Artistul Vincent Leroy a realizat cea mai fotografia instalatie de arta de la Festivalul Coachella, un „nor molecular” roz. Leroy a expus si in Romania in 2015 la Muzeul National de Arta Contemporana.
In weekendurile 14-16 aprilie si 21-23 aprilie a avut loc Festivalul Coachella 2023 in Indio, California, unul dintre cele mai populare evenimente muzicale in randul tinerilor americani si nu numai. Ajuns la editia a 22-a, festivalul a inclus atat traditionalele concerte ale unor artisti cunoscuti din muzica pop-rock, dance, hip-hop, R&B si electro dar si patru instalatii de arta menite sa introduca nume importante din arta contemporana catre un public numeros.
Printre creatorii selectati s-a aflat si artistul francez Vincent Leroy, stabilit in prezent la Paris, care construit o instalatie impresionanta, de mari dimensiuni, cu corpuri sferice reflectorizante. Lucrarea a fost gandita pentru a modifica perceptia publicului asupra mediului din jur, in incercarea de a crea o experienta artistica inedita.
Instalatia lui Leroy se numeste „Molecular Cloud — Nor molecular” si reprezinta un grup de sfere gonflabile roz in forma unui nor care pluteste deasupra campului din zona festivalului.
Pe parcursul festivalului, lucrarea se transforma si se misca pentru a crea forme neobisnuite, fluide, in care se reflecta si care distorsioneaza spatiul inconjurator.
„Nor molecular” reprezinta interesul lui Leroy pentru miscarea obiectelor in spatiu, este o tema care se continua inca de la inceputul carierei sale. O instalatie similara cu cea de la Coachella a fost expusa in 2022 intr-o zona geotermala din Islanda, se numea „Molecules — Molecule”.
Artistul francez a declarat intr-un interviu dedicat publicatiei DesignBoom ca „de la distanta, instalatia se aseamana cu nori roz uriasi care plutesc in aer, iar de aproape, poti vedea festivalul, cerul si oamenii reflectati in sferele sale colorate. Experienta de realitate augmentata sporeste dimensiunea onirica si ideea de dialog intre realitate si fictiune.”
Leroy a expus si in Romania o instalatie spectaculoasa care a ocupat Sala de Marmura a Muzeului National de Arta Contemporana. Proiectul a avut loc in 2015 si prezenta un inel alb gigantic cu diametrul de 10 metri.
Instalatia lui Leroy se numea „Boreal Halo — Halou Boreal”, a fost creata dintr-un material care o facea aproape invizibila, fiind dispusa in centrul spatiului alb al Salii de Marmura.
Potrivit unui comunicat al Muzeului National de Arta Contemporana, proiectul lui Leroy reprezenta „o sculptura cinetica care reflecta dorinta artistului de a incetini timpul si de a descompune miscarea”. Instalatia a fost expusa intre 24 aprilie si 17 mai 2015 si a avut loc in cadrul festivalului Rokolectiv.
Vincent Leroy este activ inca din anul 2000 pe scena artistica internationala, fiind unul dintre cei mai proeminenti artisti din Paris. Este cunoscut pentru formele organice imense pe care le creeaza si care de obicei ocupa spatii neconventionale.
Leroy a studiat designul industrial la Ecole Nationale Supérieure de Création Industrielle din Paris, in aceeasi perioada a inceput sa creeze si primele experimente cinetice. Acestea au fost imediat remarcate pe scena locala si expuse in diverse galerii si muzee pariziene, urmate mai apoi de expozitii internationale in Londra, Bruxelles, Antwerp, Tokyo, Berlin, Basel, Guangzhou si Shanghai.
Dupa absolvire, a colaborat ca designer cu diverse companii si arhitecti pana cand si-a infiintat propriul atelier la Paris. Ulterior, a produs sculpturi cinetice, instalatii imersive si lucrari monumentale care reprezinta o dimensiune hibrida in care realitatea si mediul artificial sunt imbinate, alaturi de elemente naturale si artificiale.
Printre altele, Leroy a colaborat si cu numeroase branduri si companii prestigioase, printre care Rémy Martin, Nike, Hermès, Iris Van Herpen, Saint Laurent si altele.