5 condimente de integrat zilnic in alimentatie pentru a evita diabetul, a creste imunitatea si a ameliora efectele imbatranirii
Ierburile si condimentele au fost folosite de oamenii din intreaga lume inca din cele mai vechi timpuri, atat in scopuri culinare, cat si medicinale.
Pe langa faptul ca adauga savoare si nutrienti retetelor, ierburile si condimentele contin o varietate de compusi care pot ajuta la reducerea inflamatiilor, la ameliorarea simptomelor anumitor afectiuni medicale si la protejarea impotriva dezvoltarii bolilor cronice.
Iata care sunt cele mai bune ierburi si condimente pentru o sanatate mai buna si cum sa le folositi in dieta dumneavoastra.
Ghimbirul este rizomul – o tulpina orizontala, subterana – al plantei Zingiber officinale.
Are o aroma calda si picanta si este adaugat in mod obisnuit in mancaruri precum supe, produse de patiserie si curry.
Ghimbirul are proprietati terapeutice si a fost folosit in sistemele de medicina traditionala, cum ar fi Ayurveda si medicina traditionala chineza (TCM), de mii de ani.
Ghimbirul contine mai multi compusi bioactive care au efecte antiinflamatorii si antioxidante in organism. Studiile arata ca atat consumul de ghimbir, cat si administrarea de suplimente de ghimbir ar putea aduce beneficii pentru sanatate in mai multe moduri.
De exemplu, o analiza din 2022 care a constatat ca consumul de ghimbir in alimentatie a avut efecte pozitive semnificative asupra greturilor, nivelului de zahar din sange, osteoartritei, tensiunii arteriale, gestionarii greutatii, nivelului de lipide din sange si biomarkerilor inflamatori.
Incercati sa adaugati ghimbir in dieta dvs. prin razuirea ghimbirului proaspat in apa calda pentru un ceai incalzitor si prin adaugarea de ghimbir proaspat sau sub forma de pudra in retetele dvs. preferate, cum ar fi smoothie-uri, mancaruri cu taitei, sosuri pentru salate si fulgi de ovaz.
Oregano (Origanum vulgare) este o denumire colectiva pentru un grup de ierburi utilizate in mod obisnuit in bucataria mediteraneana. Oregano apartine familiei de plante de menta, sau Lamiaceae, si are o aroma robusta si pamantie.
Oregano contine compusi vegetali care au proprietati antioxidante puternice. A fost folosit in sistemele de medicina traditionala pentru a trata afectiuni precum indigestie, tuse, diaree si bronsita.
Datorita continutului sau ridicat de antioxidanti, suplimentele de oregano pot ajuta la reducerea markerilor de stres oxidativ. Stresul oxidativ apare atunci cand moleculele numite specii reactive de oxigen (ROS) coplesesc apararea antioxidanta a organismului, ceea ce duce la deteriorarea celulara.
Un studiu din 2023, care a inclus 24 de soldati de sex masculin, a constatat ca participantii care au primit suplimente cu 500 de miligrame de pulbere de oregano imediat dupa ce au efectuat un test intensiv de fitness fizic au avut o reducere a markerilor din sange ai leziunilor musculare si ai stresului oxidativ si o crestere a nivelului de antioxidanti din sange.
Adaugati oregano proaspat la salate si la mancarurile cu paste si folositi oregano uscat pentru a aromatiza sosurile si puiul prajit.
Sofranul (Crocus sativus L.) este un condiment care isi obtine culoarea rosie-aurie aprinsa de la compusi carotenoizi precum crocin si crocetin.
Sofranul are o aroma usor amara si este un ingredient important in bucataria indiana si mediteraneana.
Principalii compusi bioactivi care se gasesc in sofran sunt crocina si crocetina, picrocrocina si terpenele safranal, care confera sofranului mirosul sau distinctiv. Aceste substante pot fi benefice pentru sanatate in multiple moduri, datorita calitatilor lor de protectie celulara.
Sofranul s-a dovedit a fi promitator ca tratament natural pentru mai multe afectiuni, inclusiv depresia, anxietatea, schizofrenia, bolile de inima, boala Alzheimer si diabetul de tip 2. Se crede ca sofranul creste nivelul de serotonina, un neurotransmitator care stimuleaza starea de spirit in creier, ceea ce poate avea efecte pozitive asupra unor afectiuni precum anxietatea si depresia.7
Sofranul poate fi adaugat in mancaruri precum curry, risotto si mancaruri cu fructe de mare si poate fi administrat si sub forma de supliment.
Scortisoara este unul dintre cele mai populare condimente din SUA. Aroma sa calda si picanta poate fi gasita in bauturi precum cidrul de mere si in produse de patiserie precum fursecurile, placinta de dovleac sau cozonacul.
Acest condiment este plin de compusi care favorizeaza sanatatea, cum ar fi cumarina cinnamaldehida, acidul cinamic si eugenolul, toate acestea avand puternice proprietati antioxidante si antiinflamatorii.
Consumul regulat sau suplimentarea cu scortisoara poate oferi beneficii metabolice semnificative. Studiile au aratat ca persoanele care au consumat intre 1-6 grame de scortisoara pe zi, timp de 40 pana la 90 de zile, au inregistrat reduceri ale nivelului de zahar din sange, al lipidelor din sange si al tensiunii arteriale.98
Expertii sugereaza alegerea scortisoarei de Ceylon sau a „scortisoarei adevarate” in locul scortisoarei cassia, deoarece scortisoara cassia contine niveluri mai ridicate de compusi care pot fi toxici si pot cauza riscuri pentru sanatate atunci cand este consumata in doze mari in mod regulat.
Cardamomul (Elettaria cardamomum) este un ingredient de baza in bucataria indiana.
Adesea denumit „regina condimentelor”, cardamomul contine ingrediente active, cum ar fi compusi fenolici si uleiuri volatile care au efecte antioxidante, antiinflamatorii, de scadere a tensiunii arteriale si antidiabetice.
Cardamomul poate avea efecte benefice asupra glicemiei, a markerilor inflamatori si a sanatatii ficatului.
Cardamomul se potriveste bine atat cu arome dulci, cat si cu cele sarate si poate fi adaugat in mancaruri precum curry, produse de patiserie si preparate din carne.