Michael Douglas va primi Palme d’Or onorific la Festivalul de la Cannes 2023. Actorul american John C. Reilly va fi presedintele juriului Un Certain Regard.
Michael Douglas va primi premiul Palme d’Or onorific la editia din acest an a Festivalului de Film de la Cannes. Organizatorii evenimentului au dezvaluit ca actorul de origine americana va reveni pe Croisette in cadrul ceremoniei de deschidere a celei de-a 76-a editii a festivalului, din 16 mai.
Prima participare a lui Douglas la Cannes a fost la cea de-a 32-a editie a festivalului, in 1979, cu filmul „The China Syndrome”, de James Bridges. A revenit pentru „Basic Instinct” in 1992 si din nou in 1993 pentru „Falling Down”. Cel mai recent a fost la Cannes in 2013 pentru „Behind the Candelabra” in regia lui Steven Soderbergh.
Douglas a declarat ca prezenta lui la Cannes „este intotdeauna o gura de aer proaspat.”
Intr-un comunicat de presa remis de organizatorii Festivalului de la Cannes 2023, Douglas sustine ca „festivalul mi-a reamintit intotdeauna ca magia cinematografiei nu consta doar in ceea ce vedem pe ecran, ci si in abilitatea de a avea un impact asupra oamenilor din intreaga lume. Dupa mai bine de 50 de ani de activitate, este o onoare sa ma intorc pe Croisette pentru a deschide festivalul.”
Anterior, trofeul onorific Palme D’Or a fost acorat unor cineasti precum Forest Whitaker, Agnès Varda, Jean-Pierre Léaud, Jodie Foster sau Manoel de Oliveira.
La prima prezenta la Cannes in 1979, Michael Douglas s-a aflat pe covorul rosu alaturi de actorii Jane Fonda si Jack Lemmon, precum si de regizorul James Bridges pentru prezentarea filmului The China Syndrome.
Treisprezece ani mai tarziu, in 1992, pelicula iconica „Basic Instinct” de Paul Verhoeven a fost prezentata in Competitia Oficiala, cu un impact urias atat asupra genului de filme thriller dar si a carierelor lui Stone si Douglas.
A treia participare la Cannes a venit un an mai tarziu, in 1993, cu „Falling Down” de Joel Schumacher care a fost de asemenea inclus in Competitia Oficiala a festivalului.
Douazeci de ani mai tarziu, Douglas a revenit la Cannes cu „Behind the Candelabra” de Steven Soderbergh in care a facut o transformare spectaculoasa in celebrul cantaret si pianist Liberace.
Relatia cu Festivalul de la Cannes a inceput inca din tinerete. Tatal lui, Kirk Douglas, un mare fan al cinematografiei franceze, a prezidat juriul competitiei oficiale din 1980.
Michael Douglas a mostenit de la tatal sau dragostea pentru filme care l-a impins sa lucreze si in spatele camerei de filmat. S-a remarcat ca producator cu One Flew Over The Cuckoo’s Nest (Zbor deasupra unui cuib de cuci) in regia lui Miloš Forman care a primit noua nominalizari la Oscar, fiind premiat pentru „Cel mai bun film” in 1975.
Ca actor, a lucrat cu cei mai mari din industrie, precum Robert Zemeckis in „Romancing the Stone” (1984), Ridley Scott in „Black Rain” (1989) sau Barry Levinson in „Disclosure” (1994). Impreuna cu Oliver Stone, a castigat Oscarul pentru cel mai bun actor in 1987 pentru interpretarea lui Gordon Gekko, un broker newyorkez lacom de pe Wall Street. Continuarea filmului, Wall Street: Money Never Sleeps a fost proiectat in afara competitiei la cea de-a 63-a editie a Festivalului de la Cannes.
Pe langa contributia sa valoroasa la cinematografie, Douglas militeaza pentru mai multe cauze sociale. In calitatea sa de Mesager al Pacii al Natiunilor Unite, s-a implicat in favoarea dezarmarii nucleare in intreaga lume inca din 1998 si este un mare sustinator al controlului armelor de foc in SUA.
Omagiul adus lui Michael Douglas va fi completat, pe langa trofeu, si de un documentar realizat de Amine Mesta care va fi difuzat pe site-ul Festivalului timp de doua zile, de duminica 14 mai la ora 18.00 pana marti 16 mai la ora 18.00.
Organizatorii festivalului au anuntat si membrii juriului Un Certain Regard care va fi prezidat de actorul american John C. Reilly.
Reilly va fi secondat de patru membri ai juriului: regizoarea si scenarista franceza Alice Winocour (care a participat anul trecut la Quinzaine des Réalisateurs cu Paris Memories), actrita de origine germana Paula Beer (vazuta la inceputul acestui an in Afire, aflata la prima prezenta la Cannes), regizorul-producator franco-cambodgian Davy Chou (al carui cel mai recent film, Return to Seoul s-a bucurat de succes in aceeasi sectiune anul trecut) si actrita belgiana Émilie Dequenne (care a castigat premiul pentru cea mai buna actrita in aceasta sectiune in 2012 pentru „Loving Without Reason” si care a participat anul trecut in competitie cu „Close”).
Sectiunea Un Certain Regard, care prezinta filme de arta realizate de tineri autori, va include in acest an 20 de filme, opt dintre acestea fiind debuturi in lungmetraj.
John C. Reilly, actor de teatru, film si televiziune de peste 35 de ani, a declarat ca a trait multe momente care i-au schimbat viata la Cannes.
„De la prima mea calatorie miraculoasa cu Paul Thomas Anderson pana la sarbatorirea celei de-a 50-a aniversari de pe scena Palais!, e o adevarata onoare sa fiu ales presedinte al juriului Un Certain Regard. Multe dintre filmele in care am avut norocul sa apar au fost selectate de festival de-a lungul anilor si nimic nu ma face sa ma simt la fel de special ca si invitatia la aceasta uimitoare intalnire anuala a celor mai bune filme pe care le poate oferi lumea. Astept cu nerabdare sa ajut la lansarea unei alte generatii de cineasti cu aceasta ocazie speciala, asa cum a facut-o festivalul inca de la inceputurile sale. Ma simt smerit si incantat. Viva Cinema!”, a declarat Reilly in comunicatul de presa care anunta componenta juriului.
Ca actor, si-a facut debutul in film in „Casualties of War” (1989) de Brian De Palma, un rol care a dat startul unei cariere cinematografice in care a lucrat cu cei mai mari regizori americani, cum ar fi Paul Thomas Anderson — Hard Eight (1996), Boogie Nights (1997), Magnolia (1999), Terrence Malick The Thin Red Line (1998) — Sam Raimi — For Love of the Game (1999) —, Martin Scorsese — Gangs of New York (2002), The Aviator (2004) —, Rob Marshall pentru Chicago (2002), Robert Altman pentru A Prairie Home Companion (2006) si Adam McKay pentru Talladega Nights (2006) si Step Brothers (2008).
Dupa ce s-a impus in filme americane, Reilly a jucat si cu cineasti recunoscuti la nivel international. A aparut in We Need to Talk about Kevin (2011) de Lynne Ramsay, in competitie la Festivalul de la Cannes, Carnage de Roman Polanski (2011), Tale of Tales de Matteo Garrone (2015), de asemenea in Competitie Oficiala, The Lobster de Yórgos Lánthimos, castigator al Premiului Juriului la Festivalul de la Cannes 2015, Les Cowboys (2015) de Thomas Bidegain si The Sisters Brothers de Jacques Audiard (2018).
Mai multe informatii despre filmele care vor fi lansate la Cannes anul acesta veti descoperi mai jos.