Skip to content

Ce puteti face in weekend-ul 3-5 martie: premiere la teatru, Zilele Filmului German, expozitie dedicate Margaretei Paslaru, conferinta online Printul Harry cu medicul Gabor Mate si targuri tematice de primavara

Primul weekend din martie se anunta insorit, dar friguros, asadar urban.ro va recomanda cateva dintre evenimentele din oras.

In acest weekend, Teatrul Evreiesc de Stat, Teatrelli, Teatrul Mic si TNB invita publicul la evenimente care au femeia si feminitatea in prim plan: de la spectacole-lectura la instalatii performative.

La TNB, vor avea loc o serie de spectacole-lectura in zilele de 2, 3, 4 si 5 martie 2023, ora 18:30, la Sala Media, cu intrarea libera.

La Teatrul Evreiesc de Stat va fi in acest weekend premiera spectacolului „Rude pierdute” de Nava Semel, regia Mihaela Panainte, cuMaia Morgenstern, Andrei Finti, Luana Stoica, Mircea Dragoman, Cristina Circei, Lorena Luchian, Andrei Miercure, Mihai Prejban, David Mihai Enache, Antonia Maria Dragoman, Dorina Paunescu si Mihai Ciuca in distributie. Detalii aici. 

Pe 3-4 martie, la Teatrelli se pune in scena spectacolul „Flori, pietre si alti demoni”, o creatie colectiva AREAL, de/cu Alexandra Balasoiu, Cristina Lilienfeld si Cosmin Manolescu. Detalii aici. 

La Teatrul Mic, are loc premiera „Doamne fereste!”, in regia Liei Bugnar, cu Toma Cuzin, Liliana Pana, Marin Grigore, Oana Cristina Puscatu si Irina Radulescu, detalii aici. 

Zilele Filmului German (ZFG#15) au revenit in aceasta primavara cu editia a 15-a, la Cinema Elvire Popesco din Bucuresti, cu o selectie a celor mai bune titluri din cinematografia germana a ultimilor ani, prezentata in premiera nationala. Filmele pot fi vazute pana pe 5 martie 2023.

Pentru aceasta editie, organizatorii au pregatit o vanatoare de bilete in diferite locuri din Bucuresti, unde puteti gasi plicuri cu invitatii la eveniment. Daca vedeti prin oras plicuri pe care scrie Deschide-ma, acceptati provocarea.

Daca va pasioneaza cultura japoneza, la Cinema Eforie are loc festivalul de animatie japoneza IZANAGI.

Festivalul revine cu a treia editie in weekend-ul 3-5 martie 2023, cu filme marca Studio Ghibli si tema spiritualitatii. Festivalul IZANAGI isi propune, printr-o selectie de cinci filme, sa exploreze spiritualitatea societatii japoneze asa cum este ea portretizata in anime, concentrandu-se pe ce inseamna armonia cu sine, cu trecutul si viitorul, cu destinul, dar si cu fortele divine si umane care influenteaza vietile personajelor. Detalii aici. 

Sambata, 4 martie, Printul Harry si medicul Gabor Mate vor sustine o conferinta despre pierdere si despre importanta vindecarii personale.

Printul Harry si medicul Gabor Mate vor sustine o conferinta despre pierdere si despre importanta vindecarii personale. Intalnirea va transmisa online global, un bilet costa 35 de lire.

La sfarsitul conversatiei va avea loc o sesiune de intrebari din partea publicului la care vor raspunde Printul Harry si Dr. Maté, iar evenimentul – care face parte din proiectele legate de lansarea cartii Spare /Rezerva a printului Harry – va include o introducere din partea CEO-ului Barnes & Noble/Waterstone, James Daunt.

Participantii se pot inscrie prin Eventbrite pentru a cumpara un bilet (costul acestuia este 34,29 Lire, evenimenul incepe la ora 19,00 , ora Romaniei, si va dura o ora) unde li se va solicita sa trimita o intrebare care ar putea fi apoi selectata pentru a i se raspunde in direct. Cei care au achizitionat bilet, vor putea accesa evenimentul prin Vimeo. Link-ul si parola pentru a accesa platforma vor fi trimise de catre Evenbrite pe e-mail in ziua evenimentului.

Pentru Romania, ziua de 4 martie 1977 a schimbat ordinea lucrurilor, din cauza cutremurului devastator care a lovit in principal Bucurestiul. La Muzeul Taranului Roman, are loc proiectia filmului „4 iulie 1977. Cutremurul nestiut”, urmat de o dezbatere, iar ghidul Andrei Berinde organizeaza doua tururi prin oras, pentru a pune in context istoric catastrofa lasata de cutremurul din 1977.

Filmul este semnat de Serban Georgescu (Kolectiv film), si este bazat pe piesa de teatru omonima (regia: Carmen Lidia Vidu), care s-a pus in scena o singura data – in octombrie 2022, la Teatrul Odeon. 

