Skip to content

Un artist britanic a realizat trei replici microscopice ale celor mai cunoscute opere ale lui Vincent Van Gogh si le-a plasat in interiorul unui ceas de mana. Este pus in vanzare pentru 175.000 de euro.

Artistul britanic David Lindon a recreat la o dimensiune microscopica de jumatate de milimetru trei dintre cele mai populare lucrari realizate de Vincent Van Gogh. Este vorba despre picturile „Noapte Instelata” (1889), „Floarea Soarelui” (1888) si „Autoportret cu palarie gri de fetru” (1887).

Lindon a plasat cele trei miniaturi intr-un ceas de lux realizat din aur care in prezent este oferit spre vanzare prin intermediul Hammond Galleries, o galerie de arta din Londra specializata in piese microscopice si alte obiecte de arta in miniatura. Este vandut pentru suma de 175.000 de euro.

Ceasul a fost creat din dorinta de a produce o „galerie de arta portabila”, care sa combine complexitatea si eleganta unui ceas cu frumusetea si minutiozitatea picturilor microscopice realizate de Lindon. 

In acelasi timp, ceasul celebreaza si aniversarea de 50 de ani de la infiintarea Muzeului Van Gogh din Amsterdam. A fost creat de catre Lindon pe baza experientei sale de inginer, acesta fiind un fost angajat al Ministerului Britanic al Apararii, specializat in sisteme complexe de aeronave si circuite microscopice. De asemenea, artistul are expertiza si in ceea ce priveste microscoapele, astel ca poate gasi unghiul perfect pentru orice pictura in miniatura. 

Despre ceas, Edward Hammond, directorul galeriei, a sustinut ca „Ne-am adresat Muzeului Van Gogh pentru a realiza o colaborare iar acestia ne-au incurajat si sprijinit inca de la inceput. Lindon a mai creat in trecut replici microscopice ale picturilor lui Van Gogh care sunt recunoscute la nivel international.”

Lindon sustine ca a dezvoltat o legatura intima cu opera lui Van Gogh deoarece procesul de reducere a unei lucrari la nivel microscopic este complex, dificil si presupune un studiu atent al picturilor originale.

Potrivit lui Lindon, provocarile impuse de realizarea picturilor microscopice l-au dus la limitele sale mentale si fizice. O astfel de lucrare poate dura pana la trei luni pentru a fi finalizata si cea mai mica miscare gresita poate duce la esec.

 De asemenea, pentru a realiza cele mai mici detalii, artistul isi creeaza manual instrumentele de lucru. Datorita naturii lor fragile, acestea trebuie refacute de mai multe ori in diferitele instante ale procesului creativ. 

„Daca tusesti sau stranuti, poti avea un efect catrastrofal pentru o lucrare microscopica. Cand ma asez la microscop pentru a incepe munca, trebuie sa fiu pregatit foarte bine pentru ceea ce va urma. Trebuie sa mananc alimentele potrivite si sa am o minte clara si concentrata. Incerc sa-mi controlez miscarile cu precizia unui neurochirurg, iar mintea trece la un nivel ridicat de concentrare de care majoritatea oamenilor nu sunt capabili. Lucrez indeaproape cu microscopul iar acesta devine o extensie a corpului meu.”, a declarat Lindon. 

Potrivit Galeriei, ceasul este primul dintr-o serie viitoare in care vor fi incluse si replici microscopice ale picturilor lui Picasso, Dali si Warhol. 

Lindon a realizat in decursul timpului si alte lucrari microscopice inspirate de marii artisti.

Recent, a finalizat o reproducere a lucrarii „Happy Choppers” a lui Banksy, care va fi insotita de alte doua replici pe care le livra in septembrie, in cadrul unei comenzi private. 

Artistul a realizat si picturi in miniatura dupa lucrarea „Flori de Migdal” a lui Van Gogh iar din toamna va avea o expozitie cu 24 de opere noi care vor putea fi vazute in cadrul Hammond Galleries.

Recent, pe platforma online a Muzeului Van Gogh din Amsterdam au fost publicate 1515 de picturi si desenele ale lui Vincent Van Gogh. Printre acestea se afla si cele mai cunoscute opere ale sale, dar si o serie de scrisori, notite si obiecte personale. 

Acestea au fost publicate dupa finalizarea unui proiect important de digitalizare si cercetare a lucrarilor din patrimoniul muzeului care a inceput in 2018 si care a avut ca scop facilitarea accesului la opera maestrului olandez. 

Pe langa picturile realizate de artist, se pot vedea si schite, studii de anatomie si vegetatie, peisaje, portrete, autoportrete si naturi statice. 

Muzeul Van Gogh gazduieste cea mai mare colectie de lucrari ale artistului, cat si un numar impresionant de obiecte personale si scrisori. Printre cele mai importante opere detinute de muzeu se numara seria de picturi cu flori, autoportretele artistului si celebra panza cu dormitorul sau.

In colectia online a muzeului fiecare pictura este insotita de cateva date esentiale si o mica descriere despre tehnica, contextul in care a fost realizata si relevanta ei pentru parcursul artistic al lui Van Gogh. De asemenea, sunt afisate detalii cu privire la expozitiile in care a aparut lucrarea respectiva si surse bibliografice despre aceasta. Este una dintre cele mai complexe si de incredere surse despre Van Gogh existente online in acest moment.

Mai jos va invitam sa va bucurati de tururile virtuale si mai multe despre impactul lucrarilor lui Van Gogh in lumea contemporana.

Citește în continuare