Celebrul regizor Oskaras Koršunovas monteaza pentru prima data in Romania, la Teatrul National din Timisoara. Spectacolul este inspirat din realitatea exodului contemporan.
Celebrul regizor Oskaras Koršunovas monteaza pentru prima data in Romania, la Teatrul National din Timisoara, unde a inceput deja repetitiile pentru noul spectacol. Colaborarea e parte din proiectele din cadrul Timisoara Capitala Europeana a Culturii.
In distributie sunt actori consacrati ai Teatrului National – Ion Rizea, Claudia Ieremia, Marin Lupanciuc, Flavia Giurgiu, Catalin Ursu, Matei Chioariu, Daniela Bostan, Roberta Popa, Mirela Puia, Cristian Szekers, Ionut Iova, Darius Zet, Oana Antonovici, Costa Tovarnisky –, carora li se adauga Cristina Chiperi, Iulia Ioana, Alexandru Romescu, Oana Iovita, Alexandru Negrea, Otniel Florut, Teodor Caus, Vlad Vajdovici, Razvan Sabiescu, Sergiu Vernica, Rares Rusan, Sabine Osanitzky si Tania Ionescu – studenti ai Facultatii de Muzica si Teatru.
Acestia sondeaza un univers cu care ne intersectam din ce in ce mai mult – o lume a dezradacinatilor, a prigonitilor, a celor care pleca sa lucreze in alte tari. Pe scena au loc povesti ale personajelor din exodul contemporan, pe textul dramaturgului lituanian Marius Ivaškevičius, in traducerea si adaptarea Ralucai Radulescu.
Prezenta acestui personaj revolutionar al teatrului european pe scena Nationalului din Timisoara reprezinta un nod istoric pentru Teatrul National, de provocare, cat si de confirmare a statutului sau profesional la nivel international.
Oskaras Koršunovas este o voce puternica in regia mondiala de teatru, cu un cod estetic unic si cu un limbaj teatral identitar, abordand teme esentiale pentru societate si descoperind mereu formule de a starni determinarea publicului, abolind granite, asa cum o dovedesc premiile internationale de teatru – pentru „Noi realitati teatrale”, premiul Meyerhold, premiul Crucea scenei de aur si multe altele care i-au fost decernate regizorului lituanian, intre cele peste 40 de distinctii nationale si internationale care ii marcheaza cariera. Koršunovas infatiseaza urgenta noilor tehnici teatrale.
Crezul regizorului este acela de a monta texte clasice ca piese contemporane. Asa cum declara intr-un interviu, Koršunovas considera ca „Teatrul contemporan trebuie sa reflecte actualitatea si uneori chiar s-o ia inaintea timpului, sa prezica viitorul si sa actioneze ca un avertisment”. Teatrul lui este un teatru al revoltei, un teatru al schimbarii, un teatru de atitudine, un teatru profund si ravasitor, un teatru care, asa cum afirma filosoful Leonida Donskis, „ramane modern si usor de recunoscut, in ciuda faptului ca este tulburator si profund… In vremurile noastre de tehnologie avansata, astfel de miracole existentiale care dureaza o ora sau doua si se termina in soc si revelatii etice sunt posibile numai in teatru”.
Prin acest proiect, Teatrul National din Timisoara lanseaza in cadrul Capitalei Europene a Culturii tema diversitatii si a multiculturalitatii, a multilingvismului pe fondul unei realitati dure si in miscare la nivel mondial.
Premiera spectacolului este programata in 22 iunie 2023, pe scena Salii Mari, de la ora 19. Biletele vor fi puse in vanzare incepand cu 22 mai.
Articol realizat cu sprijinul Vodafone.
Fototgrafii: Adrian Piclisan / TNTm