Focus Jean Eustache cu “Mes Petites Amoureuses”, o poveste despre explorarea sexualitatii la adolescenta. O vedeti duminica la Cinema Elvire Popesco, in cadrul Festivalului Filmului Francez in Romania, sustinut de Orange
In acest week end avem in cadurl Festivalului Filmului Francez in Romania, prezentat de Orange si organizat de Institutul Francez, cele doua filme din cadrul sectiunii Focus Jean Eustache.
Eustache, regizor si editor francez al anilor 70, a avut o cariera scurta cu cateva filme (a murit la doar 42 de ani), dar a marcat istoria cinematografiei franceze cu perspectiva sa asupra felului in care poti spune o poveste “de autor” – la limita dintre documentar si film de fictiune.
Cel mai celebru film al sau, “La Maman et la Putain”, poate fi urmarit sambata in cadrul festivalului, in prezenta actritei din rolul principal, pentru ca duminica sa putem vedea continuarea acestui film, “Mes Petites Amoureuses”.
Povestea din “Mes Petites Amoureuses” se concetreaza asupra eroului sau la o varsta mai tanara decat protagonista din “La Maman…”, in pragul pubertatii agitate si incearca sa-I exploreze trairile in perioada descoperirilor sexuale.
Suntem in sud-vestul Frantei, in jurul anului 1950, si-l urmarim pe Daniel, un elev care locuieste cu bunica sa, in descoperirile sale sexuale dintr-o vara adolescentina.
Dupa ce trece examenele de admitere, mama sa soseste in vizita cu iubitul ei, José, un muncitor spaniol si-l convinge sa se mute impreuna cu ea. Mutarea inseamna insa ca va renunta la scoala ca sa fie ucenic la fratele lui Jose care are un atelier de reparatii de biciclete. Noua lui ipostaza ii da si mai mult timp liber pentru a privi si saruta femei in cinematografe si pentru a-si explora sexualitatea.
“Mes Petites Amoureuses” (1974) e o continuare a filmului “La Maman et la Putain” (1973) care – ca si primul film – are trimiteri autobiografice la viata regizorului Jean Eustache
Lucrand intr-o traditie influentata de documentare, pe care o impartaseste cu prietenii lui, Jacques Rozier si Maurice Pialat (cel din urma avand un rol mic in acest film), Eustache foloseste o naratiune la persoana intai care e imersiva si te poate prinde in poveste, chiar daca spectatorul urmareste filmul la 50 de ani de la premiera lui.
E un film care poate fi oricand luat in calcul pentru o lectie de cinema la scolile specializate, pentru ca are referinte cinematografice atent selectionate cu trimitere la Nouvelle Vague (filmele pe care le vede pustiul in cinematograf zilnic) si la unele dintre filmele mai decadente, cum ar fi creatiile lui Bogdanovich.
“Mes Petites Amoureuses”, un film pe care il puteti vedea rar in sala de cinema, pe un ecran urias, poate fi vazut duminica, 19 martie, de la ora 15.00 la Cinema Elvire Popesco de la Institutul Francez in cadrul Festivalului Filmului Francez in Romania, festival prezentat de Orange. Bilete pot fi cumparate aici.
Mai jos gasiti informatii despre celelalte filme din festival.