Inaintea expozitiei Brancusi de la Timisoara, Mihai Donici expune saptamanal cate 20 de sculpturi inspirate de universul marelui artist roman. Fiecare expozitie este in aer liber si dureaza 3 ore.
Inaintea deschiderii expozitiei Constantin Brancusi de la Timisoara, programul cultural din saptamanile premergatoare introduce treptat publicul in universul creativ brancusian.
Incepand de pe 8 august, artistul vizual Mihai Donici si Asociatia Culturala Arte-Factum lanseaza un proiect de 20 de expozitii de etnosculptura care prefigureaza lumea formelor brancusiene.
Proiectul se va desfasura pe o perioada de 5 luni si va cuprinde expozitii de 3 ore la monolitul din Piata Unirii, in fiecare joi, intre orele 19:00-22:00. Expozitiile sunt concepute evolutiv, piesele expuse fiind, pentru fiecare eveniment, altele, rezultand configuratii plastice mereu diferite.
Saptamana aceasta puteti explora sculpturile in Piata Unirii pe 17 august, intre orele 20:00 si 22:00.
Sculpturile sunt de dimensiuni mari si medii, fiind numite de artist „Sperie-ciori”, un rapel la motive din mitologia populara romana. Sunt marionete uriase, de 3 m inaltime, care fac parte dintr-un performance vizual si sonor.
Proiectul este concept ca o interventie urbana cu mijloace artistice si propune o experienta imersiva in interiorul unei mari culturi populare si a mitologiei ei captivante. Performance-urile care insotesc expozitiile sunt interactiv, publicul fiind invitat sa bata toacele si sa manuiasca ”sperie-ciorile”.
Expozitiile vor avea loc pana pe 19 octombrie 2023 si au si rolul de a pregati publicul autohton si pe cel de tranzit cultural pentru receptare contextualizata a expozitiei Brancusi din toamna acestui an.
Dupa performance-ul de joi seara, urmatoarele expozitii in aer liber din seria „Asteptandu-l pe Brancusi” vor avea loc pe 24 si 31 august, tot in Piata Unirii, intre orele 20:00 – 22:00.
Artistul Mihai Donici a declarat ca „Radacinile artelor vin din culturi traditionale pe care artisti geniali le aduc din arhaic in Avangarda contemporana. Arta africana, dar si arta spatiului carpatic prin coerenta si unitate, ne pot oferi accesul in universal pe care, prin sinteze originale, Brancusi l-a reusit. Il putem intelege daca ne intelegem traditia profunda.”
Lucrari de sculptura ale lui Mihai Corneliu Donici se afla in galerii si in colectii private din tara si din strainatate.
Arhitect, designer, scenograf, etnosculptor, Mihai Donici ete este autorul a peste 100 de proiecte de arhitectura. Printre acestea se afla Biserica Martirilor din Popesti-Leordeni, ridicata deasupra canalului in care a fost aruncata cenusa martirilor Revolutiei din 1989.
Donici a lansat conceptul de etnosculptura in anul 2012 prin expozitia „Inainte de Brancusi” de la Galeria Triade si Muzeul de Arta Targu Jiu. El a salvat si reconditionat artefacte populare create de mesteri anonimi care si-au pierdut functia initiala si au ramas cu forma intrinseca si le-a inclus in compozitii care le scot in evidenta.
De asemenea, a creat peste 10 scenografii la spectacole de teatru institutional si independent si a realizat designul a zeci de piese de mobilier si al automobilului Dacia 500 Maxi, produs la Timisoara.
Asociatia Culturala Arte-Factum a fost infiintata in 2008 ca o platforma de cultura contemporana.
Primul eveniment produs de Arte-Factum a fost concertul José Carreras la Timisoara, 20 iulie 2008. Tenorul a cantat impreuna cu orchestra Filarmonicii Banatul in fata unui public de 8.000 de spectatori, inclusiv reprezentanti ai 26 de ambasade si consulate din 5 continente.
Pentru realizarea concertului, Arte-Factum a igienizat fostul strand al Tineretului, un obiectiv recreativ abandonat si in paragina, l-a reconfigurat, amenajat si dotat ca spatiu de evenimente artistice open-air relansandu-l in circuitul cultural al orasului. Dupa concertul José Carreras la Timisoara, spatiul astfel reconfigurat a fost repus la dispozitia municipalitatii, facand parte si din programul Timisoara 2023 – Capitala Europeana a Culturii.