Skip to content

Activitati cu cei mici de 1 iunie. Muzeele au pregatit intrari gratuite pentru copii, vanatori de comori, ghidaje interactive, spectacole in aer liber, ateliere distractive si educationale. Preturi speciale la Cinema City, tobogane si jocuri video la Opera Nationala.

O serie de teatre, muzee si institutii culturale au pregatit evenimente speciale pentru 1 iunie si cei care celebreaza Ziua Copilului. Va invitam sa descoperiti mai jos programul zilei in Bucuresti.

De 1 iunie 2023, copiii au intrare gratuita la Muzeul Antipa si acces la activitati cu animatori, ateliere de creatie, sah, desene pe asfalt si povesti despre exploratori.

Intre orele 10:00 si 17:00, in curtea din spatele Muzeului Antipa vor avea loc activitatile distractive cu animatori, ateliere de creatie, desene pe asfalt, povesti despre exploratori, ateliere de sah, desen, pictura si multe baloane colorate.

Vizitatorii de toate varstele vor avea ocazia sa participe de la ora 10:30 la deschiderea expozitiei temporare „Antipa si Racovita – exploratori de poveste”.

Intrarea este gratuita in expozitia permanenta a muzeului pentru toti copiii pana la orele 19:00.

Programul zilei il descoperiti mai jos. De la 10:00 – 17:00, activitati in gradina muzeului:

– „Parcarea animalelor colorate” – desene cu creta pe asfalt;

– „Coloram cu spor” – zona de colorat fise cu imagini din natura;

– „Puzzle pentru toti” – zona de asamblat puzzle-uri cu animale;

– „in cuvinte sa ne-ntrecem si prin labirint sa trecem!” – zona de rebusuri si labirinturi;

– „Natura, muza noastra” – zona in care micii artisti vor desena cu carioci si acuarele pe folie de impachetat;

– „Povesti in gradina”, ateliere pentru prescolari impreuna cu adultii insotitori;

– „Mutarea perfecta” – ateliere de sah pentru cei mici;

–13:00 – 14:00 – atelierul „Antipa si Racovita – exploratori de poveste” pentru copiii pasionati de expeditii si natura.

Activitatile realizate in gradina muzeului se vor face numai in conditii meteo favorabile.

Si Muzeul Fotbalului ofera intrare gratuita copiilor sub 14 ani.

Pe Gabroveni 24, in Centrul Vechi, copiii sub 14 ani au intrare gratuita de 1 iunie si se vor distra in camerele cu colectii speciale, tricouri rare, jocuri si experiente inspirate de lumea fotbalului.

Accesul gratuit este asigurat fie prin achizitionarea unui tichet online, fie prin cumpararea lui la receptia muzeului, iar pentru buna organizare a programului special de 1 iunie se permite accesul gratuit pentru maximum 3 copii la un adult supraveghetor, astfel incat toti micii suporteri sa se bucure cum se cuvine.

In cadrul muzeului sunt expuse manusile lui Duckadam de la Sevilla 1986, tricourile lui Maradona sau Ronaldo, baloanele Cupelor Mondiale si alte sute de surprize distractive si educative. Detalii pe www.footballmuseum.ro.

Pe esplanda Operei Nationale Bucuresti va avea loc Festivalul KidZilla.

Festivalul KidZilla, un eveniment destinat copiilor si tinerilor de toate varstele, dar si parintilor lor, va avea loc pe 1 Iunie, pe esplanada Operei Nationale Bucuresti, intre orele 08.00 si 20.00. Intrarea este libera.

Studioul de Balet pentru Copii si Tineret al Operei Nationale Bucuresti, Studioul Experimental in Artele Spectacolului Muzical „Ludovic Spiess” si Corul de Copii al Operei Nationale Bucuresti vor prezenta in cadrul evenimentului momente artistice.

Editura Arthur, parte a grupului editorial ART, va fi prezenta cu un stand de carte in cadrul caruia va fi invitata autoarea cartii „Apa, Praf si Soare”, Adriana C. Grigore.

