Victoria & Albert Museum deschide expozitia blockbuster „DIVA” dedicata celor mai mari dive din istorie. Va include costume iconice purtate de Maria Callas, Cher, Tina Turner, Marilyn Monroe, Elton John, Bette Davis, Vivien Leigh si Edith Piaf.
Victoria & Albert Museum a pus in vanzare biletele pentru o noua expozitie dedicata modei. „DIVA” va fi prima expunere de acest tip din istoria muzeului si va celebra puterea si creativitatea extraordinara a interpretilor emblematici care si-au facut auzite vocile din secolul al XIX-lea pana in prezent.
Expozitia — care va putea fi vizitata in perioada 24 iunie 2023 – 7 aprilie 2024 — va prezenta peste 250 de obiecte extrase din colectia V&A si imprumutate din alte muzee intreaga lume si va include moda, fotografie, design, costume, muzica si imagini din spectacole live.
Pe langa partea de glamour a termenului „DIVA”, expozitia va explora si povestile de impact ale celor mai cunoscute dive din opera, filme sau staruri pop-rock. Curatorii isi propun sa analizeze modul in care celebritatile etichetate deseori drept „dive” s-au intersectat cu societatea si au determinat schimbari politice si sociale importante, inclusiv pentru drepturile civile si feminism.
Potrivit unui comunicat de presa al muzeului, expozitia „va demonstra capacitatea fenomenala a divei de a transforma, inspira si imbratisa fortele externe si interne care contribuie la definirea, modelarea si venerarea divei. Aprofundand originile termenului „diva” – care inseamna zeita in italiana – expozitia va explora modul in care semnificatia cuvantului a fost subminata si imbratisata de-a lungul timpului, precum si modul in care eticheta a fost revendicata de artisti, de fanii lor si de societate in general.”
„Diva” va fi impartita in doua „acte”. Primul exploreaza contextul istoric in care s-a nascut conceptul modern de diva si va pune accentul pe epoca de aur a Hollywoodului iar al doilea va fi dedicat vedetelor contemporane.
In primul act vor fi omagiate cantarete de opera precum Adelina Patti si Jenny Lind, vedete ale filmului mut precum Clara Bow si Mary Pickford si actrite din epoca de aur a Hollywood-ului, inclusiv Vivien Leigh si Mae West. Marilyn Monroe, care se incadreaza in aceasta ultima categorie, va fi reprezentata de rochia neagra cu franjuri pe care a purtat-o in rolul lui Sugar „Kane” Kowalczyk in filmul „Some Like it Hot” din 1959. Ellen Terry, Sarah Bernhardt si Marie Lloyd sunt incluse in randul actritelor care au impulsionat primul val de feminism.
Tot in aceasta prima sectiune va si expus si un ansamblu purtat de prim-balerina Tamara Karsavina in rolul lui Salomé din „La Tragédie de Salomé”, interpretata de Ballets Russes a lui Serge Diaghilev (1913), o rochie imprumutata de la Chateau de Milandes, vila care i-a apartinut lui Josephine Baker in Franta, costumul lui Bette Davis creat de Edith Head (cel mai premiat designer de costume din istoria Oscarurilor) pentru filmul „All About Eve” (1950) si rochia creata de Christian Dior pentru a fi purtata de Vivien Leigh in spectacolul „Duelul ingerilor”.
Finalul primei sectiuni prezinta „diva atemporala din lumea operei” si include costume purtate de Maria Callas la prima si ultima reprezentatie la Royal Opera House: ca Norma in productia Covent Garden Opera Company cu „Norma” (1952) si in legendara „Tosca” in regia lui Franco Zeffirelli (1964).
Al doilea act analizeaza modul in care vedete mai contemporane au revendicat titlul de „diva” in ultimii ani, adesea in fata unei industrii dominate de barbati.
Vor fi incluse obiecte care au apartinut unor mari nume ale jazz-ului precum Billie Holliday si Ella Fitzgerald dar si cantarete cu opinii politice marcante precum Nina Simone si Aretha Franklin, in timp ce Grace Jones, Prince, Bjork si Rihanna reprezinta sfarsitul secolului al XX-lea si inceputul secolului al XXI-lea.
Vor fi expuse peste 60 de costume de scena, multe dintre ele rare sau expuse pentru prima data.
Printre acestea se numara o rochie neagra a lui Edith Piaf din anii 1950, celebra „rochie cu flacari” a Tinei Turner din 1977, o rochie purtata de Debbie Harry in turneul european al lui Blondie din 1979, singura rochie purtata de Clara Bow care a supravietuit pana in prezent, costume iconice concepute de designerul Bob Mackie pentru Tina Turner, Pink si Cher si un look inspirat de Ludovic al XIV-lea purtat de Elton John in 1997 pentru a celebra 50 de primaveri — creat de designerul de costume Sandy Powell (triplu castigatoare la Oscar, nominalizata de 15 ori).
Alaturi de acestea vor fi expuse rochia lui Shirley Bassey creata de Julien MacDonald pentru aparitia pe scena Festivalului Glastonbury din 2007 si „pantalonii cu vulva” ai lui Janelle Monae, creati de Duran Lantink pentru videoclipul „Pynk” din 2018.
Dame Shirley Bassey a declarat intr-un comunicat de presa remis de Muzeul Victoria & Albert: „Sunt incantata ca V&A va expune in DIVA look-ul meu de la Glastonbury, cu tot cu cizmele wellington cu diamante! Este minunat sa vedem diva celebrata in aceasta expozitie si sa vedem ca V&A isi revendica titlul. Pentru mine, „diva” inseamna puterea vocii si abilitatea de a distra, de a reusi impotriva greutatilor, de a lupta si de a trece de bariera dupa bariera: de a te face auzita.”
Biletele pentru expozitie pot fi achizitionate de aici.