Proiecția va fi urmata de  o dezbatere care va cuprinde aspecte tehnice, dar mai ales, puncte de vedere umane, etice si istorice. Detalii aici.  

Ghidul de turism Andrei Berinde propune in acest weekend o plimbare prin zona centrala a capitalei pentru a ne aminti de tragedia petrecuta in seara de 4 martie 1977. Detalii aici.

La Muzeul de Istorie s-a deschis o expozitie temporara dedicata Margaretei Paslaru, care se poate vizita pana pe 2 aprilie 2023.

Expozitia „O legenda… Margareta Paslaru – 65 de ani de cariera” contine o parte dintre lucrurile celebrei artiste, cum ar fi rochiile sale de scena, sandalele elegante, dar si unele dintre obiectele de suflet ale sale. 

Colaborarea dintre muzeu si Margareta Paslaru a inceput in anul 2014 cand a donat o parte din colectia de costume de scena, alaturi de afise, obiecte personale si trofee (intre care si prestigiosul Trofeu M.I.D.E.M., primit in anul 1969). De-a lungul anilor lista donatiilor a continuat sa creasca, iar cei care vor vizita Muzeul National de Istorie a Romaniei vor avea ocazia sa descopere, pe langa creatiile vestimentare proprii ale Margaretei Paslaru, o serie de discuri rare, afise ale spectacolelor de teatru si concertelor de muzica usoara, diplome si distincții primite, reviste, albume cu articole de presa etc. Detalii aici.

In cadrul Art Safari este si expozitia temporara „Urmasii lui Brancusi”, care va fi disponibila publicului doar pana pe 5 martie 2023.

In contextul Zilei Nationale Constantin Brancusi, care se celebreaza in Romania din 2015, Art Safari a deschis o expozitie temporara, „10 urmasi ai lui Brancusi”, curatoriata de Ioana Spiridon.

S-a deschis Art Safari 2023. Ghid de vizitare pentru cele patru expozitii, instalatii imersive si tururi nocturne cu muzica si prosecco. Va puteti bucura de o incursiune in pictura spaniola si lucrari de Mircea Cantor si Ion-Theodorescu Sion.

Anul acesta, Art Safari propune un nou model de organizare prin schimbarea completa a expozitiilor o data la trei luni, cu o mica pauza intre sezoane in care se monteaza operele de arta si instalatiile imersive.

La MNAC, puteti vizita si noul sezon expozitonal unde  sunt vernisate 10 expozitii, dispuse pe cele cinci niveluri ale muzeului, in spatii expozitionale si alternative care prezinta arta contemporana romaneasca creata de cel putin 3 generatii diferite de artisti.

Sezonul de iarna MNAC va putea fi vizitat pana pe 16 aprilie 2023 si include o expozitie de fotografie a lui Dani Gherca, o instalatie melancolica semnata de catre Dorina Horatau, experta in instrumentarea plastica a elementelor naturale, o continuare a retrospectivelor dedicate lui Ion Grigorescu dar si expozitia Leviathan care ofera acces in depozitul de arta al muzeului.

La Mega Mall, s-a deschis in format pop-up primul muzeu eco din Romania, care poate fi vizitat si explorat de copii si adulti gratuit.

Muzeul se adreseaza in principal elevilor, dar si parintilor, profesorilor si tinerilor studenti si cuprinde instalatii interactive, cu rol educational, prin care acestia sunt invitati sa descopere informatii care ii vor ajuta sa devina cetateni mai responsabili fata de natura. Muzeul este deschis in regim pop-up si va putea fi vizitat pana pe 31 martie 2023.

In oras sunt inca targuri de primavara deschise, pentru mici cadouri confectionate manual sau chiar Martisoare.

Dichisar de Martie are loc la Impact Hub, detalii aici, Mezanin Market la Beans&Dots, detalii aici, iar pentru bunatati gurmande si nu numai, la Muzeul Taranului Roman are loc Piata Taraneasca de primăvara, detalii aici.  

Daca programul de weekend nu va incanta, va recomandam serialul Netflix „Legea Lidiei Poët” (The Law According to Lidia Poët)”, unde scenariul este inspirat de viata primei femei careia i-a fost permisa practica avocaturii in Italia.

Unul dintre cele mai vizualizate seriale de pe Netflix ale momentului este „Legea Lidiei Poët” (The Law According to Lidia Poët), o drama de epoca in sase episoade care ecranizeaza povestea primei femei avocate din Italia.

Protagonista seriei este Matilda De Angelis, o actrita italiana in ascensiune, cunoscuta pentru aparitia din „The Undoing” alaturi de Nicole Kidman si Hugh Grant.

Creata de Guido Iuculano si Davide Orsini, mini-seria este bazata pe o poveste reala de la sfarsitul secolului al XIX-lea, din Torino, cand Lidia Poët s-a aflat intr-o disputa juridica pentru a i se permite sa profeseze ca avocata, dupa ce un ordin judecatoresc ii interzisese acest lucru.

Citește în continuare