Incepand cu ora 10:30, pe scena vor dansa copiii Studioului de Balet pentru Copii si Tineret al Operei Nationale Bucuresti, iar de la ora 10:50 vor prezenta un program tinerii artisti din cadrul Studioul Experimental in Artele Spectacolului Muzical „Ludovic Spiess”. Ora 11:15 va pune in prim-plan Corul de copii al Operei Nationale Bucuresti.

Festivalul va gazdui un parc de distractii, piscina, tobogane, mini teren de fotbal, jocuri video, echitatie si demonstratii. De asemenea, vor fi organizate concerte, peste 15 ateliere pentru copii si parinti.

In perioada 1-5 iunie, pe toata durata vacantei legale din Romania, la Opera Comica pentru Copii continua Festivalul Opera Copiilor. 

Zilnic, in intervalul orar 10:00 – 21:00 sunt programate spectacole pe 3 scene, ateliere si activitati in aer liber in ambele curti din jurul institutiei din Calea Giulesti nr. 16, filme in cinematograful din incinta si evenimente dedicate lecturii. 

Festivalul Opera Copiilor (F.O.C.) este organizat incepand din 2015 in jurul datei de 1 iunie. Deschiderea oficiala a evenimentului a avut loc pe 26 mai, la ora 17:00, iar in zilele de 1, 2, 3, 4, 5, 10 si 11 iunie, festivalul va fi deschis publicului intre orele 10:00 si 21:00 (pe 9 iunie, intre 17:00-21:00). 

Pentru iubitorii de spectacole, in perioada 1-5 iunie, organizatorii au programat cate 8 reprezentatii pe zi cu spectacole de musical, de magie, de balet dar si de teatru si marionete. 

In Sala Mare, in fiecare zi, de la ora 11 si de la ora 17, se joaca„School of Rock”, in regia lui Emil Pantelimon. In Salonul Mozart, de la ora 10, magicianul Bogdan Muntean ii introduce pe cei mai curiosi spectatori „Universul magiei”. 

Pe scena amenajata in cortul din Gradina OCC sunt programate, de la 11 si de la 13 reprezentatii ale baletului „Mirandolina”, in regia si coregrafia lui Mihai Babuska. In plus, dupa-amiezile din intervalul 1-5 iunie, aduc in fata publicului trei spectacole invitate: „Cei trei purcelusi”,  „Muck cel Mic” si „Casa Vrajitoarei”. Cinema OCC revine in Festivalul Opera Copiilor cu o selectie de lungmetraje pe placul intregii familii, programate la ora 19, astfel: 1 iunie – „Lion King” (2019), 2 iunie – „Marry Poppins revine” (2018), 3 iunie – „Spargatorul de nuci si cele 4 taramuri” (2018), 4 iunie – „Frumoasa si Bestia” (2017), 5 iunie – „Dumbo” (2019). 

Programul evenimentelor desfasurate in Salonul Mozart:

  • 2 iunie – 14:00 – Lansare de carte „Gloria Veselia si Ursuletul Cipi”, autor Dan Mircea Cipariu, editura ARS LIBRIS
  • 3 iunie – 14:00 – Lansare de carte „soricelul Fursec si surpriza din gradina”, autor Simona Epure, editura DPH
  • 4 iunie – 14:00 – „Enjoy Learning” – Lansare de materiale educationale 3D in engleza si germana de la Global Learning

Programul evenimentelor desfasurate in Libraria OCC:

  • 1-5 iunie si 10-11 iunie – 12:00 – 20:00 – „Minunata Lume a Micului Print” – cu Detectivul Licurici de la Paralela 45
  • 2 iunie – 10:00 – 22:00 – Atelier de creatie gratuit USBORNE
  • 4 iunie – 16:00 – Atelier „soricelul Fursec si surpriza din gradina”, autor Simona Epure, editura DPH

Biletele la spectacolele si filmele OCC sunt disponibile in reteaua bilete.ro.

