Sambata pe Calea Victoriei are loc marsul Bucharest Pride 2023. Un studiu recent arata ca 51% dintre romani considera necesara adoptarea unei legislatii care se recunoasca familiile formate din persoane de acelasi sex.
Ajuns a 18-a editie, marsul Bucharest Pride 2023 se va desfasura sambata, 29 iulie, de pe Calea Victoriei pana in Parcul Izvor din centrul capitalei. Vine la finalul unei saptamani in care au avut loc numeroase evenimente dedicate comunitatii LGBTQIA+ si aliatilor.
Editia Bucharest Pride de anul acesta este despre familie si despre dreptul de a avea o familie, indiferent de orientarea sexuala sau identitatea de gen.
Se anticipeaza ca anul acesta va fi depasit recordul de participanti inregistrat la editia anterioara, cand peste 15.000 de persoane au raspuns pozitiv invitatiei de a se alatura marsului diversitatii.
Daca prin anii 2000 era mai degraba un protest, in ultimii ani marsul Pride a devenit si in Bucuresti o celebrare a comunitatii LGBTQIA+, o mare petrecere in care o multime de tineri si adulti deopotriva isi fac vocea auzita si isi revendica dreptul la o viata demna. Este format atat din comunitatea LGBTQIA+ din Romania dar si din familiile, prietenii sau colegii de munca ai acestora care cred in drepturile egale pentru toti, indiferent de orientarea sexuala.
Marsul va incepe printr-o intalnire a participantilor pe Calea Victoriei (intersectie cu Strada Gheorghe Manu si trotuarele adiacente Caii Victoriei) intre orele 17:00 si 18:00. La 18:00, marsul Bucharest Pride se va desfasura pe Calea Victoriei – Pod Natiunile Unite – Bd. Natiunile Unite – traversare Bd. Libertatii – alveola Parc Izvor – Parc Izvor. Finalul marsului este marcat printr-o petrecere in Parcul Izvor care va dura pana la ora 22:00.
Sub umbrela din acest an, „Visible love. Visible families”, organizatorii — Asociatia Accept — lanseaza campania 360 #ProtejatiToateFamiliile.
Marsul din acest an se concentreaza asupra dreptului membrilor comunitatii LGBTQIA+ de a avea o familie recunoscuta si protejata legal de catre statul roman, indiferent de orientarea sexuala a partenerilor. Este o directie mult mai pragmatica, orientata spre crearea unui cadru legal pe care autoritatile romane ar trebui sa il creeze pentru cuplurile care au alta orientare fata de heterosexualitate.
Campania are deja vizibilitate prin primul spot TV din Romania care trateaza acest subiect si care ruleaza deja pe posturile de televiziune, avand in prim-plan parintii persoanelor LGBTQIA+. Romanii sunt invitati sa se alature cauzei, semnand petitia pentru protectia si recunoasterea legala a cuplurilor formate din persoane de acelasi sex aici.
Filmul campaniei aduce in prim-plan parintii persoanelor LGBTQIA+ si spune povestea familiilor din comunitatea LGBTQIA+ care lupta pentru aceleasi drepturi de recunoastere si protectie legala a lor.
Un studiu recent IPSOS arata ca 25% dintre romani sustin casatoria intre persoanele de acelasi sex, iar alti 26% dintre romani considera ca este necesara o forma de recunoastere legala.
Cu o majoritate de 51% dintre respondenti care considera necesara adoptarea unei legislatii care se recunoasca familiile formate din persoane de acelasi sex, Romania se afla acum intr-un moment istoric, in care arata ca este mai pregatita ca niciodata sa faca acest pas. Aceeasi cercetare ne arata si ca 9% dintre adulti se identifica drept LGBTQIA+, atat in Romania, cat si la nivel global.
