Skip to content

Incepe Festivalul Filmului Francez în România. Vedetele ale cinematografiei franceze vin la Bucuresti: Françoise Lebrun, Clément Cogitore, Jean-Paul Salomé si Marie NDiaye

In perioada 15-26 martie, in cadrul Festivalului Filmului Francez prezentat de Orange si organizat de Institutul Francez,  peste 110 proiectii de filme franceze, multe in premiera pentru Romania, vor avea loc in cinematografe si spatii culturale alternative din 13 orase din tara.

 La Bucuresti vor fi prezenti invitati speciali precum Françoise Lebrun pentru prezentarea inedita a capodoperei lui Jean Eustache, ”La Maman et la Putain”, Clément Cogitore, regizor si artist contemporan pentru proiectia filmului sau, „Goutte d’or”, Jean-Paul Salomé, regizorul filmului „La Syndicaliste”, proiectat la ceremonia de inchidere a festivalului de la Bucuresti, precum si scriitoarea Marie NDiaye, laureata a premiului Goncourt in 2009 pentru romanul „Trei femei puternice”, care a co-scris scenariul filmului „Saint Omer” de Alice Diop.

Editia din acest an a Festivalului Filmului Francez va cuprinde si o serie de evenimente speciale, cu proiectii experimentale

Clubul Platforma Wolff va gazdui doua afterparty-uri pe 17 si 25 martie, cu proiectii de filme experimentale care au fost selectate la festivalul Ars Electronica, insotite de DJ seturi ale artistilor francezi Kleo si Vitamine.

Selectia din acest an include 32 de lungmetraje si scurtmetraje.

Festivalul se deschide pe 15 martie la Bucuresti cu comedia politista “L’Innocent” de Louis Garrel, prezentata in cadrul sectiunii emblematice a festivalului, Panorama, care cuprinde cele mai indragite filme franceze recente. Din aceasta sectiune vor face parte si filme care vor avea premiera nationala in Romania, precum “La Nuit du 12” de Dominik Moll, recent recompensat cu premiul César pentru cel mai bun film (care ne invita sa urmarim ancheta politiei judiciare, lansata dupa uciderea unei tinere).

In cadrul aceleiasi sectiuni vor fi prezentate „Revoir Paris” de Alice Winocour, un film emotionant despre traumele victimelor atentatelor din noiembrie 2015, precum si “Les Enfants des Autres” de Rebecca Zlotowski, un lungmetraj dulce-amarui despre familie si dorinta de a avea copii. De asemenea, publicul va putea descoperi “Le Lycéen”, cel mai recent film al lui Christophe Honoré, care a avut premiera la Festivalul de Film de la Venetia si urmareste trairile emotionante ale unui adolescent care se confrunta cu pierderea tatalui sau.

In program figureaza, de asemenea, “La Syndicaliste” de Jean-Paul Salomé, un thriller captivant bazat pe fapte reale, precum si comedia “Le Nouveau Jouet” de James Huth, cu Jamel Debbouze si Daniel Auteuil, si filme pentru publicul tanar, precum „La Petite Bande” de Pierre Salvadori.

In contextul aniversarii a 30 de ani de la aderarea Romaniei la Organizatia Internationala a Francofoniei, o sectiune speciala intitulata „Pépites francophones” va prezenta filme premiate la festivaluri internationale.

Pe langa filmul “La Ligne” de Ursula Meier, publicul va putea descoperi “Dalva”, al regizoarei belgiene Emmanuelle Nicot, care a obtinut premiul Fipresci la Semaine de la Critique de la Cannes in 2022 si care spune cu delicatete povestea unei tinere care incearca sa-si reconstruiasca viata dupa ce a fost victima unui incest, “Ashkal”, un thriller de Youssef Chebbi, prezentat la Quinzaine des Cineastes in 2022, care se petrece in Tunis, si “Si le vent tombe” de Nora Martirosyan, un film tensionat filmat in Nagorno-Karabah, un teritoriu in criza. Comedia “Au revoir le bonheur”, a regizorului canadian Ken Scott, completeaza selectia si prezinta reuniunea a patru frati care si-au pierdut tatal.

Competitia Tinere Talente – Lungmetraj va prezenta regizori debutanti talentati care concureaza pentru Premiul Publicului. 

Clément Cogitore, cu filmul sau “Goutte d’or”, ofera o viziune mistica si intunecata a unui cartier muncitoresc din Paris, in timp ce Héloïse Pelloquet prezinta “La Passagère”, un lungmetraj despre dragoste si dorinta, in care rolul principal este interpretat remarcabil de Cécile de France. 

Competitia Tinere Talente – Scurtmetraj va prezenta cinci scurtmetraje realizate de noua generatie de cineasti francezi. Acestea vor fi evaluate de un juriu format din tineri critici de film romani: Iulia Necsulescu, Codrin Vasile si Stefan Ristea, iar premiul este un sejur la Résidence de Poche a Institutului Francez din Romania la Bucuresti: un cadru unde cineastul castigător va putea sa dezvolte un nou proiect.

In cadrul Focus Jean Eustache, doua dintre capodoperele regizorului, „La Maman et la Putain” si „Mes Petites Amoureuses”, vor fi prezentate pentru prima data publicului din Romania in copii restaurate.

Aceasta va fi o ocazie de a descoperi sau redescoperi opera renumitului regizor francez, cunoscut pentru abordarea sa realista si intima a cinematografiei.

Festivalul Filmului Francez, sustinut de Orange, este organizat de Institutul Francez din Romania la Bucuresti, Cluj-Napoca, Iasi si Timisoara si co-organizat de: Centrul Municipal de Cultura Arad, Alianta Franceza Brasov, Cinefeel Braila, Centrul Multifunctional Educativ pentru Tineret „Jean Constantin” Constanta, Inspire Cinema Craiova, Arta by Cityplex Sfantu Gheorghe, Teatrul National Radu Stanca Sibiu, Alianta Franceza Suceava si Asociatia K’Arte Targu Mures

In Bucuresti, proiectiile vor avea loc la cinematograful Elvire Popesco. Biletele sunt disponibile pe Eventbook (https://eventbook.ro/festival/festivalul-filmului-francez) sau pot fi achizitionate direct de la casieria cinematografului.

Filmele mai pot fi vazute in Cluj-Napoca, Timisoara, Iasi, Arad, Brasov, Braila, Constanta, Craiova, Sfantu Gheorghe, Sibiu, Suceava si Targu Mures. Programul festivalului poate fi gasit aici https://festivalff.ro/

Citește în continuare