Muzeul Victoria & Albert (V&A) a anuntat redeschiderea Young V&A, dedicat copiilor. La design au lucrat copiii, iar investitia este cel mai mare proiect de dezvoltare al institutiei cu o istorie de 150 de ani
Young V&A, muzeul dedicat copiilor si copilariei, care face parte din Muzeul Victoria & Albert (V&A) din Londra, se redeschide in aceasta vara, pe 1 iulie 2023, dupa o investitie de 13 milioane de lire sterline. Muzeul a fost reproiectat cu si pentru copiii de 0-14 ani, cu scopul de a inspira urmatoarea generatie de artisti, designeri, interpreti si creatori.
Institutia isi doreste ca Young V&A sa devina „cel mai vesel muzeu din lume”, dupa trei ani de reconditionare si regandire a spatiului dedicat acestui loc. Ca si in cazul Muzeului V&A, si Young V&A va avea intrarea libera pentru toate categoriile de vizitatori.
Din informatiile aparute in presa, Young V&A va fi un centru pentru familii, pentru a merge sa invete, sa exploreze, si sa se joace. In total, muzeul va expune peste 2.000 de lucrari din colecțiile de artă, design si artele spectacolului ale V&A.
Noul muzeu va avea trei galerii permanente, gandite in jurul tematicilor de Imagine, Joaca si Design, dar si o sala de lectura.
In cadrul acestor galerii, vor fi o multime de experiente practice, arta senzoriala, o zona de constructie „Imagination Playground”, o scena de spectacole si povesti, un studio de design, dar si o groapa de nisip.
Alaturi de piesele interactive, va exista si o selectie de lucrari care sa ajute la creativitatea copiilor, ca de exemplu lucrari de Hokusai, Keith Haring, sau chiar Micro Scooter si Minecraft, dar si sectiune dedicata Supereroilor si Suprarealistilor.
In galerie se vor regasi si diferite obiecte de la competitiile dedicate copiilor, dar si o sectiune dedicata impactului schimbarii lumii prin design, cu lucrari care au afectat globul. Printre acestea, vor fi lucrari de arta de la XR Families Group care incurajeaza copiii sa-si exprime preocuparile pentru mediu, dar si lucrari semnate de Greta Thunberg.
Young V&A a anuntat deja prima expozitie temporara, Japan: Myths to Manga, care se deschide pe 14 octombrie. Expozitia va prezenta Studio Ghibli, Pokémon, moda inspirata de manga si multe altele.
Copiii vor avea o perspectiva asupra modului in care istoria, peisajul si folclorul japonez au jucat un rol important in cultura populara, tehnologia si designul de astazi.
Si la Bucuresti avem Muzeul Copiilor, care este structurat pe sectiuni, gandite sa acopere o paleta larga de domenii precum tehnologie, geografie, istorie, arta si cultura. In plus, vizitatorii pot vedea 25 de expozitii interactive permanente, din toate domeniile.
In spatiul amenajat de Centrul de Proiecte Educationale-Proedus, situat pe bulevardul Decebal nr. 11, si aflat in subordinea Primariei Capitalei, cei mici pot invata prin joc si isi pot petrece timpul liber in siguranta.
Muzeul Copiilor a fost creat pentru ca micutii sa poata descoperi, prin intermediul realitatii virtuale sau in cadrul mini-laboratoarelor tematice, ce inseamna de fapt stiinta: brate robotice, holograme, imprimante 3D, simulatoare de submarin, de racheta sau chiar o calatorie virtuala prin corpul uman.