Spectacole regizate de Radu Afrim, Silviu Purcarete si Declan Donnelan se joaca la Timisoara inaintea Galei UNITER 2023, unde intra in competitie pentru cel mai bun spectacol al anului.
In contextul Timisoara – Capitala Europeana a Culturii in anul 2023, Gala Premiilor UNITER va avea loc anul acesta pe scenele Teatrului National din Timisoara pe 12 iunie.
Pentru a oferi publicului din Timisoara oportunitatea de a vedea spectacolele nominalizate la categoria „Cel mai bun spectacol” inainte de a fi anuntat castigatorul trofeului, in zilele dinaintea galei sunt puse in scena cele trei piese nominalizate.
Pe 7, 8 si 9 iunie se joaca trei dintre cele mai bine cotate spectacole de teatru ale anului 2022. Reprezentatiile sunt urmate de sesiuni Q&A.
Cele trei spectacole nominalizate sunt OEDIP REGE de Sofocle, regia Declan Donnelan, Teatrul National Craiova (miercuri, 7 iunie, orele 18:00 si 21:00, Sala 2); ANTONIN ARTAUD. FAMILIA CENCI, regia Silviu Purcarete, Teatrul National Iasi (joi, 8 iunie, ora 19:00 si vineri, 9 iunie, ora 16:00, Fabrica de decoruri) si SEASIDE STORIES de Marius Chivu, Lavinica Mitu, Dan Alexe, Simona Gosu, Tudor Ganea, Nicoleta Dabija, regia Radu Afrim, Teatrul de Stat Constanta (vineri, 9 iunie si sambata, 10 iunie, ora 19:00, Sala 2).
La finalul celor trei zile va fi luata o pauza pentru repetitiile Galei UNITER 2023, regizata anul acesta de Razvan Mazilu si prezentata de Alex Stefanescu, Lucian Ionescu, Monica Odagiu si Ana-Bianca Popescu. Decernarea premiilor va avea loc luni, 12 iunie, de la ora 20:00, in Sala Mare a Teatrului National, evenimentul fiind transmis in direct pe TVR Cultural si pe www.uniter.ro. Accesul in sala de spectacol are loc intre orele 19:00 si 19:45.
„Seaside Stories” in regia lui Radu Afrim spune o succesiune de povesti cu personaje diferite, cu intalniri fulgurante, scurte momente intense decupate din viata.
Produs de Teatrul de Stat din Constanta, „Seaside Stories” are in substratul comun al povestilor acel sentiment al vacantei pe litoral, pe care il impartasesc, desi nu-l constientizeaza intotdeauna, si cei ce locuiesc in apropierea lui, si cei ce revin aici an de an sau macar din cand in cand.
In regia, scenariul si universul sonor ale lui Radu Afrim, spectacolul se va juca pe 9 iunie si 10 iunie de la orele 19.00 in Sala 2 a Teatrului National – Parcul Civic. Ii are in distributie pe Liliana Ghita / Mirela Pană, Ștefan Mihai, Theodor Șoptelea, Cătălin Bucur, Marian Adochiței, Cătălina Mihai, Iulian Enache, Laura Iordan, Liliana Cazan, Mihaela Velicu, Alina Manțu, Cristiana Luca, Lana Moscaliuc, Nina Udrescu, Remus Archip, Andrei Bibire, Alex Burcă si Anaïs Agi-Ali.
„Oedip Rege” de Sofocle se joaca in regia lui Declan Donnellan pe o productie semnata de Teatrul National „Marin Sorescu” Craiova.
„Oedip Rege” se joaca pe 7 iunie, ora 18.00 si 21.00, Sala 2 a Teatrului National „Mihai Eminescu” Timisoara – Parcul Civic. Textul face face parte din tragediile ciclului teban, Oidiopoidia, este o tragedie scrisa de Sofocle (cca. 496 – 406 i. Hr.), datata in jurul anilor 430-428 i.Hr.
