Ghidul celor 65 de evenimente la care puteti participa la Noaptea Muzeelor 2023 in Bucuresti. Activitati cu copiii in gradina Muzeului Antipa, concertele si spectactole de teatru nocturne la Nottara, o vizita ghidata la Opera Romana sau costume spectaculoase la Galeria Doina Levintza.
Reteaua Nationala a Muzeelor din Romania anunta un record absolut de peste 311 de obiective culturale inscrise la Noaptea Muzeelor 2023, ce se va desfasura sambata, pe 13 mai, intr-o editie comuna Romania – Republica Moldova.
Anul acesta Noaptea Muzeelor aduce publicului cele mai multe evenimente din ultimii 19 ani de existenta ai programului. In total sunt aproape 310 de muzee si evenimente adiacente in Romania si 14 din Republica Moldova.
In Bucuresti, maine seara, pe 13 mai, vor avea loc evenimente in 65 de spatii culturale, majoritatea dintre acestea fiind muzee, teatre si case memoriale. Va prezentam in continuare un ghid al acestora pentru a va facilita programul de vizitare al muzeelor.
Incepand de sambata dimineata si pana noaptea tarziu, va puteti bucura de evenimente propuse de muzee, galerii de arta, centre culturale si expozitionale, spatii ale tearelor, opere, coruri, palate, institute, case ale experimentelor sau licee si festivaluri de muzica.
La prima participare in cadrul Noptii Muzeelor, editia cu numarul 19, se afla Ateneul Roman, Muzeului Fotbalului, Camera de Comert si Industrie Bucuresti, Miez Festival, Casa cu bunici „Niciodata Singuri”, Casa de licitatii „Historic”, atelierele de desen si arhitectura pentru copii dezvoltate prin proiectul „Case de Muzicieni” impreuna cu MNRL si MAM Studio la Muzeul Anton Pann si multe altele.
Ca in fiecare an, Romanian Design Week (12 – 28 mai) se alatura Noptii Muzeelor, iar Societatea de Transport Bucuresti suplimenteaza linia 361 cu un autobuz dedicat evenimentului, care va circula gratuit intre orele 19:00 si 03:00 pe 13/14 mai.
Pe langa selectia detaliata de mai jos, la editia din acest an va recomandam sa vizitati si Muzeul de Arta Recenta (deschis intre 19:00 si 00:00), Galeria Costumelor de Teatru Doina Levintza (deschisa de la 18:00 pana la 02:00), Casa Storck sau Muzeul Theodor Aman (ambele cu program intre 17:00 si 23:00) si Colectia de Automobile Tiriac (cu program intre 17:00 si 22:00).
Invitatul special al Noptii Muzeelor 2023 este un muzeul fenomen la nivel mondial, Muzeul Copilariei in Vreme de Razboi, care se afla in premiera in Romania.
Expozitia sa va putea fi vizitata gratuit, la Noua Galerie a Muzeului National al Taranului Roman, incepand cu ora 16:30, de pe 12 mai, pana pe 12 iunie 2023. Expozitia se intituleaza „Asculta” si este construita in jurul obiectelor si marturiilor copiilor afectati de razboi.
La Bucuresti, vor fi expuse povesti si obiecte-simbol ale copiilor din Ucraina, Siria, Afganistan, Bosnia, Yemen, Irak, Palestina, Eritrea, dar si ale copiilor ucraineni refugiati in Romania.
Muzeul National de Istorie Naturala „Grigore Antipa” a pregatit un program care include vizitarea gratuita a expozitiei permanente si deschiderea expozitiei temporare „Peste mari si zari. De la astrolab la sextant”.
In speranta ca vor avea parte de conditii meteorologice favorabile, cercetatorii Muzeului de Istorie Naturala „Grigore Antipa” va propun sa descoperiti cine sunt micile vietuitoare cu care ne impartim noaptea, intr-o serie de activitati desfasurate in curtea Muzeului intre orele 22:00 si 23:00.
Programul special al Noptii Muzeelor 2023 de la Antipa va incepe sambata, 13 mai 2023, de la ora 19:00 si se va termina duminica, 14 mai la ora 01.00. in cadrul acestui eveniment, accesul publicului va fi gratuit. Muzeul va fi deschis si sambata in intervalul orar 10:00 – 17:00 (ultimul vizitator va intra la ora 16:00).
Sambata de la 19:00 are loc deschiderea expozitiei temporare „Peste mari si zari. De la astrolab la sextant”, de la 19:00 la 01:00 este posibila vizitarea expunerii permanente a muzeului iar de la 22:00 la 23:00 este planuita colectarea entomologica a insectelor nocturne cu ajutorul surselor luminoase speciale, sub coordonarea specialistilor din muzeu.
Merita mentionat ca activitatile realizate in gradina muzeului se vor face numai in conditii meteo favorabile.
