prima colectie a acestuia va fi prezentata in aceasta vara si va fi dedicata sezonului de primavara-vara 2024.
Astfel, colectia pentru toamna-iarna 2023/2024 a fost creata de echipa din atelierul Gucci si a oscilat intre croiurile inspirate de perioada in care Tom Ford lucra pentru Gucci si stilul mai excentric al lui Alessandro Michele. Noile piese abordeaza o multime de stiluri diferite si idei amestecate, de la dantela cu blana artificiala la rochii transparente din paiete, lenjerie de blana artificiala, jeansi de tip boyfriend sau catarame supradimensionate.
Noua colectie Moschino a fost inspirata de celebra pictura cu ceasuri care se topesc a lui Salvador Dali – „The Persistence of Memory”.
Atat ca inspiratie dar si ca estetica generala, designerul Jeremy Scott a mers pe o directie similara cu creatiile Schiparelli din ultimele sezoane. In timp ce geometria si liniile curbe par sa fie un laitmotiv al noii colectii, diferenta au facut-o costumele inspirate de anii ’80 si ’90 in diferite culori electrice si cu lungimi si forme neobisnuite atat in privinta decolteului dar si a fustelor.
Estetica generala a colectiei Moschino este descrisa drept „aristo-punk”, punk-ul fiind adaugat mai ales prin stilizare si prin parul si machiajul modelelor, aducand aminte de regretata Vivienne Westwood care a decedat recent.
Colectia Giorgio Armani aminteste de defilarile casei de moda din anii ’90, fiind dominata de culori pudrate. De altfel, modelele se pudrau cu produse Armani Beauty in timp ce defilau pe podium, colectia fiind intitulata „Cipria” (pudra de fata).
Designerul Giorgio Armani, in varsta de 88 de ani, a optat pentru tinute cu croiuri fluide, cu nuante delicate dar si numeroase piese vestimentare negre, rochii cu broderii florale roz si curele cu margele sau paiete care scot in evidenta costumele celebre care au devenit semnatura casei de moda.
Noua colectie Fendi semnata de Kim Jones a fost descrisa de Silvia Fendi „pura, simpla, dar complexa”.
Kim Jones a declarat pentru Vogue ca in noua colectie „Este vorba despre imbracamintea adevarata: acea femeie italiana sofisticata pe care o cunosti, care devine globala.”
Printre referintele care domina noile piese vestimentare se numara si motive grafice si siluete preluate din colectia de toamna 1996 a lui Karl Lagerfeld cand lucra pentru Fendi. Muza colectiei a fost Delfina Delettrez Fendi, fiica Silviei Fendi, prin combinatiile de maro si albastru deschis pe care aceasta le prefera dar si prin reinterpretarea uniformei ei de la scoala din Roma. Acest lucru e vizibil prin kilturile plisate cu lungimi diferite purtate peste pantaloni din tesaturi grele.