S-au implinit 50 de ani de la „The Dark Side Of The Moon”, albumul Pink Floyd care a revolutionat muzica. Un set de colectie cu viniluri, concerte live si numeroase suveniruri este disponibil in serie limitata
Desi Pink Floyd nu mai exista de ceva vreme, ultima reuniune a lui David Gilmour cu Roger Waters fiind in 2005, acestia sustinand concerte separat, uneori cantand si parte din discografia exceptionala pe care a lasat-o mostenire legendara trupa rock, numele formatiei atrage in continuare milioane de oameni din intreaga lume.
La inceputul lunii martie, albumul „The Dark Side Of The Moon” a implinit 50 de ani, fiind considerat o capodopera din istoria muzicii, numerosi specialisti considerand ca este inca cel mai bun album al tuturor timpurilor. Albumul are peste 45 de milioane de copii vandute in intreaga lume de la lansarea sa in 1973, iar designul original a fost creat de co-fondatorul Hipgnosis, Storm Thorgerson, folosind ilustratii de George Hardie.
Cu aceasta ocazie aniversara, compania Pentagram a creat un album aniversar in serie limitata, unde celebra piramida din „The Dark Side Of The Moon” a primit cateva imbunatatiri.
Pentru a comemora cinci decenii ale celebrului album, Pentagram a reproiectat o cutie de lux Pink Floyd pentru colectionari, cu fotografii realizate de Jill Furmanovsky, Storm Thorgerson si Aubrey „Po” Powell.
Potrivit companiei, setul in editie limitata vine cu un CD si vinil gatefold al albumului de studio remasterizat, un Blu-Ray, si un DVD cu mixul original 5.1, dar si versiunile stereo remasterizate.
Setul mai include un disc Blu-Ray suplimentar cu mixul Atmos, impreuna cu un CD si LP cu concertul live al trupei de la Wembley Empire Pool din 1974, o carte foto de 160 de pagini, cu imagini rare din culisele turneelor din 1972 pana in 1975, albume originale si lucrari de arta, dar si mai multe suveniruri speciale. Pretul setului este de 230 lire sterline, si este disponibil pentru precomanda pe Amazon, aici. Detalii despre set, aici.
O istorie interpretata a celor 50 de ani de album „The Dark Side of the Moon” este disponibila in format podcast, intr-un produs gandit de jurnalistul Mihai Dinu, alaturi de Andreea Talmazan – psihoterapeut, Serban Alexandrescu – director creatie Headvertising, Bogdan Morosanu – inginer de sunet, Ovidiu Vanghelie – jurnalist, cu participarea extraordinara a fostul ambasador la Paris, actual Secretar de Stat in M. A. E., Luca Niculescu. Podcastul se poate asculta mai jos.
Desi este din ce in ce mai controversat din cauza optiunilor sale politice, Roger Waters a anuntat ca va lansa o reinregistrare integrala a albumului „The Dark Side Of The Moon”, a carui principal compozitor este. Niciunul dintre fostii membri ai trupei nu a fost invitat sa participe.
Roger Waters a dezvaluit la inceputul lunii februarie ca a reinregistrat „The Dark Side of the Moon”, fara sa invite in proiect niciunul dintre membrii inca activi ai trupei, David Gilmour sau Nick Mason.
Publicatia The Telegraph mentioneaza ca initial albumul cu noua inregistrare era programat sa fie lansat in martie, dar acesta a fost amanat pentru luna mai, deoarece Waters continua sa „retuseze piesele”. Noul album va avea si un concert de lansare, amanat pentru luna mai. Tot in acest interviu, Waters subliniaza ca el a creat intreg albumul, spunand de ceilalti membrii ca sunt „Faux Floyd”, adica Floyds falsi.
Recent, actiunile lui Roger Waters au devenit din ce in ce mai politice, ultima sa aparitie fiind in cadrul Consiliului de Securitate ONU, ca invitat din partea Rusiei. Artistul are opinii puternice pe care nu ezita sa si le exprime si despre conflictul armat dintre ucrainieni si rusi. Situatia a degenerat rapid, sotia lui David Gilmour, Polly Samson, care de-a lungul timpului a fost textiera pentru Pink Floyd, l-a numit pe Waters „apologet al lui Putin”, descriindu-l ca „mincinos, hot, necinstit, evazionist fiscal, care nu plateste impozite, care doar da din buze cand canta, sexist, bolnav de invidie, megaloman”. Intr-o postare ulterioara pe Twitter, si David Gilmour a confirmat descrierea facuta de sotia sa, adaugand: „fiecare cuvant este in mod clar exact”.