Cinema City ofera bilete la pretul unic de 10 lei pentru copii si o avanpremiera speciala.

Cinema City, cel mai mare operator de cinematografe din Romania, propune iubitorilor de animatii sa-si petreaca Ziua Copilului in salile de cinema. In primul rand, exista un pret special pentru copiii de toate varstele (inclusiv parintii): 10 lei pentru un bilet la orice film din oferta variata de animatii pregatite special pentru 1 iunie.

In program se afla Spider-Man: Across the Spider-Verse / Omul Paianjen: Prin lumea paianjenului, in avanpremiera, dar si Little Allan/Micul Allan – O aventură extraterestră, Mavka/Mavka. Zâna Pădurii, Super Mario/Super Mario Bros: Filmul,  Moonbound/Aventuri până la lună și înapoi, Rabbit academy/Academia iepurașilor: Pastele e în pericol. 

Mai multe despre promotiile CinemaCity de 1 iunie 2023 aici.

Minivacanta de 1 Iunie este sarbatorita si la „Strazi deschise” cu evenimente si plimbari pietonale in cartierul Rahova si pe Calea Victoriei.

„Strazi deschise – Bucuresti, Promenada urbana” ajunge timp de patru zile in cartierul Rahova si instaureaza, pe strada Barca, centrul distractiei in minivacanta de la acest sfarsit de saptamana. Astfel, intre 1 si 4 iunie, strada Barca devine pietonala intre Calea Rahovei si strada Margeanului si gazduieste activitati sportive, ateliere, zone de joaca si spectacole de circ si teatru pentru copii. in weekend, plimbarile pietonale si evenimentele in aer liber revin pe Calea Victoriei.

Din programul weekendului pietonal din Cartierul Rahova fac parte ateliere creative si de face painting, teatru pentru copii sustinut de actorii Teatrelor Ion Creanga, Excelsior si de Biblioteca Metropolitana Bucuresti, momente artistice ale Circului Metropolitan Bucuresti, intalniri cu statuile vivante ale Teatrului Masca si concerte pop, spectacole de dans, percutie si ritm ale scolii de Arta Bucuresti. Nu lipsesc zonele de joaca si miscare pregatite de PROEDUS pentru cei mici.

Muzeul National al Literaturii Romane deschide gradina din Calea Victoriei 110 in dimineata zilei de 3 iunie, unde ii asteapta pe cei mici cu ateliere creative pentru copii.

Programul primului weekend de vara pe Calea Victoriei este completat de spectacole dedicate celor mici pregatite de Teatrul de Animatie tandarica si de acrobatii si parada personajelor Circului Metropolitan Bucuresti. Teatrul Masca prezinta un spectacol despre istoria Romaniei, iar Muzeul Municipiului Bucuresti ii asteapta pe pietonii „Strazilor deschise” la Casa Filipescu-Cesianu cu expozitii de antropologie urbana si de fresce recuperate la demolarea Bisericii Manastirii Vacaresti.

Programul pentru 1-4 iunie este intre orele 10:00 si 22:00 atat pe Strada Barca dar si pe tronsoanele deja cunoscute de pe Calea Victoriei.

La Muzeul National de Istorie a Romaniei vor avea loc ateliere de tip vanatoare de comori si ghidaje interactive.

Muzeul National de Istorie a Romaniei va fi deschis conform programului obisnuit (10:00-18:00), iar copiii cu varste de pana la 18 ani vor beneficia de accesul gratuit, atat pentru vizitarea muzeului, cat si pentru participarea la activitatile de educatie muzeala. Insotitorii acestora au acces pe baza achizitionarii unui bilet de vizitare, conform categoriei de public din care fac parte. 

Activitatile educationale se vor desfasura in expozitia permanenta Copia Columnei lui Traian si in expozitia temporara Dacia – ultima frontiera a romanitatii. 