ARCUB ofera acces gratuit la expozitiile artistilor Mircia Dumitrescu, Dana & Stéphane Maitec si Cristian Graure.
Cladire monument istoric de secol XIX, sediul ARCUB din Centrul istoric isi deschide portile, sambata cu patru expozitii recent vernisate, care ocupa toate spatiile expozitionale ale hanului.
Vizitatorii se pot bucura de acces gratuit in intervalul orar 18.00-02.00, prima expozitie recomandata este dedicata graficianului, sculptorului si pictorului Mircia Dumitrescu, recunoscut pentru ilustratiile realizate pentru mari autori romani si internationali. Intitulata „Desen/ Gravura/ Pictura/ Sculptura/ Carte bibliofila”, expozitia poate fi vizitata la etajul si demisolul Hanului Gabroveni.
Duoul artistic Dana & Stéphane Maitec prezinta imagini sub forma unor iluzii optice intr-o noua expozitie din seria Reflections. La prima vedere, lucrarile lor cele mai recente pot parea asemanatoare picturii sau, datorita iluziei perfecte a tridimensionalitatii, sculpturii. Aceste imagini sunt insa un nou mod de a realiza fotografie, fara nicio interventie digitala ulterioara, prin intermediul unui joc fluid de reflexii folosind prisme, colaj si obiecte sculpturale din materiale reflectorizante.
Programul de la ARCUB este completat de expozitia de fotografie „The Unseen Falls in Black & White” a artistului vizual timisorean Cristian Graure si de expozitia de grup a unor artisti liceeni „I Wish to… by Premium Edu”.
Biblioteca Centrala Universitara „Carol I” va fi deschisa sambata de la 18:00 cu o expozitie si o instalatie surpriza.
Conceptul evenimentelor deschise la BCU de Noaptea Muzeelor sta sub semnul conexiunii istoriei cu realitatile de azi. Pentru inceput, puteti vizita expozitia „Cartea romaneasca tiparita in timpul pastoriei Sfantului Ierarh Martir Neofit I Cretanul, Mitropolitul tarii Romanesti (1738-1753)”, care reuneste pentru prima data peste 30 de titluri extrem de valoroase, din colectiile Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I” si ale Bibliotecii Sfantului Sinod.
Pe langa expozitie, BCU a anuntat si programul „Flowergram – a smart oasis” menit sa ofere un refugiu de „Adevar, Bine si Frumos, in contrast cu permanenta agitatie urbana.”
La Muzeul National de Istorie a Romaniei veti putea participa la ateliere de pielarie si tesatorie, muzica militara, prezentare de vestimentatie, armament si echipament specific dacilor si romanilor.
Muzeul National de Istorie a Romaniei va fi deschis in intervalul orar 20.00 – 01.00 (cu ultima intrare la ora 00.00). Accesul vizitatorilor va fi gratuit si se va face prin curtea interioara din strada Postei.
Programul de activitati include muzica de fanfara, reconstituire istorica, precum si un moment artistic de coregrafie. Vor fi accesibile expozitiile permanente Tezaurul Istoric, Copia Columnei lui Traian, Lapidarium, precum si o microexpozitie cu uniforme militare ale Jandarmeriei Romane din perioada 1850 – 1941.
Programul demareaza cu un concert de muzica militara a Jandarmeriei Romane (pe treptele muzeului, Calea Victoriei) intre 20:00 si 20:30, urmat de ateliere de arta si mestesuguri antice (pielarie, tesatorie, confectionarea camasilor de zale, prelucrarea lutului) sustinute de membrii Asociatiei Terra Dacica Aeterna – Filiala Bucuresti (in expozitia Copia Columnei lui Traian).
De la 21:00 la 21:15 va avea loc o prezentare de vestimentatie, armament si echipament specific dacilor si romanilor, realizate de catre membrii Asociatiei Terra Dacica Aeterna – Filiala Bucuresti (pe str. Postei) iar de la 21:00 la 21:30, „Povestea dansului”, spectacol sustinut de elevi ai Liceului de coregrafie Floria Capsali (in expozitia Lapidarium)
Sambata muzeul va avea si un program de vizitare diurn, cu plata, in intervalul orar 10.00 – 18.00 (cu ultimul acces la ora 17.15).
Saloanele regale si Spatiile Medievale ale Palatului Cotroceni sunt de asemenea deschise de Noaptea Muzeelor.
Saloanele regale de la etajul I al Palatului Cotroceni, Holul de Onoare, Sufrageria Germana, Salonul de Vanatoare, Salonul Florilor, Biblioteca Regelui Ferdinand, Salonul Cerchez si Sufrageria Regala Cotroceni, vor fi deschise publicului, sambata, de Noaptea Muzeelor, incepand cu ora 14.00 si pana la ora 20.00.
