La 47 de ani, Sia dezvaluie ca se afla in spectrul autist. In urma cu doi ani, artista a incercat sa se sinucida dupa ce publicul si presa au acuzat-o ca e insensibila pentru a distribuit actori fara autism intr-un film despre tineri cu autism.
Artista de origine australiana Sia a dezvaluit zilele trecute ca se afla in spectrul autist. Declaratiile ei vin la doi ani dupa ce a starnit reactii negative pentru distribuirea dansatoarei Maddie Ziegler in rolul unei adolescente autiste in debutul ei regizoral, lungmetrajul „Music”.
Invitata recent intr-un episod al emisiunii Rob Has a Podcast, la care a participat si Carolyn Wiger, finalista a sezonului 44 al emisiunii Survivor, Sia a povestit ca: „sunt in spectrul autismului si sunt in recuperare. (…) Sunt multe probleme la mijloc. Nimeni nu te cunoaste vreodata cu adevarat si nu te poate iubi cand esti plin de secrete si traiesti in rusine. Dar cand in sfarsit stam intr-o camera plina de straini si le spunem cele mai adanci, intunecate si rusinoase secrete ale noastre, si toate lumea rade alaturi de noi, atunci este prima data in vietile noastre cand nu ne mai simtim ca niste bucati de gunoi. Si ne simtim recunoscuti pentru ceea ce suntem cu adevarat, si abia atunci incepem sa iesim in lume si sa operam functional ca oameni, ca fiinte umane cu inimi, fara sa ne prefacem ca suntem altceva.”
Adresandu-se invitatei Carolyn Wiger, Sia i-a spus ca o apreciaza pentru ca a fost dispusa sa fie ea insasi, sa fie respinsa de oameni si vazuta drept cea mai ciudata si a adaugat ca „nebunul din mine recunoaste nebunul din tine”.
Vorbind deschis despre cat de greu i-a fost sa traiasca in spectrul autist pana acum, artista a declarat ca „timp de 45 de ani, am fost de genul care credea ca trebuie sa ma duc sa-mi pun costumul de om. Si abia in ultimii doi ani am devenit pe deplin, pe deplin eu insami”.
Autoarea si interpreta a hitului „Chandelier” a oferit acest interviu la aproape trei ani dupa ce in 2020, cand a fost lansat trailerul pentru filmul ‘Music”, s-a aflat in mijlocul controverselor din cauza ca a distribuit o actrita din afara spectrului autist in rolul unei persoane care se afla in interiorul acestuia.
„Music” spune povestea lui Zu (Kate Hudson) care devine tutorele surorii sale vitrege Music (Ziegler), o adolescenta din spectrul autist. La aparitia trailerului, Societatea Nationala de Autism, dar si alte ONG-uri care lupta pentru reprezentarea corecta a celor afectati de autism, au blamat-o pe Sia si au pornit un intreg razboi mediatic impotriva ei.
Initial, Sia a ripostat criticilor, declarand ca povestea a fost inspirata de „prietenul ei neuro atipic care a considerat ca este prea stresant sa nu fie verbal, iar eu am facut acest film doar cu dragoste pentru el si pentru mama lui”. De asemenea, ea a precizat ca a distribuit 13 persoane neuroatipice in film. In ciuda acestor afirmatii, filmul a fost controversat si intens criticat pentru secvente sensibile care au fost ulterior taiate la montaj.
La inceputul anului trecut, Sia a dezvaluit ca a avut mari probleme de sanatate mintala din cauza criticilor, acuzatiilor si agresivitatii la care a fost supusa de presa si de oamenii de pe retelele de socializare.
Intr-un interviu acordat The New York Times — ca parte a unui profil dedicat actritei Kathy Griffin — Sia a declarat ca „Am fost sinucigasa, am recidivat si am mers la dezintoxicare” si i-a multumit lui Griffin pentru ca i-ar fi salvat viata.
La randul ei, Kate Hudson a mentionat criticile aduse filmului care i-a adus o nominalizare la Globul de Aur la ceremonia din 2021. „Cred ca atunci cand oamenii vor vedea filmul, ca vor vedea cata dragoste si sensibilitate a fost pusa in el. Dar este o conversatie importanta de purtat, nu doar despre acest film, ci in ansamblu, despre reprezentare. Cand aud ca exista cineva care se simte lasat pe dinafara, ma simt groaznic. Este un dialog continuu si important care trebuie purtat despre actorii neuroatipici care portretizeaza personaje neurodivergente. Este unul important de avut cu oameni care sunt experti si care stiu cum sa se angajeze in aceasta conversatie. il incurajez, cu adevarat. Ascultam si este un dialog important de purtat.”, a spus ea in timpul unei emisiuni la Jimmy Kimmel Live in 2021.
Pe langa regie, Sia a compus si coloana sonora a filmului „Music”. In perioada pandemiei a lansat piese alaturi de David Guetta si Dua Lipa dar si pe coloana sonora a lungmetrajului „Dr.Dolittle”.
Printre filmele memorabile care prezinta persoane fara dizabilitati drept personaje cu dizabilitati se numara pelicula „Rain Man” regizata de Barry Levinson in 1988, cu Dustin Hoffman in rolul unui salvator autist pe nume Raymond, care joaca alaturi de Tom Cruise.
„Rain Man” a fost pelicula cu cele mai mare incasari din 1988. Filmul a castigat patru premii Oscar in martie 1989, inclusiv la categoriile cea mai buna imagine, cel mai bun scenariu original, cel mai bun regizor si cel mai bun actor intr-un rol principal pentru Hoffman. Lungmetrajul a castigat si Ursul de Aur la cel de-al 39-lea Festival International de Film de la Berlin.
Un alt film este si „Forrest Gump” regizat de Robert Zemeckis in 1994, cu Tom Hanks in rolul protagonistului. Scenariul se bazeaza pe romanul cu acelasi nume al lui Winston Groom din 1986, iar din distributie mai fac parte Robin Wright, Gary Sinise, Mykelti Williamson si Sally Field.
„Forrest Gump” a castigat Oscarul pentru cea mai buna imagine, cel mai bun regizor, cel mai bun actor principal pentru rolul interpretat de Tom Hanks, cel mai bun scenariu adaptat, cele mai bune efecte vizuale si cea mai buna editare de film. De asemenea, a primit numeroase nominalizari la Globurile de Aur, British Academy Film Awards si Screen Actors Guild Awards.