Stephen King a creat o lista cu 96 de carti pentru cei care vor sa devina scriitori. Include titluri de John Irving, Charles Dickens, Ian McEwan, Peter Abrahams si J. K. Rowling.
Stephen King este dintre cei mai prolifici si cunoscuti scriitori in viata. Fiind activ inca din 1967, King a creat o opera vasta, cunoscuta in toata lumea datorita povestilor sale care au modelat genul literaturii horror. King a devenit un personaj bine cunoscut in cultura populara si datorita numeroaselor ecranizari ale cartilor sale, unele realizate de regizori precum Stanley Kubrick (cu filmul The Shining din 1980) sau Brian De Palma (filmul Carrie din 1976).
Autorul a devenit un model pentru multi scriitori aspiranti, indiferent ca este vorba despre fictiune horror sau de modul sau inovator de a scrie astfel de povesti. In acest sens, King a publicat recent si o lista de 96 de carti care ar trebui citite de toata lumea, fiind menite sa ii inspire in special pe cei care aspira sa devina scriitori la randul lor.
Multi dintre aspiranti cauta in prezent inspiratie in romanele si povestile lui King. Dincolo de notorietatea sa, el este cunoscut printre cercurile de autori si datorita manierei sale de a scrie, prin care a refuzat desori sa urmeze canonul academic.
King a sustinut dintotdeauna lectura si a facut in decursul carierei sale diverse recomandari, printre care si de carti care l-au influentat in propriul parcurs profesional si care s-au dovedit benefice pentru scrierile sale. El a declarat la un moment dat ca „Cel mai bine inveti citind mult si scriind mult. Dintre toate, cele mai valoroase lectii sunt cele pe care le inveti singur.”
Cea mai recenta lista de recomandari ale lui King este si cea mai lunga. A fost scrisa in prefata celei mai recente editii a cartii ale sale „On Writing: A Memoir of the Craft”, republicata in 2020 la aniversarea de 20 de ani de la lansarea originala. El spunea ca „intr-un fel sau altul, banuiesc ca fiecare titlu din lista a avut o influenta asupra cartilor pe care le-am scris”.
Lista este destul de eclectica si cuprinde scriitori precum William Faulkner, Charles Dickens, J.K. Rowling, Annie Proulx si Raymond Carver. Este o colectie diversa de romane si carti care sa reprezinte un inceput promitator pentru orice pasionat de literatura.
Printre titlurile din lista se numara:
„In the Night Season” de Richard Bausch
„The Beach” de Alex Garland
„Oliver Twist” de Charles Dickens (disponibila de citit aici sau aici)
„Lord of the Flies” de William Golding
„Hannibal” de Thomas Harris,
„A Widow for One Year” de John Irving
„The Cement Garden” de Ian McEwan
„Close Range: Wyoming Stories” de Annie Proulx
„Harry Potter and the Chamber of Secrets” de J.K. Rowling
„The Ax” de Donald Westlake
Lista completa cu cele 96 de titluri poate fi consultata aici.
Pe langa numeroasele carti, King a mentionat si o scurta atentionare: „In timp ce parcurgeti aceasta lista, va rog sa va amintiti ca nu sunt Oprah si ca acesta nu este clubul meu de lectura. Acestea sunt lecturile care au functionat pentru mine, asta e tot ce pot sa spun. O buna parte dintre acestea ti-ar putea arata noi modalitati prin care sa-ti faci munca. Chiar daca nu o fac, sunt in masura sa va distreze. Pe mine sigur m-au distrat.”
Stephen King a scris pana acum peste 60 de carti devenite bestsellere in intreaga lume si este un autor extrem de iubit in Romania.
Dintre cartile traduse in limba romana mentionam The Outsider (Strainul), Finders Keepers (Ce-am gasit al meu sa fie ), Sleeping Beauties, scrisa impreuna cu fiul sau, Owen King (Frumoasele adormite), seria Bill Hodges: End of Watch (Mort la datorie), It, Pet Sematary (Cimitirul animalelor), The Dark Tower (Turnul intunecat).
Dupa cartea “It” a fost realizat si un film, in 2017, fiind unul dintre cele mai de success filme horror din toate timpurile. In 2023 urmeaza sa fie lansate alte doua filme inspirate de cartile lui King, „The Boogeyman” si „Salem’s Lot”.