La Leipzig se joaca zilele acestea primul spectacol de balet realizat cu ajutorul Inteligentei Artificiale. Pe scena vor aparea dansatori de balet digitali alaturi de dansatori reali, pe muzica si decoruri create de un software inovator.
Recent, Baletul din Leipzig de la Oper Leipzig a jucat in premiera spectacolul „Fusion”, prima productie de balet multidisciplinara care sterge limitele dintre arta si tehnologie. Regizat si compus de artistul Harry Yeff, cunoscut si sub numele de Reeps100, spectacolul isi propune sa creeze primul balet din lume realizat cu ajutorul Inteligentei artificiale.
„Fusion” se joaca in perioada 29 mai – 8 iulie 2023 si imbina dans, voce si tehnologie. Pe muzica live a lui Yeff, coregraful Mario Schröder a explorat interactiunea stransa dintre corp, voce si impulsurile lingvistice ale tehnologiei.
Harry Yeff este de asemenea, creatorul Voice Gems, un set de lucrari de arta digitala generata de vocea lui preinregistrata.
Artistul a utilizat instrumente de inteligenta artificiala generativa, precum DALL-E 2 sau Midjourney, pentru a crea o serie de dansatori de balet imaginari, bazati pe portretele celor 35 de dansatori internationali care joaca in spectacol.
Pe langa dansatorii digitali care sunt programati in tandem cu dansatorii aflati fizic pe scena, in carne si oase, inteligenta artificiala a fost, de asemenea, sursa de inspiratie pentru scenografie, costume si coregrafie.
Yeff si-a propus sa interactiunea complexa dintre umanitate, inteligenta artificiala si natura, inspirandu-se din conceptul lui Platon despre sinele divizat, in care se cauta unitatea si echilibrul. Ghidat de coregrafia lui Mario Schroder si de scenografia lui Paul Zoller, baletul descrie vizual calatoria spre armonie, explorand amestecul hipnotizant al luminii, apei si umbrelor.
Fundalul sonor il constituie atat inregistrari cu propria voce a lui Yeff dar si voci sintetice generative care contribuie la atmosfera extraterestra pe care si-a propus sa o redea in acest spectacol. Artistul este unul dintre cei mai experimentati sunetisti in lucrul cu inteligenta artificiala, fapt care i-a conferit un nivel impresionant de control asupra vocii sale, scopul fiind de a reda o voce „post-umana, asemanatoare cu cea a unei masini”.
Atat spectacolul acesta, dar si alte showuri la care se lucreaza in acest moment cu ajutorul inteligentei artificiale, promit sa redefineasca conceptul de balet contemporan.
Creatiile lui Harry Yeff — artist nascut la Londra, specializat in lucrari bazate pe imbinarea dintre voce si tehnologie — au fost considerate o forma de pionierat in domeniul tehnologiei vocale. Instalatiile sale performative au fost urmarite la nivel global si au adunat peste 100 de milioane de vizualizari online.
„Fusion” este al doilea proiect al lui Yeff in Germania, fiind dezvoltat pe parcursul ultimilor doi ani alaturi de Mario Schröder.
In 2022, a castigat premiul „Arts and Science Breakthrough of the year” din partea fundatiei internationale Falling Walls Foundation pentru o contributie la Saptamana Stiintei din Berlin. In plus a devenit curatorul Initiativei Vizionare A.I. pentru Uniunea Internationala a Telecomunicatiilor (UIT), parte a unei agentii pentru tehnologia informatiei din cadrul ONU (Organizatia Natiunilor Unite). Dupa trei rezidente artistice la Harvard, Yeff si-a prezentat lucrarile inovatoare la Google Exec, la forumul de la Davos, Festivalul de Film Sundance, SXSW, Muzeul de Arta si Design din New York, Tate Britain din Londra, precum si in cadrul Saptamanilor de Design din Milano, Londra si Tokyo, Miami Art Basel si la Forumul Economic Mondial.