„Credem ca iubirea este fundamentul oricarei familii. Campania noastra isi propune sa arate cum lipsa legilor care sa permita recunoasterea legala a familiilor formate din persoane de acelasi sex nu afecteaza doar persoanele LGBTQIA+, ci ne afecteaza pe toti: parinti, prieteni, colegi. intreaga societate romaneasca sufera, astfel ca misiunea noastra este sa determinam decidentii sa schimbe aceasta situatie. Ne dorim sa traim intr-o Romanie in care fiecare familie este pretuita, recunoscuta si protejata. Romania este pregatita pentru acest lucru. In fond, e vorba despre mai multa iubire, iar romanii au inteles deja acest lucru.”, a spus Florina Presada, directoarea executiva Accept.
Printre sustinatorii campaniei se numara si artistii Global Records, wrs si Holy Molly, care de curand au lansat piesa „Cel mai eu”, pledand pentru dreptul de a iubi liber.
Pentru siguranta participantilor, Asociatia Accept a lansat cateva informatii importante pentru participantii la Pride 2023.
La marsul Bucharest PRIDE 2023 sunt interzise armele de orice fel, materialele explozive sau incendiare, substantele iritant-lacrimogene sau cu efect paralizant, dispozitivele pentru socuri electrice ori alte obiecte ce pot fi folosite pentru actiuni violente sau de tulburare a desfasurarii normale a evenimentului, substantele psihoactive sau psihotrope interzise prin lege sau bauturile alcoolice.
Raportati la 112 si organizatorilor orice incident violent observat si indicati fortelor de ordine prezente pe traseul marsului unde s-a produs incidentul, care sunt persoanele care au nevoie de protectie si ajutor, cine sunt cei care au produs conflictul. Raportati la 112 si organizatorilor orice situatie in care o persoana este ranita sau i se face rau de la aglomeratie sau caldura.
In spatele coloanei de participanti este o ambulanta pregatita sa ofere primul ajutor. Un punct de prim ajutor este amplasat si la finalul traseului, in Parcul Izvor.
Potrivit organizatorilor: „In cazul in care in apropierea voastra exista un incident violent, va rugam sa va indepartati, sa faceti un cerc la distanta in jurul incidentului, sa scandati “Fara violenta!”. Pastrati-va calmul, nu fugiti si anuntati imediat organizatorii si fortele de ordine prezente. Va rugam sa semnalati voluntarilor, organizatorilor sau fortelor de ordine orice comportament abuziv sau violent, atat din punct de vedere fizic, cat si verbal, precum si orice persoane prezente care ar putea sa disturbe buna organizare a Marsului Bucharest PRIDE 2023 prin instigare la ura violenta si discriminare indreptata impotriva participantilor la adunarea publica. Va rugam ca pe toata perioada marsului sa urmati instructiunile organizatorilor si ale fortelor de ordine prezente.”
Ideea de PRIDE a pornit pe 28 iunie 1970 ca un mars, o forma de protest menita sa comemoreze Revolta de la Stonewall de pe 28 iunie 1969 si pentru a atrage atentia asupra nevoii de a obtine drepturi egale pentru membrii comunitatii LGBTQ+ care au fost si sunt in continuare discriminati, vietile multora dintre ei fiind puse in pericol in intreaga lume.
Primele PRIDE-uri au avut loc la New York, Los Angeles si Chicago si, desi astazi conceptul de PRIDE este asociat cu petreceri stradale uriase – evenimentul desfasurat zilele trecute in Londra a avut peste 1,5 milioane de participanti – la baza a fost o miscare de eliberare a unei comunitati asuprite. Iar evenimentele de la Stonewall, care au dus la aparitia ideii de PRIDE, au fost rezultatul direct al catorva decenii anterioare de activism LGBT+.
Traditia PRIDE-urilor a fost adaptata dupa „Reminder Day Pickets” (Pichetarile de reamintire, de o zi) organizate anual intre 1965 si 1969 pe 4 iulie la Independence Hall din Philadelphia de catre membrii Conferintei Regionale de Est a Organizatiilor Homofile (E.R.C.H.O.) care reuneau mai multe grupuri homofile de pe coasta de est a Statelor Unite.
Mai jos puteti descoperi istoria PRIDE, semnificatia fiecarei culori din steagul LGBT+, recomandari de filme si seriale cu tematica queer si colectii lansate de cele mai cunoscute branduri din lume pentru a celebra luna PRIDE.