Potrivit unui nou studiu, copiii expusi la opere de arta care starnesc sentimentul de uimire au mai multe sanse sa devina adulti generosi si empatici.
Potrivit unui nou studiu, copiii care sunt expusi la opere de arta impresionante au mai multe sanse sa devina adulti generosi si empatici. Este o descoperire surprinzatoare care ar putea influenta educatia celor mici intr-un mod pozitiv.
Salile de concerte, cinematografele si muzeele gazduiesc numeroase forme de arta cu un potential de a inspira un sentiment de admiratie sau minunare in randul privitorilor. Acest sentiment pe care englezii il numesc „awe” (minunare, uimire amestecata cu teama de necunoscut) ii motiveaza pe adulti sa lase deoparte propriile probleme pentru a fi mai generosi si a se concentra pe nevoile celorlalti, devenind totodata mai empatici. Aceste descoperiri au fost publicate recent in Psychological Science intr-un studiu care sugereaza ca admiratia sau minunarea poate incuraja generozitatea si empatie in randul copiilor.
Autoarea principala a studiului, Eftychia Stamkou, de la departamentul de psihologie al Universitatii din Amsterdam, a decis sa investigheze efectele admiratiei asupra copiilor dupa ce a realizat ca acest sentiment a fost studiat pe larg la adulti, unde a dus la mai putina aroganta si la o mai mare generozitate.
Studiul lui Stamkou, la care au participat 159 de voluntari cu varste cuprinse intre 8 si 13 ani, sugereaza ca rezultatele sunt cam aceleasi pentru copii.
Participantii au vizionat filme scurte, concepute pentru a starni fie bucurie, fie admiratie („awe”), fie un raspuns neutru: o scena in care se bea vin din „Fantasia”, un clip din „Song of the Sea” in care un personaj se transforma intr-o foca si un videoclip instructiv despre vopsirea peretilor sau despre prepararea cafelei.
Cercetatorii i-au rugat apoi pe copii sa indeplineasca o sarcina usoara, dar care necesita mult timp, de numarare a obiectelor pentru o campanie de colectare de alimente pentru familiile nevoiase sau, in schimb, daca ar fi dispusi sa doneze biletele la muzeul de arta sau gustarile de ciocolata ─ pe care ar fi trebuit sa le primeasca pentru participarea la studiu ─ unei familii de refugiati.
Copiii care au vizionat videoclipuri ce provocau sentimentul de minunare au ales sa numere cu 50% mai multe obiecte pentru campania de colectare de alimente decat copiii care au vizionat clipuri care le aduceau bucurie si de doua ori mai multe obiecte decat copiii care au vizionat filme care le starneau emotii neutre.
Mai mult, potrivit studiului publicat in Psychological Science, copiii care s-au minunat sau care s-au simtit impresionati au fost de doua pana la trei ori mai predispusi sa doneze recompensele obtinute in urma studiului decat copiii care au simtit „bucurie” sau emotii neutre.
Desi cercetatorii nu au folosit picturi sau sculpturi celebre pentru a evoca admiratia in cadrul studiului, ei au mentionat ca descoperirile lor ar putea contribui la dovedirea faptului ca arta poate oferi beneficii societatii in ansamblu, nu doar individului.
„Uimirea, o emotie estetica si morala, ajuta societatile sa infloreasca prin faptul ca ii face pe copii mai generosi. Cercetarea noastra este prima care demonstreaza ca arta care starneste admiratie poate declansa o atitudine sociabila in randul copiilor.”, sustine studiul.
In trecut, s-a constatat ca indivizii isi dezvolta simtul de sine pana la varsta de 5 ani, dar pana de curand nu era clar cum ar putea fi legat acest lucru de capacitatea lor de a experimenta admiratia sau minunare (sentimentul de „awe”).
Prin cercetarile lor, Stamkou si colegii sai au demonstrat ca un comportament pro-social poate fi incurajat prin construirea unor medii bazate pe sentimentul de minunare si descoperirea unor lucruri noi care impresioneaza. Este posibil ca un copil de 1-2 ani sa nu fie capabil sa inteleaga conceptul de admiratie sau minunare, dar reactiile sale la opere de arta ar putea fi mai profunde decat se credea anterior, a sugerat Stamkou.
Potrivit studiului, implicarea in arta are radacini profunde in ontogeneza umana si efecte puternice asupra emotiilor copiilor. Sugarii de doar 5 luni sunt mai predispusi sa zambeasca si sa isi miste ritmic partile corpului ca raspuns la muzica lui Mozart decat atunci cand le vorbeste cineva. Iar copiii de 6 luni sunt mai mult fascinati de semnele pe care le fac mamele lor decat de cuvintele si vorbirea ei.
Pe scurt, minunarea genereaza sentimente de interconectare si ii face pe copii si adulti deopotriva sa fie mai atenti la lumea din jur.
In Bucuresti, pe cei mici puteti sa ii duceti la majoritatea muzeelor mari in week-enduri cand se desfasoara activitati dedicate lor.
Muzeul National de Arta al Romaniei, Muzeul National de Arta Contemporana, Muzeul Grigore Antipa sau Muzeul de Arta Recenta sunt printre institutiile care au programe vaste dedicate educarii copiilor. Va recomandam sa verificati site-urile muzeelor pentru a descoperi detalii legate de inscrieri si orare.
In expozitia permanenta de la Muzeul Antipa, publicul poate descoperi cca. 2 milioane exemplare de nevertebrate si vertebrate (actuale si fosile) provenind din Romania si din diverse zone geografice, care fac din Muzeul National de Istorie Naturala „Grigore Antipa”, reprezentand cea mai importanta sursa de documentare pentru cercetarea zoologica romaneasca.
Poate cel mai spectaculos exemplar al muzeului este dinozaurul Deinotherium gigantissimum, care a fost gasit pe teritoriul tarii noastre, la Vaslui, de catre cercetatorul Gregoriu Stefanescu.
In prezent, exponatul a fost primul beneficiar al uneia dintre cele mai inovatoare tehnologii japoneze anticutremur, „μ-Solator”, care a fost instalata in premiera in Romania si in Europa la Muzeul Antipa, in 2019. Scheletul dinozaurului a avut de suferit in urma cutremurului din martie 1977 din Bucuresti, ceea ce face ca acest sistem sa ofere extra protectie exponatului. Mai multe despre muzeu veti gasi mai jos.
O varianta foarte buna este si Muzeul Copiilor care a deschis expozitia interactiva „MistERELE Terrei – Micul Explorator”, dedicata copiilor cu varste cuprinse intre 3 si 15 ani, ca prilej de a oferi o privire fascinanta in trecutul indepartat al Pamantului si a vietuitoarelor care au trait pe aceasta planeta cu milioane de ani in urma. Detalii mai jos.