Sofocle asimileaza mitul Labdacizilor si preia povestea din momentul in care acesta este deja regele Tebei iar cetatea este surprinsa intr-un moment limita – epidemia de ciuma din anul 430 i.Hr., al doilea an al razboiului peloponeziac. Supusii lui Oedip vin la palat, implorandu-l sa salveze orasul de molima. Creon, cumnatul lui Oedip, aduce un verdict de la oracolul din Delphi: ciuma nu se va termina pana cand nu va fi izgonit din cetate ucigasul lui Laios, fostul rege al Tebei, ucis cu multi ani inainte. Oedip este din nou in situatia de a salva Teba – asa cum o facuse cand a invins Sfinxul – si ultimatumul de la Delphi – rezolva crima, sau ciuma continua – face din Oedip propriul sau detectiv si judecator.
Oedip porneste o ancheta pentru aflarea adevarului despre originea sa: Oedip e fiul lui Laios, pe care l-a ucis fara sa stie cine este si apoi s-a casatorit cu mama lui, Iocasta, care i-a daruit patru copii. Dupa ce afla adevarul, Iocasta se sinucide iar Oedip isi scoate ochii.
Din distributie fac parte Claudiu Mihail, Ramona Dragulescu, Vlad Udrescu, Tamara Popescu, Alex Calangiu, Nicolae Vicol, Iulia Colan, Angel Rababoc, Raluca Paun, Ovidiu Carstea, Eugen Titu, Corina Druc, Bruno Noferi alaturi de studentii Ioana Andone, Irina Danciu, Adelina Galiceanu, Roxana Mutu, Mihai Alexandru Purcaru, Petri Stefanescu, Catalina Vinatoru, Iarina Zidaru si copiii Ioana Vicol, Romana Vicol.
In regia lui Silviu Purcarete, spectacolul „Antonin Artaud. Familia Cenci” dupa un text de P.B. Shelley si Stendhal se joaca in scenografia lui Dragos Buhagiar, pe muzica lui Vasile Sirli.
Potrivit regretatului critic de teatru George Banu, care a tradus textul in limba romana, „Artaud e un autor pentru tineri. Un romantic al renasterii, un incendiar in asteptare de miracol, asemeni marilor nemultumiti ca Byron sau Büchner la inceput de viata. (…) Cenci e piesa unui sfasiat. E esecul unui Icar…si mare satisfactie imi produce aparitia ei neasteptata pe scena ieseana. Uitata altundeva, aici ea reinvie. Gest reparator unic. Titlul cartii lui Artaud, Le théatre et son double, teatrul si dublul sau a ramas indelung enigmatic. Acum am inteles ca, el, marele inchizitor a fost totodata si marele amant al scenei. Inversind convingerea generala, Artaud a facut din «viata» dublul teatrului, centru vulcanic a carui energie invita sa ne irige viata. Din «iubire si neiubire de teatru» asociate i-a provenit credinta nemasurata in regenerarea lui. si de aceea tinerilor, mai mult ca oricui, le e necesar. Cum mi-a fost si mie odata. Revolta e o marturie a inceputului…un optimism. Si amintirea ei, o consolare actuala.”
Produs de Teatrul National „Vasile Alecsandri” din Iasi, spectacolul ii are in distributie pe Calin Chirila, Doru Aftanasiu, Ionut Cornila, Haruna Condurache, Malina Lazar, Ada Lupu, Horia Verives, Petronela Grigorescu, Pusa Darie, Diana Roman, Radu Ghilas, Andrei Sava, Diana Chirila, Dumitru Nastrusnicu.
Biletele pentru spectacole pot fi achizitionate pe www.tntm.ro, sau fizic, de la Agentia „Marasesti”, str. Marasesti nr. 2, orar marti-duminica, orele 11-19.
Nominalizarile pentru premiile UNITER 2023 le gasiti mai jos.