Skip to content

Tot ce trebuie sa stiti despre incoronarea Regelui Charles – ceremonia religioasa, invitati de stat si celebritati, codul vestimentar modern, concertul pentru public. Incoronarea va fi transmisa si in Romania sambata de la ora 13.00


Incoronarea lui Charles al III-lea, fostul print de Wales si fiul cel mare al reginei Elisabeta a II-a, va avea loc sambata, 6 mai. Charles a devenit rege al britanicilor in momentul in care mama sa a murit in septembrie anul trecut, insa accederea la tron este de obicei o chestiune sumbra, avand loc cel mai adesea in umbra mortii. O incoronare, pe de alta parte, este pura sarbatoare, asa ca data de celebrare este plasata la cateva luni distanta pentru a lasa spatiul pentru doliu, dar si pentru organizare.

Slujba de incoronare a Regelui Charles este programata sa inceapa la ora 11.00, ora Londrei, ora 13:00 in Romania.

Ceremonia va fi trasmisa de televiziunea oficiala, de stat, britanica BBC si va fi preluata si la noi de televiziunile de stiri. O puteti urmari mai jos.

A doua zi dupa ceremonia care include si o procesiune va avea loc Concertul Incoronarii, un eveniment produs si difuzat de BBC.

El are loc duminica, 7 mai, la Castelul Windsor. La concert vor participa membri ai publicului. Au fost selectate 5.000 de persoane; cei care au fost alesi sunt invitati sa vina insotiti de persoana insotitoare pe care au „nominalizat-o” in timpul procesului de inscriere.

La concert care semnaleaza modernizarea si modernitatea noului rege vor canta Katy Perry, Lionel Richie si cantaretul italian de opera Andrea Bocelli. Potrivit unor surse, Adele si Elton John si-au trimis regretele, invocand conflicte de program, iar Harry Styles, Ed Sheeran si Spice Girls au refuzat, de asemenea, invitatiile de a canta.

La show isi vor mai aduce contributia actorul Tom Cruise alaturi de vedeta din „Dinastia” Joan Collins, cantaretul Tom Jones, aventurierul Bear Grylls si dansatorul Oti Mabuse intr-o serie de momente preinregistrate in care vor dezvalui „fapte putin cunoscute despre rege” cu ocazia incoronarii.

Incoronarea este o ceremonie de stat, asa ca guvernul gestioneaza cu atentie lista de invitati si doar aproximativ 2.000 de participanti au fost invitati. Lista este formata in principal din membri ai familiei regale, inclusiv din cei mici, precum printul George, in varsta de 9 ani, si fratii sai mai mici, printesa Charlotte si printul Louis. Exista, de asemenea, un grup select de fosti prim-ministri si membri ai Parlamentului, lideri mondiali, monarhi straini si lideri religiosi.

Membrii Casei de Windsor vor fi prezenti cu totii, inclusiv sora lui Charles, Printesa Anne, fiul sau, Printul William, si nora Catherine, Printesa de Wales. Printul George, nepotul sau, va fi un paj de onoare la incoronare. Celalalt fiu al sau, printul Harry, va fi prezent.

La fel ca si familia lui Charles, niciun membru al familiei reginei Camilla nu si-a confirmat public prezenta, dar ne putem astepta sa participe copiii ei, Tom Parker Bowles si Laura Lopes si familiile lor, la sora ei, Annabel Elliot, la nepoatele Alice Irwin, Katie Elliot si Ayesha Shand si la nepotul Ben Elliot. De asemenea, va fi prezent si fostul ei sot, Andrew Parker Bowles.

Desi, din punct de vedere istoric, nu a fost o traditie ca alti sefi de stat ai caselor regale ale altor state sa participe la incoronare, se asteapta ca multi monarhi straini sa participe la ceremonie. (La incoronarea reginei Elisabeta, regina Sālote Tupou III din Tonga a fost unul dintre singurii monarhi straini care au participat).

Iata cine a confirmat pana acum: Printul Albert si Printesa Charlene, Monaco; Printul mostenitor Akishino si Printesa Mostenitoare Kiko, Japonia; Printul mostenitor Frederik si Printesa Mostenitoare Mary, Danemarca; Regele Carl al XVI-lea Gustav si Printesa Mostenitoare Victoria, Suedia; Regele Felipe si Regina Letizia, Spania; Printul mostenitor Haakon si Printesa Mostenitoare Mette-Marit, Norvegia; Marele Duce Henri si Marea Ducesa Maria Teresa, Luxemburg; Regina Anne-Marie si Printul mostenitor Pavlos, Grecia; Regele Willem-Alexander si Regina Máxima, Tarile de Jos; Regele Tuheitia si Makau Ariki Atawhai, familia regala Māori (Noua Zeelanda); Regele Philippe si Regina Mathilde, Belgia

Regele Jigme Khesar Namgyel Wangchuck si regina Jetsun Pema, Bhutan; Regele Vajiralongkorn si Regina Suthida, Thailanda;

Vor participa lideri din intreaga lume. Iata cine a declarat ca va fi prezent: Emmanuel Macron, presedintele Frantei, Andrzej Duda, presedintele Poloniei, Prima Doamna Jill Biden va conduce o delegatie americana la incoronare, Frank-Walter Steinmeier, presedintele Germaniei, Sergio Mattarella, presedintele Italiei, Ursula von der Leyen, presedinte al Comisiei Uniunii Europene, Charles Michel, presedintele Consiliului Uniunii Europene, Roberta Metsola, presedintele Parlamentului European.

