Vaticanul returneaza Greciei trei fragmente din marmurile de la Partenon. Reprezentantii Papei Francisc numesc restituirea o „donatie”. Conflictul international legat de frizele Partenonului continua.
In urma unui ordin al Papei Francisc, Muzeele Vaticanului au finalizat zilele trecute un acord cu Grecia pentru repatrierea a trei fragmente de sculptura din Partenon, aflate in colectiile papale de doua secole.
Vaticanul a calificat restituirea drept o „donatie” ecumenica catre arhiepiscopul crestin ortodox al Atenei si al intregii Grecii, si nu neaparat un transfer intre state.
Este cel mai recent caz in care un muzeu occidental a cedat in fata cererilor de restituire. In prezent exista numeroase dispute legate atat de frizele Partenonului dar si de alte opere de arta furate, cumparate, confiscate sau obtinute in perioada colonialismului sau a razboaielor mondiale.
Cardinalul Fernando Vergez, aflat la conducerea Vaticanului, a semnat un acord de punere in aplicare a „donatiei” in timpul unei ceremonii de la Muzeele Vaticanului cu ministrul grec al culturii, Lina Mendoni, si cu un reprezentant al arhiepiscopului Ieronim al II-lea.
Cele trei piese returnate Greciei, printre care una care infatiseaza un cap de cal, alta un barbat cu barba si a treia portretul unui tanar baiat, au fost detinute de muzeu inca din secolul al XIX-lea. Artefactele vor ajunge in Grecia la sfarsitul acestei luni, fiind planificata o ceremonie de receptie pentru 24 martie.
„Aceasta initiativa ajuta intr-adevar la vindecarea ranilor din trecut si demonstreaza ca, atunci cand liderii crestini lucreaza impreuna, pot rezolva problemele intr-un mod practic. A avut loc intr-un moment dificil pentru tara noastra si speram ca va oferi un anumit sentiment de mandrie si fericire. Sper ca aceasta initiativa sa fie urmata si de altele.”, a declarat parintele Emmanuel Papamikroulis, trimisul bisericii grecesti, pentru Associated Press.
Decizia Vaticanului va pune presiune asupra British Museum pentru a incheia un acord cu Grecia cu privire la sculpturile din frizele Partenonului care se afla in colectia britanica.
British Museum refuza de zeci de ani apelurile reprezentantilor Greciei de a returna colectia sa mult mai mare de sculpturi din Parthenon, care sunt o piesa centrala a muzeului londonez inca din 1816.
Cu toate acestea, la inceputul acestei luni, presedintele British Museum a declarat ca Marea Britanie si Grecia lucreaza la un acord prin care „Marmurile Elgin”, care apartin institutiei sale, vor fi expuse atat la Londra, cat si la Atena.
Sculpturile din secolul al V-lea i.Hr. sunt, in mare parte, ramasite ale unei frize de 160 de metri lungime care decora zidurile exterioare ale Templului Partenonului de pe Acropole, dedicat Atenei, zeita intelepciunii. O mare parte din friza si din celelalte decoratiuni sculpturale ale templului au fost pierdute in urma unui bombardament din secolul al XVII-lea, iar aproximativ jumatate din lucrarile ramase au fost indepartate la inceputul secolului al XIX-lea de catre un diplomat britanic, Lord Elgin.
Dupa numeroase cereri de restituire ale sculpturilor, guvernul grec a profitat de tendintele post-colonialiste de rescriere si corectare a unor evenimente istorice pentru a demara o campanie care a starnit conflicte ideologice la nivel mondial.
S-au scris sute de mii de articole pe aceasta tema, specialistii – majoritatea sunt istorici de arta sau experti in patrimoniu – se pozitioneaza de obicei pro sau contra restiturii. Conflictul are si numeroase implicatii politice.
In 2009, Grecia a deschis Muzeul Acropolei, dotat cu o Galerie a Partenonului destinata expunerii tuturor bucatilor de marmura care au supravietuit, in mare parte pentru a indemna la repatrierea artefactelor. Cu toate acestea, British Museum nu si-a schimbat pozitia, nefiind de acord sa returneze marmurile.
„Auzim vocile care cer restituirea. Dar crearea acestui British Museum global a fost munca dedicata a multor generatii. Desfiintarea lui nu trebuie sa devina actul neglijent al unei singure generatii.”, a declarat in luna noiembrie George Osbourne, presedintele muzeului.
In cazul in care celebrele „Elgin Marbles” vor fi returnate, va fi deschisa o cutie a Pandorei in care toate muzeele occidentale vor fi nevoite sa restituie o mare parte a pieselor de arta din colectiile permanente.