Ce puteti face in weekend-ul 17-19 martie: Festivalul Filmului Francez, premiera Radu Afrim la TNB si Bobi Pricop la Excelsior, instalatie de 12 ore cu muzica lui Mozart la ARCUB, expozitie noua la MNAC si petreceri irlandeze de St. Patrick’s
Si weekendul acesta este vreme buna, asadar urban.ro va recomanda cateva dintre evenimentele din oras.
La TNB, pe 18 si 19 martie are loc premiera spectacolului „Repetitie pentru o lume mai buna”, o dramatizare de Mihai Radu si Ionut Sociu dupa romanul omonim de Mihai Radu, in regia lui Radu Afrim.
Regizorul Radu Afrim revine pe scena TNB cu o noua provocare, cea a unui roman care a starnit un val de interes imediat dupa aparitia sa, in 2022 – „Repetitie pentru o lume mai buna” de Mihai Radu, cunoscut jurnalist de satira, fiind o istorie despre o familie romaneasca obisnuita, plasata in Bucurestiul de azi.
Din distributie fac parte Marius Manole, Marius Bodochi, Irina Movila, Mirela Oprisor, Istvan Teglas, Raluca Aprodu, Emilian Marnea, Emilian Oprea, Ciprian Nicula, Natalia Calin, Crina Semciuc, si Stefan Iancu. Detalii despre bilete, aici.
La Teatrul Excelsior, in acest weekend se joaca in premiera „Solaris”, un nou spectacol curajos in regia lui Bobi Pricop, o calatorie spre stele si, mai adanc, spre sufletul nostru, dupa cum chiar regizorul a definit proiectul.
„Solaris” este o dramatizare de David Greig a celebrului roman omonim al scriitorului polonez Stanisław Lem, iar din distributie fac parte Camelia Pintilie (Kelvin), Bogdan Nechifor (Ray), Mircea Alexandru Baluta (Snow) si Oana Predescu (Sartorius). Detalii despre bilete, aici.
A inceput Festivalul Filmului Francez in Romania. Vedetele ale cinematografiei franceze vin la Bucuresti: Françoise Lebrun, Clément Cogitore, Jean-Paul Salomé si Marie Ndiaye.
Pana pe 26 martie, in cadrul Festivalului Filmului Francez prezentat de Orange si organizat de Institutul Francez, peste 110 proiectii de filme franceze, multe in premiera pentru Romania, vor avea loc in cinematografe si spatii culturale alternative din 13 orase din tara. Editia din acest an a Festivalului Filmului Francez va cuprinde si o serie de evenimente speciale, cu proiectii experimentale, dar si 32 de lungmetraje si scurtmetraje.
Saptamana aceasta, in cadrul Festivalului Filmului Francez in Romania, vor fi proiectate doua fillme care fac parte din istoria cinematografiei modiale, filme care reprezinta o parte de referinta pentru Noul Val Francez. Ele fac parte din segmentul dedicat regizorului Jean Eustache: ”La Maman et la Putain” si “Mes Petites Amoureuses”.
Filmul “La Maman et La Putain” va putea fi vazut sambata, 18 martie in Bucuresti (la Cinema Elvire Popesco) si la Iasi, iar duminica 19 martie la Timisoara. La proiectia de la Bucuresti filmul beneficiaza de prezenta exceptionala a actritei din rolul principal, Françoise Lebrun. Bilete puteti gasi aici.
Ragnar Kjartansson vine sambata la Bucuresti si va reda intr-o instalatie, 12 ore, aria de final din „Nunta lui Figaro” a lui Mozart. Artistul islandez este prezent pe locul 1 in topul The Guardian al celor mai bune lucrari de arta din secolul XXI.
Sambata, 18 martie, il puteti intalni la ARCUB Hanul Gabroveni intr-un dialog cu Börkur Arnarson de la i8 din Reykjavík si cu Andrei Breahna de la Galeria Gaep din Bucuresti care a intermediat organizarea acestui eveniment.
Va fi proiectata timp de 12 ore lucrarea video „Bliss” care include aria de final de 3 minute din opera Nunta lui Figaro, compusa de Wolfgang Amadeus Mozart.
La Muzeul de Istorie s-a deschis o expozitie temporara dedicata Margaretei Paslaru, care se poate vizita pana pe 2 aprilie 2023.
Expozitia „O legenda… Margareta Paslaru – 65 de ani de cariera” contine o parte dintre lucrurile celebrei artiste, cum ar fi rochiile sale de scena, sandalele elegante, dar si unele dintre obiectele de suflet ale sale.