La ceremonie vor participa si un grup select de celebritati care au colaborat cu Casa Regala de-a lungul anilor Stella McCartney, Joanna Lumley, Rowan Atkinson, Nick Cave, iar jucatoarea de fotbal Sam Kerr va fi cea care va purta steagul Australiei in parada.

Desi incoronarea Reginei Elisabeta a II-a a fost plina de farmec si diademe, in conformitate cu tema monarhiei modernizate a Regelui Charkles al III lea, de data aceasta vom vedea mai degraba versiunea Casual Friday a unei incoronari, cu tinute de zi mai putin oficiale.

Membrii Camerei Lorzilor au fost instruiti sa schimbe hainele si coroanele speciale de incoronare, din catifea si catifea purpurie si hermina (cerculete argintii cu garnitura de hermina si captuseala de catifea), cu tinute de afaceri sau cu hainele standard pe care le poarta la deschiderea Parlamentului. Oaspetii obisnuiti vor purta (daca sunt femei) „rochie de zi” sau (daca sunt barbati) fie o haina de dimineata, un costum sau o uniforma militara. In ambele cazuri, este permisa si „tinuta nationala de sarbatoare”, precum si „decoratiile” (presupunem ca este vorba de cele de tip militar/statal, nu de ornamente). Chiar si palariile sunt optionale.

Coroana pe care o va purta Regele cantareste putin peste un kilogram si jumatate, iar monarhul a fost nevoit sa repete in intimitate toti pasii ceremoniei si sa poarte coroana pentru a I se obisnui corpul cu greutatea.

Slujba religioasa va avea loc la Westminster Abbey iar regele, care va fi incoronat impreuna cu Camilla, regina consort, va fi cel de-al 40-lea monarh incoronat acolo din 1066 incoace.

Celebrarile oficiale vor incepe cu o procesiune de la Palatul Buckingham la Westminster Abbey, iar zonele de vizionare de pe traseu se vor deschide la ora 06:00 dimineata.

Accesul publicului la locatiile de pe The Mall si Whitehall se va face pe baza principiului „primul venit, primul servit”, iar persoanele vor fi directionate catre locatiile oficiale de proiectie din Hyde Park, Green Park si St James’s Park atunci cand acestea vor fi pline.

In fata Palatului Buckingham au fost instalate standuri pentru invitati, inclusiv veterani ai fortelor armate si personal din NHS si din domeniul asistentei sociale.

Procesiunea va porni de la Palatul Buckingham si se va deplasa de-a lungul The Mall pana la Trafalgar Square, apoi va cobori pe Whitehall si Parliament Street, inainte de a se intoarce in Parliament Square si Broad Sanctuary pentru a ajunge la Great West Door a Westminster Abbey.

Ca un alt semn al modernitatii Regele Charles III lea si Regina Consort Camilla se vor afla in trasura de stat a Jubileului de Diamant, mai degraba decat in vechea si mai incomoda trasura de stat de aur.

Se asteapta ca procesiunea sa ajunga la abatie cu putin timp inainte de ora 11:00, iar regele va purta probabil uniforma militara in locul mai traditionalilor pantaloni si ciorapi de matase purtati de regii dinaintea sa.

Regele va fi precedat de procesiuni formate din lideri si reprezentanti ai cultelor, precum si de reprezentanti ai unor tari din Commonwealth care vor purta steagurile tarilor lor si vor fi insotiti de guvernatorii generali si prim-ministri, inclusiv de premierul britanic Rishi Sunak.

Ceremonia va incepe la ora 11:00 si va fi punctata de muzica selectata de rege, cu 12 piese nou comandate, inclusiv una de Andrew Lloyd Webber, si muzica ortodoxa greaca in memoria tatalui regelui, printul Philip.

Nepotul regelui, printul George, se va afla printre paginile de la Westminster Abbey, alaturi de nepotii Camillei, Lola, Eliza, Gus, Louis si Freddy. Unii dintre cei care vor lua parte la procesiunea din interiorul abatiei vor purta insemnele regale inaintea regelui, majoritatea obiectelor fiind asezate pe altar pana cand vor fi necesare in cadrul ceremoniei.

Slujba, care se asteapta sa dureze putin sub doua ore, are mai multe etape.

Scaunul Incoronarii, cunoscut si sub numele de Scaunul Sfantului Edward sau Scaunul Regelui Edward, se crede ca este cea mai veche piesa de mobilier din Marea Britanie inca folosita in scopul sau initial. Un total de 26 de monarhi au fost incoronati in el.

