A opta editie Jazz in Church revine in luna mai la Biserica Lutherana. Marc Ribot, colaborator al muzicienilor Tom Waits, Iggy Pop sau Elton John, vine la Bucuresti
Dupa trei ani pandemici, in care festivalul nu a mai avut loc, Jazz in Church revine anul acesta cu a opta editie a festivalului de jazz si muzica contemporana, in perioada 11-14 mai, la Biserica Lutherana din Bucuresti.
15 artisti din jurul lumii vor concerta in editia de anul acesta, unde vor rasuna ritmuri de jazz, muzica medievala, compozitii de muzica contemporana si foarte multa improvizatie.
Printre starurile acestei editii se numara Marc Ribot – chitarist si compozitor american renumit pentru colaborarile sale cu Tom Waits, Elvis Costello sau John Zorn.
Ribot a lansat sase albume de chitara solo, iar recitalurile lui sunt evenimente imprevizibile, la granita dintre avangarda si improvizatie. Celebru pentru colaborarile cu Tom Waits, Robert Plant, Elvis Costello, Iggy Pop, Elton John, David Sylvian, John Zorn, Diana Krall, Norah Jones, The Black Keys sau Mike Patton (Faith No More), Ribot este considerat in avangarda muzicii de peste 35 de ani, experimentand sonoritati free jazz, hardcore punk, muzica electronica sau clasica pe 20 de discuri personale.
In 2018, artistul a lansat doua albume incarcate politic: „YRU Still Here?” (Northern Spy/Yellowbird), al treilea album mult asteptat din trio-ul post-rock/noise al lui Ribot, Ceramic Dog, si „Songs of Resistance 1942-2018” (cu invitatii vocali Tom Waits, Steve Earle, Meshell Ndegeocello si multe altele pe Anti-Records ) exprimand furie si indignare in aceste vremuri tulburi..
Marc a cantat pe partituri precum „The Kids Are All Right”, „Where the Wild Things Are”, „Walk The Line”, „Everything is Illuminated” si „The Departed” (Scorcese). Marc a compus, de asemenea, coloane sonore inclusiv pentru filmul francez „Gare du Nord” (Simon), documentarul PBS „Revolucion: Cinco Miradas”, filmul „Drunkboat”, cu John Malkovich si John Goodman, filme documentare „Joe Schmoe”, „Under the Highline”, viitoarea serie limitata Discovery Channel „Queen of Meth”, un lungmetraj al regizorului Joe Brewster intitulat „The Killing Zone” si piese de dans „In as Much as Life is Borrowed”, ale coregrafului belgian Wim Vandekeybus si „Altogether” de Yoshiko Chuma Diferit”.
Unul cele mai asteptate momente este proiectul Deep River al renumitului saxofonist Andy Sheppard si pianistei Joanna MacGregor – sefa catedrei de pian de la „Royal Academy of Music” din Marea Britanie.
Cei doi vor acompania publicul intr-o calatorie prin sudul Americii, mixand piese de Bob Dylan, Johnny Cash sau Tom Waits cu compozitii proprii, fiind imbogatite de maiestria artistica comuna si individuala a celor doi muzicieni, de pasiunea lor pentru experiment, pentru noile tehnologii in sprijinul actului artistic.
Totodata, pe scena improvizata din Biserica Lutherana va fi si ansamblul vocal feminin norvegian Trio Mediæval, care propune publicului cantece si balade traditionale scandinave si islandeze, impletite cu muzica contemporana.
Cele trei voci vor fi acompaniate de renumitul Arve Henriksen – considerat unul dintre cei mai importanti interpreti si compozitori ai jazz-ului, iar programul produs este de inspiratie din folkul islandez si suedez, din imnuri bisericesti si miniaturi pentru vioara.
Festivalul este o ocazie de a descoperi nu doar muzica, ci si instrumente noi – ca de exemplu Koto – la origine chinezesc, dar care a capatat o larga recunoastere si a dezvoltat o solida traditie in Japonia. La koto va performa Mieko Miyazaki, alaturi de Franck Wolf la saxofon.
Biletele au fost deja puse in vanzare aici.