Colaborarea dintre muzeu si Margareta Paslaru a inceput in anul 2014 cand a donat o parte din colectia de costume de scena, alaturi de afise, obiecte personale si trofee (intre care si prestigiosul Trofeu M.I.D.E.M., primit in anul 1969). De-a lungul anilor lista donatiilor a continuat sa creasca, iar cei care vor vizita Muzeul National de Istorie a Romaniei vor avea ocazia sa descopere, pe langa creatiile vestimentare proprii ale Margaretei Paslaru, o serie de discuri rare, afise ale spectacolelor de teatru si concertelor de muzica usoara, diplome si distincții primite, reviste, albume cu articole de presa etc. Detalii aici.
Daca nu ati ajuns inca la Art Safari 2023, urban.ro a pregatit pentru dumneavoastra un ghid de vizitare pentru cele patru expozitii, instalatii imersive si tururi nocturne cu muzica si prosecco. Va puteti bucura de o incursiune in pictura spaniola si lucrari de Mircea Cantor si Ion-Theodorescu Sion.
Anul acesta, Art Safari propune un nou model de organizare prin schimbarea completa a expozitiilor o data la trei luni, cu o mica pauza intre sezoane in care se monteaza operele de arta si instalatiile imersive.
192 de lucrari create de artisti romani, printre care Ion Grigorescu, Ciprian Muresan, Lea Rasovszky, Serban Savu si Ioana Batranu sunt expusi in colectia Muzeului National de Arta Contemporana.
In anii 2020 si 2022 au intrat in patrimoniul MNAC un total de 385 lucrari (359 achizitii, 26 donatii). „PULS 22” se concentreaza, desigur, pe sesiunea anului respectiv, dar beneficiaza de castigurile si concluziile ambelor momente.
In total au fost depuse 396 de dosare pentru achizitiile de anul trecut, suma alocata de Ministerul Culturii fiind de 2 milioane de RON. Lucrarile cumparate au fost realizate intre 1964 si 2022, fiind alese de un juriu format din Dr.Horea Avram, presedinte Asociatia Internationala a Criticilor de Arta (AICA), filiala Romania, reprezentant al Uniunii Artistilor Plastici din Romania, Prof. Univ. Dr. Ruxandra Demetrescu de la Universitatea Nationala de Arte, Jaroslaw Suchan, director al Muzeului de arta (Muzeum Stuki), Łódź, Dr. Zoran Erić si Diana Marincu, Directorul Artistic al Fundatiei Art Encounters din Timisoara.
La MNAC, puteti vizita si noul sezon expozitonal unde sunt vernisate 10 expozitii, dispuse pe cele cinci niveluri ale muzeului, in spatii expozitionale si alternative care prezinta arta contemporana romaneasca creata de cel putin 3 generatii diferite de artisti.
Sezonul de iarna MNAC va putea fi vizitat pana pe 16 aprilie 2023 si include o expozitie de fotografie a lui Dani Gherca, o instalatie melancolica semnata de catre Dorina Horatau, experta in instrumentarea plastica a elementelor naturale, o continuare a retrospectivelor dedicate lui Ion Grigorescu dar si expozitia Leviathan care ofera acces in depozitul de arta al muzeului.
La Mega Mall, s-a deschis in format pop-up primul muzeu eco din Romania, care poate fi vizitat si explorat de copii si adulti gratuit.
Muzeul se adreseaza in principal elevilor, dar si parintilor, profesorilor si tinerilor studenti si cuprinde instalatii interactive, cu rol educational, prin care acestia sunt invitati sa descopere informatii care ii vor ajuta sa devina cetateni mai responsabili fata de natura. Muzeul este deschis in regim pop-up si va putea fi vizitat pana pe 31 martie 2023.
St. Patrick’s Day are loc in acest weekend. Celebra sarbatoare irlandeza are evenimente si la Bucuresti, in Fire Club (zona Centru Vechi), The PUB Universitatii, Cross Fire, Irish Pub „The Harp” sau Deanes Irish Pub & Grill.
Daca nu vreti sa iesiti din casa, va recomandam un nou roman de Annie Ernaux, laureata Nobelului pentru Literatura din 2022, care este tradus in limba romana si disponibil in librarii.
Editura Pandora M publica un nou volum in limba romana semnat de Annie Ernaux, laureata Nobelului pentru Literatura din 2022, intitulat „Anii”, considerat una dintre cartile esentiale ale autoarei. „Anii” este un volum de memorii al unei intregi generatii in peste 60 de ani de retrospectiva.