Muzeul TNB a deschis o expozitie cu costume vechi de peste 100 de ani care au scris istorie pe scena teatrului romanesc. Piesa centrala este o rochie a Reginei Maria cu trena de peste 4 metri, purtata la incoronarea Tarului Nicolae al II-lea Romanov.
Teatrul National ”I.L.Caragiale” din Bucuresti a vernisat ieri, 27 martie, „Expozitia inovativa cu bunuri restaurate din colectia Muzeului Teatrului National Bucuresti” care este punctul culminant al unui proiect de doi ani prin care au fost restaurate costume importante pentru teatrul romanesc.
In urma proiectului au rezultat 38 de bunuri culturale din colectia Muzeului TNB: costume care au apartinut actorilor, artefacte si documente. Ziua aleasa pentru vernisaj este una simbolica, pe 27 martie se celebreaza Ziua Mondiala a Teatrului.
Piesa centrala a expozitiei care va putea fi vizitata in curand la TNB este o rochie impresionanta atribuita Reginei Maria.
In cadrul proiectului coordonat de TNB au lucrat alte patru institutii culturale romanesti: Muzeul National de Arta al Romaniei, Muzeul Militar National ”Regele Ferdinand I”, Muzeul National al Satului ”Dimitrie Gusti” si Biblioteca Nationala a Romaniei. Specialistii din fiecare institutie au colaborat pentru investigatii fizico-chimice si activitati de tratare, conservare si restaurare, desfasurate in sectiile de restaurare si laboratoarele lor de specialitate.
Trei dintre obiectele expuse la Muzeul TNB au fost restaurate de Iolanda Turcu, expert restaurator textile de la Muzeul National de Arta al Romaniei. Piesa centrala a expozitiei – si elementul care a inspirat-o pe Mihaela Verman, muzeograf TNB sa creeze conceptul curatorial – este o rochie spectaculoasa dintr-o tesatura cu fir de argint, brodata cu matase si decorata cu pietre semipretioase, paiete, strasuri si margele cusute manual, atribuita Reginei Maria, atunci principesa, purtata cel mai probabil in 1896 la incoronarea tarului Nicolae al II-lea al Rusiei.
Restaurarea rochiei regale fost realizata prin brodare manuala, cu materiale eterogene si dublata cu o tesatura din matase.
Din aprecierile contemporanilor, dar si din jurnalul personal, se cunosc preocuparile Regina Maria pentru vestimentatie. Isi comanda toalete la diferite case de moda cunoscute, trecand chiar de multe ori peste restrictii Regelui Carol I.
„In tinerete, idealul meu erau rochiile purtate de actritele mari pe scenele pariziene. Nu‑mi dadeam seama ca uneori ma imbracam in chip prea aratos”, marturisea peste ani Regina Maria.
Astfel se explica si trena rochiei din expozitia Muzeului TNB care are peste patru metri lungime si este asamblata din 3 fragmente de 50 cm latime si 2 clini pe lateral. Partea de jos a trenei este terminata pe rotund, de asemenea dintr-o tesatura cu fir de argint, brodata cu matase. Prin intermediul restaurarii si-a recapatat stralucirea originara.
In privinta ornamentelor rochiei, forma si culoarea florilor – mov, culoarea preferata a Reginei – trimite subtil la ciulin, vechiul simbol heraldic al Scotiei, integrat Coroanei britanice.
Un alt element cu valoare istorica al expozitiei este o camasa din matase si dantela purtata de actorul Eduard de Max (1869-1924), unul din cei mai de seama tragedieni ai vremurilor, in spectacolul „Britanicus de Racine” de la TNB.
Pe lungimea manecii si pe piept sunt ornamentate benzi cu motive florale traditionale romanesti si margele decorative.
Spectacolul „Britanicus de Racine” s-a jucat pe scena TNB-ului in 1904, cand Eduard de Max a fost in turneu la Bucuresti impreuna cu Maria Ventura.
Expozitia include si fragmentele unor costume purtate de actori renumiti ai teatrului romanesc precum George Vraca – o tunica purtata in spectacolul „Din jale se intrupeaza Electra” care a avut premiera pe 22 decembrie 1943 si in care a interpretat trei personaje: Ezra Manonn, Orin Manonn si Adam Brant., Petre Liciu, Ion Manolescu, George Storin, C.I. Nottara, George Calboreanu, Ion Sarbul – o pelerina din catifea albastra cu blana purtata in spectacolul „Despot Voda” de Vasile Alecsandri in 1927, Maria Filotti, Maria Giurgea – un costum de scena purtat in „Romeo si Julieta” din 1904, Constanta Demetriade, Agatha Barsescu si Mihai Popescu in diferite piese de teatru, unde au interpretat roluri de domni, domnite, regi, printi, sau alte personaje curtene.
In urma reconstructiei si reamenajarii sediului Teatrului National din 2015, Muzeului TNB i-a fost dedicat un spatiu de 650 mp in care spectatorii si vizitatorii au acces chiar de la intrarea principala a teatrului, din foaierul Salii Mari.
Muzeul TNB a trecut in ultimii ani printr-un amplu proces de reorganizare si reinventariere a colectiilor pe care le detine. Datele rezultate in urma inventarierii arata ca in colectia permanenta exista 227 lucrari de pictura, 213 sculpturi, 500 lucrari de grafica, 157 de costume si accesorii, 390 de decoratii si medalii, 150 obiecte personale ale actorilor, iar in depozitele muzeului se afla numeroase afise, fotografii si tiparituri care vor intra in fondul Bibliotecii Teatrului National.
Pentru vizitarea expozitiei, va recomandam sa consultati pagina de Facebook TNB unde va fi anuntat programul muzeului. Mai multe fotografii inainte si dupa restaurare veti gasi pe site-ul Muzeului TNB.
Proiectul din care face parte expozitia a fost demarat in februarie 2020 si a beneficiat de o finantare totala de 207.740 euro, fiind subventionat prin Granturile SEE 2014-2021 in cadrul Programului RO-CULTURA. Printre beneficiarii indirecti se numara publicul larg dar si actorii, teatrologii, istoricii si criticii de teatru din Bucuresti si din tara, interesati in cunoasterea si studierea colectiilor de arta si studentii universitatilor de arte.