In Londra s-a deschis o expozitie cu portrete de catei realizate de Leonardo da Vinci, David Hockney si Thomas Gainsborough. Alaturi se afla o expozitie cu Regina Elisabeta si corgii ei mult-iubiti.
Inca de la inceputurile artei, cainii au fost printre subiectii preferati ai artistilor, fie ca este vorba de desenele rupestre, sculpturile romane, capodoperele renascentiste sau operele de arta moderna si contemporana.
Dincolo de interesul artistic, pictorii si sculptorii au dezvoltat un interes stiintific pentru studiul animalelor in pictura si desen, mai ales al cainilor si pisicilor, cele mai accesibile animale domestice.
Portretul de caine s-a dezvoltat ca gen artistic odata cu cel uman si a inflorit, in special in Marea Britanie, incepand cu secolul al XVII-lea. Poate mai mult decat orice alta nationalitate, britanicii au comandat si colectionat cele mai multe portrete de caini.
Astfel, pentru a celebra o lunga traditie de reprezentare a cateilor in arta, The Wallace Collection din Londra a deschis pe 29 martie cea mai mare expozitie cu portrete de caini din Marea Britanie. Evenimentul, denumit „Portraits of Dogs: from Gainsborough to Hockney — Portrete de caini: de la Gainsborough la Hockney” reuneste la un loc cele mai celebre imagini ale patrupezilor, majoritatea fiind imprumutate din colectiile britanice.
In expozitie pot fi descoperite peste 50 de lucrari cu caini, unele realizate de maestrii precum Leonardo da Vinci si Thomas Gainsborough. Operele sunt prezentate intr-o varietate de medii artistice, de la pictura, sculptura si grafica pana la arte decorative, bijuterie si taxidermie.
Printre cele mai importante lucrari se numara un desen in varf de argint al lui Leonardo imprumutat de la Galeriile Nationale ale Scotiei. A fost realizat de geniul renascentist cel mai probabil intre 1490 si 1495, cand se afla la Milano si lucra pentru Ducele Ludovico Sforza.
In expozitie poate fi vazuta si pictura ”Hector, Nero, and Dash with the parrot, Lory” a lui Edwin Lanseer, realizata in ulei in 1938 si imprumutata din Colectia Regala. A fost pictata pentru Regina Victoria despre care se spune care a fost indragostita de lucrare si a scris despre ea in jurnalele sale, mentionand cat de magnifica era.
Unul dintre asistentii curatori ai expozitiei, Alexander Collins a declarat pentru The Art Newspaper ca „nu o sa vedeti nici un model uman, este o expozitie doar despre caini. Ne-am dorit sa reevaluam in mod serios portretele de caini. Este o celebrare a legaturii speciale pe care o avem cu cainii si exploreaza ceea ce ne pot spune portretele de caini, nu este numai despre animalele noastre de companie, ci si despre noi insine, despre valorile noastre, inclinatiile noastre morale, pozitia noastra sociala. Ne dorim sa ne uitam la diferite fatete, scopuri si traditii ale artei cu caini din decursul secolelor si la evolutia relatiei noastre cu ei.”
Cea mai veche opera din expozitie este o sculptura romana din marmura care reprezinta doi ogari, realizata de un artist necunoscut. A fost imprumutata de la British Museum.
Printre lucrarile mai recente se numara seria de picturi cu cateii tekeli Stanley si Boodgie a lui David Hockney si panza lui Lucian Freud cu patrupedul sau, Pluto, realizata in 1988. De asemenea, in timpul muncii de cercetare pentru organizarea expozitiei, curatorii au descoperit mai multe informatii despre unul dintre cainii lui Richard Wallace, unul dintre fondatorii The Wallace Collection.
„A avut un caine numit Snipe care calatorea cu el peste tot. Ba chiar l-a fotografiat pe Snipe cu ajutorul celor mai importanti fotografi ai secolului al XIX-lea, fotografiile fac si ele parte din expozitie. Prin urmare, exista o legatura frumoasa intre Richard Wallace si povestea cainilor” a adaugat Collins.
Pe langa expozitia principala, The Wallace Collection prezinta si o expozitie de fotografie care ii aduce un omagiu Reginei Elisabeta a II-a, celebrand relatia cu celebrii corgi ai sai pe care i-a ingrijit si iubit constant in cei peste 70 de ani de domnie.
”The Queen and her Corgi — Regina si corgii ei” a fost deschisa pe 8 martie si prezinta chiar si un arbore genealogic al celor peste 30 de corgi ai fostului monarh.
Regina era o mare iubitoare de corgi inca din copilarie, acestia o insoteau peste tot de cand a implinit varsta de 18 ani. Datoria ei, rasa de canini pitici a devenit cunoscuta drept „caini regali”.
De-a lungul vietii sale, Regina Elizabeta a crescut peste 30 de corgi care au provenit din 14 generatii diferite. Potrivit apropiatilor sai, pasiunea monarhului pentru aceasta rasa in mod special este datorata energiei si spiritul mereu vesel al cainilor corgi.
Primul corgi pe nume Susan i-a fost daruit de catre tatal sau, Regele George al VI-lea, in 1944, in ziua in care a implinit 18 ani. Dupa ce a insotit-o in luna de miere a Reginei cu Printul Philip, Susan a nascut 2 pui in 1949 si a pornit o linie de corgi regali care se afla pe punctul de extinctie. La un moment dat, monarhul detinea 9 corgi simultan, majoritatea o insoteau oriunde locuia, fie ca era vorba de Craciunul la Sandringham, vacanta de vara la Balmoral sau timpul petrecut la Castelul Windsor. Prietenii blanosi erau alaturi de ea si in vizitele internationale, imaginile cu ei coborand pe scara avionului regal devenind celebre.
In 2015, Regina a anuntat ca va inceta sa mai creasca animale deoarece nu vrea sa ii lase singuri dupa moartea ei. Printre numele pe care i-au avut corgii regali de-a lungul timpului se numara Sugar, Foxy, Bushy, Brush, Honey, Sherry, Vulcan, Cider, Berry, Flash, Spick, Span, Tiny, Whisky si Bisto Oxo.
In ultimele luni ale vietii sale, Regina era inconjurata de un dorgi pe nume Muick, numit dupa locul ei preferat de langa Castelul Balmoral, si ultimul ei corgi pe nume Candy.
Mai multe imagini cu corgii regali veti gasi mai jos.