La Muzeul Colectiilor de Arta s-a deschis expozitia dedicata Grupului celor patru: Oscar Han, Stefan Dimitrescu, Nicolae Tonitza si Francisc Sirato. A fost unul dintre cele mai influente grupuri artistice din perioada interbelica.
Muzeul National de Arta al Romaniei (MNAR) a deschis la inceputul acestei saptamani expozitia „Grupul celor patru (1925 – 1934): Oscar Han, Stefan Dimitrescu, Nicolae Tonitza si Francisc Sirato” la Muzeul Colectiilor de Arta de pe Calea Victoriei.
Expozitia se inscrie in demersul muzeului de a prezenta grupari artistice semnificative in istoria artei din Romania, precedenta fiind cea deschisa in anul 2022, „O istorie uitata – Sindicatul Artelor Frumoase din Romania”.
Expozitia prezinta opera pictorilor Nicolae Tonitza, Stefan Dimitrescu, Francisc Sirato si a sculptorului Oscar Han incepand cu toamna 1925 si pana in anul 1935 cand au format „Grupul celor patru”, una dintre cele mai importante grupari artistice interbelice.
Scopul constituirii acestui grup a fost realizarea unor expozitii anuale conform propriilor directii de expunere, cu accent „pe acordul unitar coloristic” si o prezentare moderna, „fara canoane si reguli”, intr-un spatiu adecvat si dedicat operelor de arta. Gruparea s-a dizolvat de la sine o data cu moartea lui Stefan Dimitrescu, in anul 1933, iar ultima expozitie a avut loc in martie 1934.
Activitatea Grupului celor patru este redata prin aproximativ o suta de lucrari de pictura si sculptura care fac parte din patrimoniul Muzeului National de Arta al Romaniei, inclusiv din colectiile dr. I. N. Dona, K. H. Zambaccian, dr. E. Anca, av. H. Aznavorian, Sica Alexandrescu, dr. S. Andronescu Ghica, I. Pas si E. Taru.
In cadrul expozitiei sunt reconstituite segmente din cadrul fiecarei manifestari expozitionale organizate in cadrul grupului.
De asemenea, sunt evidentiate lucrarile care au starnit discutii si ecouri inca de atunci, intre timp devenind opere de referinta care au asigurat locul artistilor respectivi in istoria artei romanesti moderne. Expozitia contine o prezentare cronologica a grupului si a fiecarui artist in parte precum si informatii suplimentare despre o serie de lucrari, in cadrul unor etichete dezvoltate.
Expozitia va fi deschisa intre 9 iulie 2023 si 24 septembrie 2023 si va include activitati educative si conferinte.