Printre acestea se numara atelierul de tip vanatoare de comori (treasurehunt) recomandat copiilor cu varste cuprinse intre 8 si 12 ani care va fi organizat in intervalurile orare: 11:00-12:30, 13:00-14:30 si 15:00-16:30. Prin intermediul acestei activitati, copiii vor pasi pe urmele dacilor si romanilor, afland mai multe despre modul in care au trait si provocarile cu care s-au confruntat. Pentru participarea la acest atelier este necesara inscrierea pana la data de 31 mai, la adresa de e-mail: [email protected], mentionand si varsta copilului si intervalul orar preferat.

Intre orele 11:00 si 15:00 vor avea loc ghidaje interactive in expozitia Dacia.

De asemenea, toti copiii care vor vizita muzeul vor avea ocazia sa realizeze propriul semn de carte cu simboluri ale dacilor si romanilor.

Institutiile din cadrul Muzelului Municipiului Bucuresti vor avea numeroase evenimente speciale de 1 iunie.

Palatul Sutu, Muzeul Theodor Aman, Casa Filipescu-Cesianu, Muzeul George Severeanu, Muzeul Victor Babes, Muzeul Frederic Storck si Cecilia Cutescu Storck, Observatorul Astronomic  „Amiral Vasile Urseanu”, Muzeul Nicolae Minovici si Colectia de Arta Ligia si Pompiliu Macovei isi asteapta oaspetii in cadrul programului 10.00 – 18.00 (la Observatorul Astronomic intre 14.00-22.00).

Cu ocazia Zilei Internationale a Copilului, in unele dintre aceste muzee si case memoriale a fost pregatit un program special. Astfel, copiii sunt invitati sa participe joi, 1 iunie, la Clubul de Lectura MMB care va avea loc la Casa Filipescu-Cesianu (Calea Victoriei 151), atelier propus de Muzeul Municipiului Bucuresti si Asociatia De Basm. 

Atelierul „Cornute cosmonaute” o va avea ca protagonista pe scriitoarea Carmen Tiderle care pregateste un „work&funshop” de poezie pentru copii. Cei mici vor citi poezii si vor invata cum poti sa scrii o poezie reusita, de la idee, rime si pana la umor. Inscrierile se fac prin email pe adresa [email protected].

In gradina Casei Filipescu-Cesianu, echipa de povestitori „A fost odata” ii invita pe copii la Treasure Hunt sa descopere traseul „Romani de poveste”, sa rezolve indiciile si sa afle povestea romanilor din cartile de istorie: Mihai Eminescu, Ion Creanga, I. L. Caragiale, Nadia Comaneci, Smaranda Braescu, Ecaterina Teodoroiu si Constantin Brancusi. 

Este un traseu de vizitare inedit in care nu numai ca vor descoperi „Romani de poveste”, ci vor avea parte si de jocuri si surprize. „Misiunile distractive se concretizeaza si cu o tombola la care cei mai norocosi aventurieri vor primi surprize care sa duca povestile mai departe”, au declarat partenerii Muzeului Municipiului Bucuresti de la Asociatia pentru Educatie Digitala Bigger Picture.

La Palatul Sutu (Bd Ion C. Bratianu, nr 2), primii vizitatori vor primi gratuit brosura „Calatoria lui Puf la tara” – un traseu tematic dedicat copiilor ce poate fi completat in expozitia „Lumea satului in pictura romaneasca”. 

Expozitia prezinta o ampla selectie de opere de arta din colectia Pinacotecii Bucuresti, iar traseul ofera micilor vizitatori prilejul de face o calatorie in timp prin satul romanesc de altadata. 

La Muzeul George Severeanu (Strada Henri Coanda 26), se gaseste spre vanzare la stand cartea pentru copii „Istorii de colectie. Traseu tematic in expozitia permanenta a Muzeului George Severeanu”, lansata cu mult succes foarte recent.  

La Sala Radio, Ziua Copilului este celebrata miercuri 31 mai 2023, de la 19.00 cand are loc concertul Jazz For Kids.