Initial, a fost realizat la ordinul regelui Angliei, Edward I, pentru a cuprinde Piatra Destinului, care fusese luata de langa Scone, in Scotia. Piatra – un simbol stravechi al monarhiei scotiene – a fost returnata Scotiei in 1996, dar a fost transferata din nou la Londra pentru a fi folosita in cadrul ceremoniei.

In timpul incoronarii, scaunul de stejar este asezat in centrul podelei istorice medievale din mozaic, cunoscuta sub numele de „pavajul Cosmati”, in fata si cu fata la Altarul Mare, pentru a sublinia natura religioasa a ceremoniei.

Intr-un moment al ceremoniei roba regelui va fi indepartata si acesta se va aseza in Scaunul Incoronarii pentru a fi uns, subliniind statutul spiritual al suveranului care este, de asemenea, capul Bisericii Angliei.

Arhiepiscopul va turna ulei special din Ampula – un flacon de aur – pe Lingura Incoronarii inainte de a-l unge pe rege in forma de cruce pe cap, pe piept si pe maini.

Ampulla a fost facuta pentru incoronarea lui Charles al II-lea, dar forma sa aminteste de o versiune anterioara si de o legenda conform careia Fecioara Maria i-a aparut Sfantului Toma Becket in secolul al XII-lea si i-a dat un vultur de aur din care vor fi unsi viitorii regi ai Angliei. Lingura incoronarii este mult mai veche, deoarece a supravietuit distrugerii regaliei de catre Oliver Cromwell dupa Razboiul Civil Englez.

Uleiul in sine a fost produs pentru incoronare folosind masline recoltate din doua plantatii de pe Muntele Maslinilor din Ierusalim si consacrat in cadrul unei ceremonii speciale la Biserica Sfantului Mormant din oras.

In mod traditional la finalul ceremoniei, o succesiune de membri ai familiei regale ar fi adus  omagiu ingenunchind in fata noului rege, jurandu-i credinta si sarutandu-i mana dreapta. Cu toate acestea, printul William va fi singurul duce regal care va ingenunchea si va aduce omagiu regelui Charles.

Dupa omagiu, regina Camilla va fi unsa, incoronata si intronizata in cadrul unei ceremonii mai simple – desi nu va trebui sa depuna juramantul.

Ea va fi incoronata cu Coroana Reginei Maria – realizata initial pentru incoronarea Reginei Maria alaturi de George al V-lea -, dar care este modificata pentru a elimina o parte din arcuri si va fi resetata cu diamantele Cullinan III, IV si V.

Regele si Regina Consort vor cobori de pe tronurile lor si probabil vor intra in Capela Sfantului Eduard – aici, Charles va scoate Coroana Sfantului Eduard si va pune Coroana Imperiala de Stat inainte de a se alatura procesiunii care va iesi din abatie in timp ce se va interpreta imnul national.

Regele si regina consort se vor intoarce la Palatul Buckingham pe traseul invers celui pe care au venit, de data aceasta calatorind in trasura de stat aurita, veche de 260 de ani, care a fost folosita la fiecare incoronare de la cea a lui William al IV-lea din 1831.

Cei trei copii ai printului de Wales, printii George si Louis si printesa Charlotte, se vor alatura procesiunii alaturi de parintii lor, intr-o trasura aflata in spatele Gold State Coach.

Aproape 4.000 de membri ai fortelor armate britanice vor lua parte la ceea ce Ministerul Apararii a numit cea mai mare operatiune ceremoniala militara de acest gen. Acestora li se vor alatura reprezentanti ai tarilor din Commonwealth si ai teritoriilor britanice de peste mari. Iar Royal British Legion va asigura o garda de onoare formata din 100 de persoane care va fi prezenta pe traseul procesiunii din Piata Parlamentului.

Traseul este de 2,29 km (1,42 mile) de la manastire pana in incinta palatului. Regele si regina vor primi Salutul Regal si trei urale din partea militarilor care au fost la parada.In 1953, traseul avea o lungime de peste patru mile si era nevoie de 45 de minute pentru ca intreaga procesiune sa treaca printr-un singur punct.

De la incoronarea lui Eduard al VII-lea in 1902, a devenit un obicei ca noul monarh sa salute multimea de pe The Mall de la balconul Palatului Buckingham – reginei i s-au alaturat mama, copiii si sora sa, printre alti membri ai familiei regale, in timp ce a asistat la un zbor de trecere in aer la care au participat sute de avioane in 1953.

Palatul Buckingham a confirmat ca Regele Charles si Regina Camilla vor continua traditia – desi nu a fost inca confirmat ce membri ai Familiei Regale vor fi implicati.

Cei prezenti vor asista la finalul festivitatilor publice ale zilei, cu un zbor de sase minute in care vor fi implicati membri ai armatei, Marinei Regale si Fortelor Aeriene Regale si care va culmina cu un spectacol al Red Arrows.

Citește în continuare