Intre 1 si 31 martie revine programul „Asculta 5 minute de muzica clasica” atat in scolile romanesti dar si in spatii neconventionale din Bucuresti si alte orase din tara. Puteti asculta gratuit inregistrari cu Luciano Pavarotti, Maria Callas si Angela Gheorghiu.
In luna martie, cele mai cunoscute creatii de muzica clasica vor putea fi ascultate in hipermarketuri, mall-uri, librarii, muzee, sedii de firme si spatii neconventionale in cadrul proiectului „Asculta 5 minute de muzica clasica”, initiat de Radio Romania Muzical si desfasurat incepand cu anul 2010.
Lucrari muzicale celebre devin parte a ambientului sonor propus de partenerii initiativei – care deseori sunt sponsori – in interpretarea unor artisti romani precum Alexandru Tomescu, ambasadorul proiectului incepand cu anul 2018.
Partenerii proiectului sunt nume importante din retailul si business-ul romanesc precum Cora Romania, Castelul Bran, Dedeman, Librariile Carturesti, Librariile Humanitas, Iulius Mall din Iasi, Timisoara, Cluj si Suceava, Palas Mall Iasi, ParkLake Shopping Center, Avia Motors.
Prima editie a avut loc in octombrie 2010 si de atunci, pe parcursul lunilor martie si octombrie, in fiecare zi, publicul a avut sansa de a descoperi marile opusuri ale muzicii clasice in spatii neasteptate pentru astfel de auditii. Majoritatea au fost primite cu reactii pozitive atat de clienti dar si de angajatii partenerilor respectivi.
In fiecare an exista cate o piesa aleasa zilnic dintr-o lista de inregistrari din stagiunile Orchestrei Nationale Radio si a Orchestrei de Camera Radio.
Pentru editia din acest an, in playlist se afla Antonio Vivaldi – Primăvara din ciclul Anotimpurile pentru vioară și orchestră, Felix Mendelssohn – partea a IV-a din Simfonia a IV-a Italiana, Dmitri Șostakovici – Vals din Suita de jazz nr. 2, Ludwig van Beethoven – partea I din Simfonia a VI-a Pastorala, Johann Strauss-fiul – Uvertura operetei Liliacul sau Gioachino Rossini – uvertura operei Bărbierul din Sevilla. Toate inregistrarile pot fi ascultate aici.
Proiectul a fost adaptat si in scolile romanesti.
Printr-un parteneriat cu Ministerul Educatiei Nationale, proiectul Radio Romania faciliteaza apropierea elevilor fata de muzica clasica prin auditia concreta a materialelor puse la dispozitie, care includ atat o lucrare muzicala, cat si o poveste despre acea piesa muzicala.
Elevii au si posibilitatea de a participa la un concurs derulat online cu intrebari in legatura cu lucrarile ascultate, selectia pieselor pentru acestia include George Enescu – Impromptu concertant pentru vioară şi pian, Claude Debussy – Fata cu părul bălai, Richard Wagner – uvertura operei ‘Tannhauser’, Johann Sebastian Bach – partea a III-a din Concertul în re minor pentru două viori şi orchestră, Johannes Brahms – Dansurile ungare nr.1 şi 10, Giacomo Puccini,- aria lui Calaf din actul 3 al operei ‘Turandot’ si Giuseppe Verdi – aria ducelui din opera ‘Rigoletto’ in interpretarea lui Luciano Pavarotti sau Aria lui Cio Cio San din opera Madama Butterfly intr-o interpretare de Angela Gheorghiu şi Orchestra Naţională Radio.
In anul scolar 2021-2022, la proiect au participat peste 250.000 elevi din Bucuresti si 34 judete. Arhiva audio a pieselor este disponibila gratuit online, cu peste 300 de inregistrari, insotite cu explicatii, disponibile aici.
Proiectul se implementeaza in mediul scolar prin inspectorul de specialitate in arte sau muzica din fiecare judet care primeste din partea Radio Romania Muzical toate fisierele audio si informatiile necesare si care transmite la randul sau, catre scolile si profesorii din judetul pe care-l reprezinta, toate materialele puse la dispozitie de Radio Romania Muzical.
La final, reprezentantii scolilor trebuie sa transmita mai departe numarul de elevi participanti la proiect, adica al celor care au ascultat fisierele audio din proiect la scoala.
La proiect pot participa elevi din toate clasele sistemului preuniversitar, inclusiv din clasele 0-4 sau prescolar. La final, acestia pot participa la un concurs online in care sa-si testeze cunostintele acumulate in cadrul auditiilor, fiind premiati saptamanal cu diplome si CD-uri oferite de Universal Music Romania.