Intitulat Jazz For Kids, evenimentul prezentat de Big Band-ul Radio si dirijat de Simona Strungaru este conceput in jurul melodiilor cunoscute si indragite din filme de animatie. Pe scena Salii Radio vor urca si Corul de Copii Radio – dirijat de Razvan Rados – duo-ul vocal New Vegas Show (Petru Calinescu si Maximilian Muntean) si alti solisti surpriza. Dintre acesti solisti, unii sunt chiar copii si tineri, aflati in diferite etape ale studiului muzicii.

Concertul va cuprinde si o componenta educativa: artistii de pe scena vor povesti micilor spectatori despre instrumentele muzicale, sonoritatea lor si modul in care se naste muzica.

Biletele se pot achizitiona de la casa de bilete a Salii Radio sau online – pe entertix.ro si myticket.ro – si in librariile Carturesti.

Muzeul National de Arta al Romaniei organizeaza impreuna cu Colegiul National de Arte “Dinu Lipatti” un concert tot miercuri, 31 mai de la orele 19:00.

In cadrul evenimentului care va avea loc Zilei Internationale a Copilului in Sala Auditorium din strada stirbei Voda, nr 1, isi vor da concursul solistii Gheorghe Matei (trompeta), Andra-Maria Popescu (violoncel), Aaron Ciobanu (vioara), Radu-Mihai Tudorache (contrabas), Sofia Smarandescu (vioara) si Saviana Rusu (soprana), alaturi de Orchestra Simfonica a Colegiului, dirijata de maestrul Andrei Stefan Racu.

In program sunt lucrari semnate de Constantin Dimitrescu, Pablo de Sarasate, Giovanni Bottesini, Joseph Haydn, Giacomo Puccini, Niccolò Paganini si Johannes Brahms.  

Intrarea este libera.   

Art Safari a pregatit expozitii cu jucarii din Epoca de Aur, creatii Lego de mari dimensiuni si cursuri de arta intre 1-5 iunie.

Programul Art Safari Kids include expozitii de jocuri si jucarii vintage de la Muzeul Jucariilor, costume, papusi, filme si spectacole, realizate in colaborare cu cele mai iubite teatre pentru copii din Bucuresti: Teatrul tandarica, Teatrul „Ion Creanga”, Opera Comica pentru Copii, dar si ateliere de desen si pictura.

Evenimentele vor fi organizate in perioada 1-5 iunie la Palatul Dacia-Romania de pe Lipscani. Alexandrina Halic,actrita Teatrului Ion Creanga va fi prezenta pe 1 iunie, la ora 14.00, unde va avea un moment special, le va vorbi copiilor despre povesti, va oferi autografe si va face poze.

Copiii vor invata sa creeze opere de arta iar parintii ii pot acompania pe cei mici la aceste ateliere de pictura si desen. Accesul la cursurile de arta se face in baza unui bilet care poate fi achizitionat online, pe site-ul Art Safari, sau la intrare. 

Exista mai multe tipuri de bilete care includ cursuri de arta: doar pentru copil, copil insotit de un adult, dar si un pachet pentru familie, valabil pentru 2 adulti si copil.

Accesul in expozitii si la restul de activitati este gratuit pentru toti copiii pana in 14 ani. Adultii ii vor putea insoti pe baza unui bilet achizitionat online sau de la intrare.

RoLUG (Romanian Lego User Group), o comunitate de adulti cu profesii diferite, din diverse zone ale tarii, ce impartasesc aceeasi pasiune pentru piesele Lego, expune la Art Safari Kids Edition mai multe creatii de mari dimensiuni: cea mai mare armata de Lego, cea mai mare colectie de Clone Troopers Lego din tara (peste 700 de minifigurine), record mondial diorama Lego Star Wars™️ Rebels (1 milion de piese), recordul mondial Dragonul Smaug din „The Hobbit” si „Avatar”.

Citește în continuare