O distilerie americana a creat o bautura-parfum, un gin care poate fi consumat in cocktailuri sau pulverizat ca parfum. Reteta inovatoare este inspirata de parfumurile egiptene antice care au dus ulterior la distilarea bauturilor spirtoase.
Pentru toti cei care au gustat un cocktail delicios si s-au gandit ca ar vrea sa simta mirosul respectiv in fiecare zi, o distilerie americana a gasit solutia ideala. Tamworth Distilling din New Hampshire, SUA a lansat recent un nou sortiment de gin care poate fi sorbit sau pulverizat ca parfum.
Intitulat „Tamworth Garden Sylvan Mist Gin”, noul produs a fost creat in distileria fondata de Steven Grasse, care a contribuit la crearea unor marci de succes precum Hendrick’s Gin si Sailor Jerry Rum. In ultimii ani, Tamworth a scos pe piata alte doua produse neobisnuite si aparent inovatoare: un whisky cu infuzie de carne de vanat numit „Deer Slayer, Whisky Bird of Courage”, care are gustul unei cine de Ziua Recunostintei, si un bourbon Crab Trapper distilat cu stocuri obtinute din specia invaziva de crab verde.
Noul Sylvan Mist Gin este inspirat de parfumurile egiptene antice, care au dus ulterior la distilarea bauturilor spirtoase de catre persani.
„Imi amintesc ca am citit cu ani in urma o carte despre parfumuri si alchimie si mi s-a parut foarte interesant faptul ca la originea crearii bauturilor spirtoase se afla cautarea de parfumuri. Dar, de asemenea, daca te gandesti la relatia dintre gin si parfum si la modul in care acestea sunt realizate in botanica, pare foarte simbiotica.”, a declarat Grasse intr-un comunicat de presa.
Ulterior, Grasse a incercat sa creeze un gin aromat care sa fie la fel de atragator atat intr-un pahar dar si pe incheietura mainii. Insa solutia de mijloc a fost mult mai complexa decat s-ar putea crede.
Matt Power, distilatorul si chimistul botanic de la Tamworth, a petrecut doi ani dezvoltand parfumul comestibil, cea mai mare provocare fiind faptul ca parfumurile traditionale sunt alcatuite din uleiuri esentiale, iar multe dintre acestea nu sunt destinate consumului.
Power a trebuit sa gaseasca o formula cu o aroma densa, care sa miroasa atragator si sa fie facuta din ingrediente sigure pentru a fi ingerate.
Pentru a produce un gin care sa fie si un parfum de buna calitate, aliniat la standardele internationale, echipa din Tamworth a infuzat uleiuri esentiale intr-o bautura spirtoasa de inalta concentratie — 75,5 la suta.
Doua dintre ingredientele principale sunt floarea de boronia si frunza de violeta, care se regasesc in multe parfumuri necomestibile.
Alte plante folosite pentru a aromatiza si parfuma Sylvan Mist includ bradul balsamic, coaja de citrice, musetelul, grapefruit si, bineinteles, ienuparul (specific multor sortimente de gin).
Amestecul este ambalat intr-o sticla de sticla de 100 ml, dotata cu o pompa de pulverizare cu atomizor, fiind gandit ca un parfum unisex sau adaos pentru cocktailuri delicioase.
Eticheta are un logo auriu cu o albina inconjurata de o coroana de flori inspirata de sigiliul imparatului francez Napoleon.
Numele „Sylvan” este o aluzie la cuvantul latin sylva care inseamna „lemn” sau „padure”, iar Sylvanus, inrudit cu acesta, este numele zeului roman al padurilor si al campurilor – o divinitate identificata uneori cu zeul grec Pan.
Steven Grasse, care imparte numele de familie cu regiunea parfumurilor din Franta, a dorit ca ambalajul sa evoce mai intai un parfum si ulterior o sticla de alcool, fiind inspirati de produsele Hermès si Tiffany.
In ceea ce priveste degustarea parfumului, Sylvan Mist a fost conceput mai degraba pentru a aromatiza un cocktail decat pentru a fi baut direct, deoarece are o concentratie puternica de alcool.
Produsul este disponibil la pretul de 80 de dolari per sticla incepand de pe 12 mai pe tamworthdistilling.com. Poate fi achizitionat momentan in SUA, urmand sa fie importat cel mai probabil si in Europa.