In Salonul Cerchez va putea fi vizitata si micro-expozitia documentara temporara „Centenarul Constitutiei Romaniei Mari (1923 – 2023)”, care marcheaza 100 de existenta a unui document crucial pentru Romania.
Tot in cadrul evenimentului va fi vernisata o expozitie inedita de desen si holografie VR, realizata de artista Ioana Pioaru – „Orasul, o disparitie”, ale carei lucrari vor fi expuse pe holul Salonului Cerchez.
Vor mai fi deschise pentru public si Spatiile Medievale ale muzeului, care gazduiesc Salonul Artelor Decorative 2023, o expozitie anuala organizata de Muzeul National Cotroceni, curatoriata de Cosmin Nasui si Georgiana Cozma.
Accesul se face gratuit, fara programare prealabila, in intervalul 14.00 – 20.00 (ora de intrare a ultimului vizitator), doar in baza prezentarii unui act de identitate in original (C.I. sau pasaport).
Teatrul Nottara participa pentru prima data la Noaptea Muzeelor.
Teatrul Nottara va participa anul acesta pentru prima data la Noaptea Muzeelor. Cei care aleg sa viziteze institutia de pe Bd. Magheru vor avea parte de tururi ghidate, un spectacol de teatru si un concert, toate cu intrare gratuita.
Astfel, de la ora 20:00, vor incepe tururile ghidate in expozitia multimedia „Origini/Repere – o calatorie in istoria Teatrului Nottara”, un proiect inedit in spatiul teatral romanesc, care documenteaza perioada 1942-1983. Participantii vor avea ocazia sa viziteze si o parte din culisele teatrului si sa intalneasca actori din trupa teatrului, prezenti special pentru a le impartasi din bogata istorie a Teatrului Nottara.
Aceasta incursiune in trecut va fi urmata de un spectacol din repertoriul teatrului. La miezul noptii, la Sala „Horia Lovinescu” se va juca spectacolul „Oglinda neagra” care ii are in distributie pe Rares Andrici, Mihaela Subtirica, Vlad Balan, Cristina Juncu si Crenguta Hariton.
De la ora 01.00 va avea loc un concert sustinut de trupa Midpoint, formata din Victor Diaconu (voce si chitara), Catalin Manea (chitara bas) si Alexandros Raptis (percutie).
Participarea la evenimente este gratuita, in limita locurilor disponibile si in baza unei inscrieri prealabile. Formularele de inscriere si detalii suplimentare se gasesc pe www.nottara.ro.
Primul muzeu al fotbalului din Romania expune colectii dedicate marilor jucatori, de la Maradona si Ronaldo, pana la Hagi si Gica Popescu.
In Centrul Vechi din Bucuresti, pe Gabroveni la numarul 24, cele mai faimoase cluburi romanesti de fotbal sunt reprezentate cu istoria si povestile lor in Muzeul Fotbalului.
O initativa 100% privata, Muzeul Fotbalului, are program special de Noaptea Muzeelor, de la ora 20:00 pana la 2 dimineata. Biletul costa 20 de lei. Cu ocazia acestui eveniment, vizitatorii vor putea intra in Romanian Room, Experience Room, International Room si Interactive Room.
Ateneul Roman se viziteaza gratuit pentru prima data de Noaptea Muzeelor.
Filarmonica „George Enescu” va celebra, pentru prima data, Noaptea Europeana a Muzeelor, sambata, 13 mai. Ateneul Roman va putea fi vizitat gratuit intre orele 22.00 si 01.00, iar printre activitatile ce vor face parte din acest eveniment vor fi un tur ghidat si un microrecital cameral. Turul incepe la 22:00 iar recitalul sustinut de cvartetul Filarmonicii George Enescu la 22:30, vor interpreta W. A. Mozart – Mica serenada, KV 525.
Opera Nationala Bucuresti participa de asemenea pentru prima data la Noaptea Muzeelor.
Opera Nationala Bucuresti propune un spectacol itinerant lansat de Studioul Experimental in Artele Spectacolului Muzical „Ludovic Spiess”, in care spectatorii sunt invitati sa ia parte la o experienta unica in diverse spatii ale cladirii. Acestia vor fi ghidati de personaje si personalitati celebre din lumea operei.
Accesul se va face in grupuri de cel mult 50 de persoane din jumatate in jumatate de ora incepand cu ora 00:00. Ultimul grup va intra la orele 03:00 am. Intrare libera in limita locurilor disponibile si in ordinea sosirii.
Detalii complete si actualizate despre organizarea generala si programul evenimentelor din 13 mai sunt disponibile pe canalele Noaptea Muzeelor – https://noapteamuzeelor.org/, precum si pe retelele de comunicare ale institutiilor culturale implicate.