Skip to content

Ce probleme i-a facut Securitatea dirijorului Sergiu Celibidache. Participati la concursul Air France care va duce la filmarile productiei despre Celibidache sau puteti castiga 2 bilete de avion spre Paris.

foto 1983. Sergiu Celibidache. Profimedia

In Bucuresti incep filmarile pentru The Yellow Tie, filmul care povesteste viata dirijorului si muzicianului roman Sergiu Celibidache. Productia este regizata chiar de fiul dirijorului, Serge Celibidachi si ii are in rolurile principale pe John Malkovich in versiunea lui Celibidache la maturitate si pe Ben Schnetzer in versiunea tanara.

Urban.ro impreuna cu Air France – partenerul de transport oficial al filmului – va ofera sansa de a merge pe platourile de filmare ale acestei productii, dar si posibilitatea de a castiga doua bilete de avion catre Paris.

Ca sa participati la concurs va puteti inscrie pe airfranceplaynow.com pana la data de 19 iunie 2023 ora 23.59.

Continuam seria de povesti din viata lui Sergiu Ceibidache pentru a va arata amploarea acestui muzician de geniu, recunoscut in toata lumea.

Cronicarul muzical Eugen Trancu Iasi i-a fost unul dintre cei mai buni prieteni si a rezistat presiunii Securitatii care, conform cutumelor vremii, voia sa-l transforme in turnator ca sa stie cat mai multe despre prietenul sau influent in strainatate.

Trancu Iasi scrie despre tanarul Celibidache ca s-au imprietenit pe vremea cand muzicianul era student la Politehnica la Bucuresti si era cu totul atipic oricarui alt tanar din generatia sa. “L-am introdus in cercurile pe care le frecventam si asa a ajuns, de exemplu, sa antreneze un timp echipa feminina de volei “Iures Club”. Nimeni nu se intreba din ce traia Sergiu la Bucuresti. Stiau toti cat e de incapatanat si toti stiau ca nu avea ce manca. Dar e traia,  preferand sa cante jazz prin cluburi sau sa danseze pentru a castiga un ban, dar n-ar fi renuntat niciodata la ideile lui. Asa a inceput sa prinda viata “fenomenul Celibidache”

Sergiu Celibidache, dirijor; 1912–1996. Photo, 1995. Profimedia

In dosarele facute publice dupa Revolutie, au aparut dovezi ca Celibidache a fost atent supraveghat de Securitate. Nici nu avea cum sa fie altfel, pentru ca era acceptat si adulat in cele mai intalte cercuri culturale ale epocii si comunistii ar fi dorit sa stie cu cine si ce vorbeste.

Prima nota informativa a fost data cu 1953 si i-a apartinut unei canterete care locuia in Germania, agenta a securitatii, sub numele de cod Corina.

Cantareata povesteste in detaliu cum l-a intalnit pe Sergiu Celibidache in casa actritei de origine romana Maria Gorvin.

Intr-un alt document din 2 iunie 1955, Securitatea isi exprima direct interesul de a folosi contactele dirijorului care era apreciat de oameni politici si sefi de state, pentru ca acestea puteau fi de folos regimului.

Mai tarziu, cand a concertat la Praga a invitat-o pe sora sa, Magda, la concert. El locuia la Berlin, ea in Romania, iar Securitatea le-a facut multe probleme.

Despre relatia cu sora sa povestim intr-un episod viitor, tot in aceasta saptamana.

Nu uitati ca puteti avea o experienta unica si exceptionala: sa mergeti pe platourile de filmare ale productiei The Yellow Tie care reda viata lui Sergiu Celibidache.

E un cadou special oferit de Air France alaturi de urban.ro si va puteti inscrie pe airfranceplaynow.com pana la data de 20 iunie 2023.

La acelasi concurs puteti castiga si doua bilete de avion la Paris, oferite de Air France.

Castigatorii ( un castigator a doua bilete Air France Bucuresti Paris, un castigator cu acces pentru doua persoane la filmarile The Yellow Tie) vor fi extrasi prin tragere la sorti pe 20 iunie si vor fi anuntati  prin email.

Regulamentul concursului poate fi consultat aici.

Citește în continuare