Disney lanseaza primul personaj non-binar pe marile ecrane in filmul de animatie Pixar „Elemental”. Filmul a intrat zilele trecute in cinematografele din Romania. Anuntul vine in contextul in care unele state americane inaspresc legislatia impotriva schimbarii de gen.
Odata cu lansarea celui mai recent film Pixar, „Elemental”, studiourile Disney au facut un pas important pentru contextul social si politic actual la nivel mondial. Este vorba despre distributia primului personaj non-binar pe mare ecran: Lake Ripple.
Pentru ca „Elemental” este o animatie pentru copii, miscarea Disney ar putea fi foarte controversata deoarece publicul este din ce in ce mai inversunat in pozitii contra schimbarii genului sexual.
Animatia „Elemental” a debutat in afara competitiei in inchiderea celei de-a 76-a editie a Festivalului de Film de la Cannes si a fost lansat cinematografele din intreaga lume — inclusiv in Romania — pe 16 iunie. Desi a fost apreciat de critici pentru calitatea animatiilor, scenariul a fost criticat si considerat sub asteptari.
Printre actorii care si-au imprumutat vocea personajelor se numara Leah Lewis, Mamoudo Athie, Ronnie del Carmen, Shila Ommi, Wendi McLendon-Covey si Catherine O’Hara, castigatoarea unui Glob de Aur si a unui Emmy pentru rolul din „Schitt’s Creek”.
„Elemental” este povestea unui oras locuit de elementele esentiale ale naturii care iau forma unor molecule umanizate. Exista personaje care reprezinta apa, foc, aer si pamant.
„Elemental” urmareste povestea lui Ember si Wade, doua elemente din medii foarte diferite care pleaca intr-o aventura si descopera ca, desi provin din lumi diferite, nu sunt atat de diferite. Dupa cum sugereaza si numele ei, Ember este o fiinta elementala de foc, in timp ce Wade este apa. Povestea ilustreaza modul in care xenofobia ii poate impiedica pe oameni sa ii inteleaga pe cei din jurul lor si cum ar putea gasi legaturi despre care nu stiau ca exista, daca le ofera o sansa.
Fratele mai mic al lui Wade, Lake, este prezentat publicului folosind pronumele „ei/ele” pentru a accentua si mai mult acest aspect al acceptarii celor din jur. Personajul a fost dublat de actorul non-binar Ava Kai Hauser, care a fost primul care a anuntat vestea pe contul lui de Twitter.
Pentru a nu starni controverse, Disney a optat sa nu promoveze deloc distributia unui personaj non-binar (care se identifica inafara spectrului binar de masculin-feminin) insa Hauser a dezvaluit pe Twitter ca „am ajuns sa joc primul personaj non-binar de la Pixar. Faceti cunostinta cu Lake! Eu sunt vocea lui Lake. Voi urmari filmul in cinematografe in seara asta cu prietenii mei, asa ca puteti sa-l vedeti si voi in cinematografe daca vreti sa le vedeti.”
Fanii care au vazut filmul au laudat faptul ca nici Disney nici Pixar nu au facut din identitatea de gen a lui Lake un lucru important si ca aceasta a fost doar subtil scoasa la iveala atunci cand Wade le-a fost prezentat pentru prima data.
Aceasta modalitate subtila de a introduce personajul a facut ca identitatea lui Lake sa para mai autentica si mai putin ca un personaj introdus pentru a face politica genului sau pentru a oferi vizibilitatea celor care nu se regasesc in spectrul masculin-feminin.
Personajul Lake vine la un an dupa ce Disney a introdus primul sarut intre personaje de acelasi sex in animatia „Lightyear” intre un cuplu de lesbiene si dupa aparitia personajului gay Ethan Clade din „Strange World”.
Fara legatura cu identitatea sexuala a lui Wade (pentru ca nu se stia acest lucru pana dupa lansare), „Elemental” a avut incasari sub asteptari dupa primul week-end in cinematografe si este considerat momentan un esec de box office.
Cu incasari de aproximativ 30 de milioane de dolari in box-office-ul american si canadian in weekend, „Elemental” este al doilea cel mai slab debut din istoria Pixar. Bugetul filmului a fost de peste 200 milioane de dolari la care se adauga costurile de marketing — care in cazul Disney sunt estimate la jumatate din bugetul de productie, in mod obisnuit — iar rezultatul obtinut dupa primul weekend este considerat o pierdere mare pentru Disney si pentru Pixar. Ramane de vazut daca incasarile vor creste dupa lansarea animatiei in alte teritorii importante, precum Marea Britanie unde va intra in cinematografe abia pe 7 iulie.
Esecul este pus mai degraba pe seama faptului ca inafara de Catherine O’Hara, actorii care dau voce personajelor nu sunt la fel de cunoscuti ca vedetele altor filme Disney.
In schimb, presa americana a aplaudat Pixar pentru ca a tinut sa introduca personajul Wade, chiar daca acesta nu joaca un rol major in „Elemental”. Aparitia lui este cu atat mai semnificativa in contextul din SUA in acest moment unde drepturile membrilor comunitatii LGBTQIA+ au devenit o miza politica pe care partidul republican incearca sa obtina voturi din partea conservatorilor.
Filmul este regizat de Peter Sohn care s-a inspirat din tabelul periodic al elementelor chimice si din povestea parintilor sai imigranti.
Peter Sohn, regizorul filmului „Elemental”, explica modul in care tabelul periodic si povestea de imigrare a parintilor sai au inspirat cel mai recent film Pixar
Intr-un interviu acordat Variety, Sohn a povestit ca a lucrat sapte ani la aceasta animatie deoarece sunt personaje foarte greu de realizat din punct de vedere tehnic. In cazul lui Ember, se manifesta sub forma unui gaz iar pana la forma finala s-a lucrat foarte mult, in schitele initiale arata ca un personaj din „Stapanul inelelor”. Ideea personajelor i-a venit din desenarea formelor langa tabelul periodic al elementelor si transformarea lor in personaje.
„In trecut, Pixar a realizat personaje care sunt facute din plastic sau metal sau oameni cu o dispersie subsolara in piele, dar nu exista pana acum nicio cale pentru a crea un personaj care sa fie in intregime un efect vizual. Iar acest lucru a fost infricosator pentru ca toata lumea avea o parere negativa in legatura cu asta. Drumul pana am facut-o pe Ember sa clipeasca a fost unul dificil.”, a declarat Sohn.
Cineastul a spus ca mesajul filmului este de a „multumi parintilor nostri. M-am pierdut in realizarea acestui film si de fiecare data cand il faceam, ma intorceam la luceafarul meu, adica la aprecierea pe care o am pentru parintii mei. Si nu a fost usor sa fac acest sacrificiu. Este vorba, de asemenea, despre a acoperi acel decalaj intre cineva dintr-o cultura diferita si acea empatie.”