La Paris s-a deschis o expozitie care va duce in mintea geniului cinematografic Tim Burton. Sunt expuse 150 de creatii inspirate de filmele lui si exista 300 de trasee posibile de vizitare.
La Paris s-a deschis un tur imersiv al universului cinematografic suprarealist al lui Tim Burton. Expozitia „Labyrinth” prezinta aproximativ 150 de lucrari de arta ale cineastului american. intr-un spatiu menit sa recreeze atmosfera ciudata, intunecata, pe alocuri bizara din filmele si animatiile sale.
Creatiile lui Burton sunt expuse in Espace Chapiteaux de La Villette din capitala franceza pe o suprafata de peste 1000 de metri patrati. Curatorii au gandit peste 300 de trasee posibile din care puteti alege pentru a face o incursiune in lumea creativa a regizorului.
Desi termenul de „experienta imersiva” este utilizat deseori intr-un sens exagerat, conceptul ”Labyrinth” este de a intra in mintea geniului creativ al lui Burton in care imaginatia lui domina fiecare incapere pana la punctul in care unele sculpturi sau instalatii artistice devin infricosatoare.
Turul prin expozitie dureaza aproape o ora, fiecare vizitator isi poate personaliza experienta in functie de filmele preferate.
Expozitia este creata de compania spaniola Letsgo, specializata in productia de evenimente imersive la scara mare, impreuna cu Burton. Experienta incepe prin apasarea unui buton si a unei usi care deschis labirintul printr-o gaura de iepure, inspirata bineinteles de universul Alice in Tara Minunilor. Ulterior, vizitatorii vor parcurge intreaga filmografie a cineastului pe care Burton o numeste „o casa de distractii ciudate”.
Fiecare incapere are o alta tema, operele de arta fiind insotite de elemente de tehnologie, lumini, sunet si chiar scenografie din filmele sale. Merita mentionate salile dedicate unor filme devenite iconice precum Beetlejuice, Batman, Edward omul-foarfece, The Nightmare Before Christmas, Corpse Bride, Sweeney Todd si Charlie and the Chocolate Factory.
Vizitatorii pot alege sa treaca prin padurea magica de ciuperci din Alice in Tara Minunilor, dar pot si descoperi povestea lui Oyster Boy, un personaj care a aparut intr-o carte de poezie scrisa si ilustrata de Burton si publicata in 1997, „The Melancholy Death of Oyster Boy”.
„Vizitatorii trec de la un univers la altul. Fiecare camera este cu adevarat foarte diferita si fiecare elemente din experienta imersiva este creat sub supravgherea lui Tim Burton. Am lucrat impreuna mult timp la aceasta expozitie”, a declarat directorul de creatie Álvaro Molina intr-un comunicat de presa care promoveaza vernisajul din Paris.
La debutul expozitiei „Labyrinth” de anul trecut de la Madrid, Burton a declarat ca spera ca experienta sa ii transporte pe vizitatori in interiorul procesului sau creativ.
Burton a povestit ca isi incepe proiectele de la personaje, nestiind daca acestea se vor materializa sub forma de animatii, sculpturi sau daca vor fi jucate de actori live action. Acest lucru se datoreaza faptului ca si-a inceput cariera in cinematografie ca animator la Disney, reteta imersivitatii Disney regasindu-se deseori in creatiile sale. In cazul expozitiei Labyrinth, s-ar putea face o comparatie intre modul in care este gandita experienta din parcurile Disney si modul in care sunt expuse operele lui de arta sub forma unor atractii tematice.
Expozitia va putea fi vizitata pana pe 20 august 2023, biletele pot fi achizitionate aici.