Povestea pepinierei cu 1306 plante din centrul Timisoarei, o gradina verticala de 26 de metri inaltime. Vor fi adaugate constant plante si arbusti noi iar publicul va putea sa rezerve, sa cumpere si sa decida unde vor fi transplantate la finalul anului.
Anul acesta, Timisoara este gazda a culturii romanesti la nivel european prin miile de evenimente, concerte, spectacole, expozitii si instalatii de arta care se vor desfasura in urmatoarele 10 luni. Traseele culturale incep in centrul orasului de pe Bega, in Pietile Unirii, Libertatii si Victoriei, si se extind catre comunitatile care populeaza cartierele urbane.
Piata Victoriei, unul dintre locurile cu cea mai mare incarcatura simbolica din Timisoara la nivel istoric, este de obicei un spatiu de intalnire, de tranzit sau de petrecere a timpului liber. Anul acesta, piata este gazda unei gradini verticale intitulate „Pepiniera. 1306 plante pentru Timisoara”.
Pepiniera este o instalatie temporara de 26 de metri inaltime, creata de echipa de arhitecti spanioli de la MAIO Architects din Barcelona si de o specialisti locali de la Ordinul Arhitectilor Romania (OAR) – Filiala Timis. Scopul ei este sa invite trecatorii sa se opreasca pentru cateva momente si sa observe Piata Victoriei printr-o experienta noua, de la inaltime.
Instalatia este compusa dintr-o structura metalica, modulara, si adaposteste o pepiniera a orasului care va putea fi vizitata gratuit, zilnic intre orele 12:00 si 20:00, pana pe 23 decembrie 2023.
Fiecare platforma a gradinii verticale ofera un punct de belvedere, cu perspective inedite asupra unor cladiri si spatii iconice, precum si loc pentru multiple activitati culturale.
Odata incheiata perioada sa de viata, pepiniera va pune structura, arborii si plantele inapoi in circuit, respectand logica de refolosire totala a resurselor.
Vor fi adaugate plante sezoniere la fiecare cateva luni, in aprilie vor fi introduse 400 de rasaduri produse cu Universitatea de Stiintele Vietii si gradinarii independenti de la Greenfield. Pana la finalul anului, scenografia spatiului va fi ca un organism viu care se modifica zilnic in functie de evolutia plantelor.
Structura are cinci platforme a cate 500 de metri patrati. Plantele care nu vor fi „adoptate”, vor ajunge in cartierele Timisoarei.
Cronologia pepinierei este gandita pentru a permite timisorenilor si nu numai sa urmareasca intregul ciclu vegetal al plantelor, pana la finalul anului. Potrivit unei declaratii oferite de Alexandra Trofin, coordonatorul proiectului si vicepresedinte al Ordinului Arhitectilor din Romania – Filiala Timis, pentru site-ul tion.ro, „orice vizitator va putea rezerva o planta care i-a placut si pe care o va putea cumpara la final. De asemenea, vizitatorii vor putea spune unde vor sa fie amplasat un anume arbore sau o anume planta, la ei in cartier sau in orice alt loc despre cred ca are nevoie de mai multa vegetatie. Va fi si un semnal catre administratia locala, care va sti unde considera oamenii ca e nevoie de spatii verzi.”
Va fi adaugat si un telescop pe partea de nord-est si va exista si o aplicatie de realitate augmentata care va indica cladirile, pornind de la Biserica Milenium, Hotel Continental, Biserica Ecaterina, turnul primei banci din Timisoara si pana la cladirile deja cunoscute din Piata Victoriei.
Numarul rezultat al plantelor – 1306 – nu are o semnificatie parte, fiind strict o cifra de inventar a echipei de la Studio Peisaj.
Pepiniera include specii specii perene de arbori, arbusti si flori la specii anuale, productive si ornamentale, produse in gradinile comunitare din oras sau la institutii de cercetare si invatamant superior horticol.
Instalatia are si o dimensiune educationala pe tema coexistentei mediului natural cu cel construit, promoveaza natura si practici de gradinarit locale inspirate din traditia rurala si permacultura.
Potrivit OAR Filiala Timis, constructia a obtinut toate avizele si certificatele necesare, amplasarea ei a fost determinata de neingradirea perspectivei asupra Catedralei dinspre strada Alba Iulia si pastrarea vizibilitatii asupra balconului Palatului Culturii (care gazduieste Opera din Timisoara) dinspre Piata Victoriei. In schimb, ofera perspective asupra celorlalte cladiri din piata, pentru a intelege spatiul istoric la un alt nivel.
In curand, pepiniera va gazdui o serie de evenimente culturale. Momentan, se lucreaza la un apel de idei pentru proiecte care sa activeze instalatia de-a lungul anului prin diverse formate: workshop-uri tematice, tururi, ateliere sau cursuri.
Mai jos veti gasi si alte motive culturale pentru care merita sa vizitati Timisoara in saptamanile si lunile urmatoare.
Un articol realizat cu sprijinul Vodafone