La Timisoara se deschide prima expozitie personala Adrian Ghenie din ultimii 14 ani in Romania. Vernisajul are loc pe 20 aprilie in prezenta artistului.
In timp ce expozitiile Victor Brauner – deschisa zilele acestea – si Constantin Brancusi – care va fi vernisata in toamna – au fost anuntate drept vedete ale programului „Timisoara 2023 – Capitala Europeana a Culturii”, Fundatia Art Encounters anunta o surpriza considerabila: prima expozitie personala a lui Adrian Ghenie organizata in ultimii 14 ani in Romania.
Expozitia are titlul „Corpul imposibil” (The Impossible Body) si se deschide pe 20 aprilie la Pavilionul ISHO din Timisoara.
Va fi expusa o noua serie de desene si picturi, create special pentru acesta expozitie si expuse in premiera absoluta la Timisoara.
Adrian Ghenie este unul dintre cei mai importanti artisti romani contemporani, cunoscut in primul rand datorita picturilor sale inspirate de subiecte istorice si figuri importante ale secolului XX.
Vernisajul „Corpul imposibil” are loc pe 20 aprilie, de la ora 18:00 la Pavilionul ISHO din Timisoara in prezenta artistului si a echipei Fundatiei Art Encounters. Expozitia poate fi vizitata pana pe 18 iunie, intre orele 12:00 – 18:00, de miercuri pana duminica, accesul pentru public fiind gratuit.
„Suntem incantati ca Adrian a acceptat invitatia noastra si ca avem astfel ocazia sa vedem in premiera lucrari reflectand preocuparile sale actuale, cu o tematica foarte relevanta, cea a relatiei noastre cu tehnologia. Aceasta expozitie surpriza completeaza contributia Fundatiei Art Encounters la efervescenta unui an special” a declarat Ovidiu Sandor, Presedintele Fundatiei Art Encounters.
Pentru toti cei care vor sa intre in dialog cu artistul, pe 21 aprilie, de la orele 18:00, va fi organizat un eveniment special care include un tur ghidat realizat de Adrian Ghenie impreuna cu Diana Marincu, curatoarea expozitiei.
Potrivit curatoarei Diana Marincu, Ghenie va prezenta la Timisoara lucrariinspirate de perioada pandemiei si de izolarea in spatiul domestic, cand singura legatura cu lumea avea loc prin dispozitivele digitale. Artistul a abordat relatia complicata pe care omul modern o are astazi cu tehnologia, cu retelele de socializare, cu propriul corp si cu timpul.
„Ghenie a observat ca exista astazi un nou limbaj al corpului, care impune posturi diferite, dezvoltari anatomice specifice si prelungiri ale membrelor prin instrumentele tehnologiei. Desenele sunt incercarile artistului de a deconstrui si a reconstrui figura umana respectand niste volume mari, dar speculand plastic prin toate detaliile care le contin si mai ales prin spatiile goale din jur. Accesul necontenit la tehnologie si mediul digital ne face, in mod aparent, cel putin, sa fim conectati permanent si legati la o retea colectiva, ramanand in acelasi timp tot mai singuri”, a declarat Marincu, directorul artistic al Fundatiei Art Encounters.
De origine din Baia Mare, Adrian Ghenie a devenit cel mai bine vandut artist roman din toate timpurile. In prezent locuieste si lucreaza la Berlin.
Adrian Ghenie a studiat la Universitatea de Arte si Design din Cluj Napoca unde a fondat Galeria Plan B (impreuna cu Mihai Pop, coleg de facultate) pentru a-si promova creatiile.
Cel mai des, langa descrierile lucrarilor lui Adrian Ghenie se afla numele lui Ceausescu si influenta pe care a avut-o regimul opresiv sub care si-a petrecut primii 12 ani de viata. Picturile includ numeroase referinte la liderii comunisti, nazisti si figurile autoritare care au devenit fantome in tabloul „Boogeyman” vandut cu 5,7 milioane de euro.
Dictaturile comuniste au functionat prin distorsionarea si exagerarea faptelor istorice, iar Ghenie a folosit pictura ca un mod de investigatie pentru a face diferenta intre povestea oficiala si perspectiva personala.
Tablourile lui au fost comparate cu cele ale lui Francis Bacon prin senzatia de disconfort si tensiune pe care o creeaza, pe langa tehnica similara. In practica, artistul abordeaza felul in care cele mai tulburate evenimente din secolul al XX-lea se infiltreaza, impacteaza si bantuie prezentul.
Inspiratia pictorului roman a gravitat deseori in jurul figurilor artistice si politice, de la Van Gogh sau Marcel Duchamp pana la Hitler, Dr. Josef Mengele, Lenin, Stalin si Nicolae Ceausescu. I-a dedicat numeroase tablouri lui Charles Darwin, teoriile acestuia fiind folosite ca teme pentru cele mai apreciate opere ale sale.
Lucrarile lui Adrian Ghenie au fost expuse in cele mai mari muzee de arta contemporana din Europa si America iar in 2015 a facut parte Pavilionul Romaniei la Bienala de la Venetia prin „Darwin’s Room”.
Mai jos puteti descoperi cele mai bine vandute lucrari ale sale de pana acum dar si succesul urias de care Ghenie s-a bucurat in Hong Kong in ultimii 2 ani.
Lucrarile lui se afla in colectiile unor institutii culturale renumite precum Centre Pompidou din Paris, Muzeul Hammer din Los Angeles, SMAK din Ghent, Long Museum din Shanghai sau Muzeul de Arta Moderna din San Francisco.
Articol realizat cu sprijinul Vodafone