Un nou restaurant, situat in mijlocul fiordului Hardanger din Norvegia, a devenit viral pentru ca pare inspirat din filmul The Menu. Filmul cu Ralph Fiennes si Anya Taylor-Joy e povestea unui chef nebun care isi omoara invitatii
Situat in interiorul centrului de expozitii plutitor Salmon Eye, restaurantul de lux, botezat Iris, pluteste literalmente in mijlocul unei ape. O barca 100% electrica ii ia pe oaspeti de pe mal si apoi ii duce in croaziera pana la restaurantul de lux cu mancare super rafinata.
In 2022, filmul „The Menu” – o comedie cu accente de film de groaza – a fost plasat exact pe o insula in mijlocul marii, iar invitatii chef-ului faimos interpretat de Ralph Fiennes luau o barca privata pentru a ajunge la un restaurant incredibil de renumit, exclusivist si cu stele Michelin, situat pe o insula izolata. Povestea – care e o ironie la criticii de food, dar si a snobilor pentru care mancarea e o forma de statut social – arata cum clientii in loc sa se bucure de o masa fara cusur, ajung intr-un context in care chef-ul faimos se rabuna pe fiecare dintre ei omorandu-i.
Cum filmul a fost foarte de succes in toata lumea, asemanarea restaurantului norvegian cu conceptul cinematografic face restaurantul sa fie viral in online.
In realitate, restaurantul Iris arata superb si futurist, iar preparatele sunt create de chef Anika Madsen cu un aspect minimalist, dar creativ, cel tipic destinatiilor culinare premiate.
Experienta la Iris este, la propriu, o calatorie. Incepe cu o excursie cu barca din orasul pitoresc Rosendal, cu o oprire si o gustare de bun venit la casa de pe barca a bucatarului Anika Madsen pe insula Snilstveitøy.
Prin debarcaderul instalatiei artistice plutitoare Salmon Eye, seara incepe cu o experienta subacvatica multisenzoriala, pentru a culmina in sala de mese, unde privelistile uimitoare ale fiordului si ale lanturilor muntoase creeaza fundalul pentru meniul de degustare stabilit.
Cand vremea permite, terasa de pe acoperis va fi scena pentru unul dintre feluri, prajit la foc deschis si savurat in aer liber. La sfarsitul serii, va asteapta o alta plimbare cu barca, care ii va duce pe oaspeti inapoi pe tarmurile familiare si la un pat confortabil in Rosendal.
Experienta unui client cuprinde 18 feluri de mancare, iar privelistile sunt magice. In interior, datorita faptului ca restaurantul face parte dintr-un centru de expozitional, clientii au parte si o experienta imersiva cu videoclipuri, sunete si lumini care creeaza atmosfera pentru o cina memorabila.
La intrare, oaspetii sunt intampinati cu un scurt film despre risipa de alimente inainte de primul fel de mancare. Aceasta nu este o alegere intamplatoare – meniul restaurantului se invarte si el in jurul acestui concept.
Dupa cum relateaza Fine Dining Lovers, meniul se axeaza pe ingrediente din mare si se concentreaza atat pe sustenabilitate, cat si pe provocarile sistemului alimentar global.
Meniul de la Iris se citeste ca o poveste despre provocarile si amenintarile la adresa sistemului alimentar global, dar si cu idei si sugestii pentru viitoarele inovatii, care pot ajuta sa ne apropiem de rezolvarea lor. Meniul stabilit exploreaza produsele locale si durabile si costa echivalentul a 300 de euro de persoana.
Proprietarii restaurantului avertizeaza ca nu pot oferi produse care sa fie destinate celor cu restrictii alimentare, pentru ca nu au resursele in locul restaurantului in mijlocul marii.
Fructele de mare reprezinta o poveste de succes uriasa pentru industria norvegiana, fiind devansata doar de petrol si gaze. Valoarea exporturilor de somon este de doua ori mai mare decat cea a tuturor celorlalti pesti la un loc. Cu toate acestea, exista critici cu privire la unele dintre practicile industriei.
Ideea proiectului a inceput in 2019. Planurile experimentale ale Kvorning Design au fost dezvaluite in 2021, iar cladirea a fost finalizata in august 2022, la timp pentru evenimentul de dezvelire din Hardangerfjord, la la sfarsitul anului trecut.