Skip to content

Playback, documentarul dedicat discotecilor din perioada optezista, ajunge pe marile ecrane. Prima vizionare a filmului regizat de Iulia Rugina e pe 12 august la Iasi.

Iulia Rugina, regizoarea filmelor Breaking News si Love Building, revine in atentia publicului cu primul sau documentar, Playback, caree va fi proiectat in avanpremiera pe data de 12 august, in cadrul Zilelor Filmului Romanesc de la Iasi.  

Playback redeschide fereastra catre discotecile Romaniei optzeciste, pornind de la expozitia multumedia Disco BTT – Discotecile perioadei comuniste, organizata in 2017 la Bucuresti si la Cluj de catre Asociatia Culturala Control N. Expozitia-instalatie, recompensata cu Premiul AFCN pentru activarea patrimoniului cultural imaterial, isi propunea sa documenteze si sa recupereze senzorial o parte a istoriei noastre recente, care altfel mai persista doar in memoria celor ce au trait-o.

La fel de imersiv, Playback se joaca abil cu inregistrari inedite din arhiva nationala de filme si imagini din prezent, lasandu-l pe Sorin Lupascu, unul dintre cei mai cunoscuti DJ in perioada optzecista, sa ne ghideze calatoria catre paradisul pierdut al discotecii Ring din Costinesti.

Pe langa inregistrari de arhiva care n-au mai fost prezentate pana acum, filmul contine o coloana sonora formata din hiturile anilor ‘80, romanesti si internationale, tintind catre o nostalgie colectiva si invitand la un proces de analiza emotionala a evolutiei societatii romanesti, din anii ‘80 si pana astazi.

Mi se pare ca istoria emotionala a unei tari, vazuta prin ochii locuitorilor ei, se topeste de multe ori in prezent. Lucrurile evolueaza atat de fin, incat uneori e greu de delimitat unde s-a sfarsit ceva si unde a inceput altceva. Filmul scoate la iveala o perioada pe care istoria a plasat-o intre paranteze, o perioada prea putin cunoscuta si centralizata in documente. Scopul meu a fost sa inteleg prezentul prin felul in care se releva trecutul, prin oameni si muzica ce le-a insotit existenta. M-am adresat intotdeauna publicului prin filmele mele. Muzica a jucat un rol foarte important in toate. E prima data cand un film de-ale mele contine atat de multa muzica, e prima data cand vorbesc direct despre ea si mi-as dori sa vorbesc cat mai multor oameni”, marturiseste Iulia Rugina.

Filmul va putea fi vizionat pe parcursul verii in cadrul unor proiectii eveniment, urmand ca din octombrie sa fie distribuit in cinematografele din toata tara de compania de distributie Zbang Film. Prima proiectie publica a filmului va avea loc pe 12 august, de la ora 21:45 la Brizo pe malul lacului Aroneanu din Iasi, urmata fiind de un program artistic sustinut de personajul central din film, DJ Sorin Lupascu.

Playback este produs de Claudiu Mitcu, prin Parada Film,in co-productie cu Televiziunea Romana. Imaginea filmului este semnata de Andrei Oana si Misu Ionescu, montajul e realizat de Catalin Cristutiu, iar sound design-ul de Alin Zabrauteanu, Dumitru Alexandru si Dragos Catarau. Afisul filmului a fost realizat de Glitch.

Iulia Rugina e regizoare si scenarista, cunoscuta publicului pentru filmele Love Building (2013), Alt Love Building (2014), Breaking News (2017), serialul Ruxx (2021), produs de HBO Max si scurt metrajele multi-premiate Captivi de Craciun (2010) si Sa mori de dragoste ranita (2014).

Zbang Film este o companie de productie si distributie de film infiintata in 2009 de Oana Rasuceanu (scenarist), Ana Agopian (scenarist, regizor) si Iulia Rugina (scenarist, regizor) si are in portofoliu proiecte de film independent de scurt si lung metraj, pe care le-a co-produs (Love Building, Alt Love Building, Sa mori de dragoste ranita, Alb 20240, Zombie), spectacole multimedia de teatru (Neverland) si coregrafie (Interior/Exterior), precum si expozitia imersiva DISCO BTT – Discotecile perioadei comuniste, ce serveste ca punct de plecare in povestea documentarului Playback.

Citește în continuare