Skip to content

In Marsilia s-a lansat o aplicatie prin care femeile hartuite la plaja pot cere ajutorul unor patrule speciale de politie. Un sondaj arata ca 39% dintre femei sunt hartuite sexual cand se afla la plaja.

Administratia locala a orasului Marsilia a lansat in premiera pentru Franta o aplicatie mobila anti-sexism prin care persoanele hartuite pe plaja pot face sesizari si pot cere ajutorul autoritatilor. 

Aplicatia este gratuita si a fost infiintata in acelasi timp cu o patrula speciala de politie, dedicata exclusiv problemelor de hartuire sau agresiune sexuala pe plajele orasului. 

Femeile care merg la plaja in Marsilia pot folosi aplicatia Safer Plage, dupa cum a fost denumita, pentru a semnala trei situatii diferite, in functie de gravitatea lor. Acestea sunt reprezentate in aplicatie sub forma a trei optiuni: „Sunt deranjata”, „Sunt hartuita” sau „Sunt in pericol”.

Safer Plage a fost lansata in urma unui sondaj realizat de YouGov, o companie britanica de cercetare a pietei, din care reiese ca 39% din femeile cu varste cuprinse intre 18 si 34 de ani au fost victimele unei forme de hartuire in timp ce se aflau la plaja. 

Potrivit sondajului, majoritatea femeilor din Marsilia sunt reticente cand vine vorba de a merge neinsotite la plaja datorita riscului ridicat de a fi hartuite. Astfel, mai multe organizatii din oras au lansat o petitie catre administratia locala si au propus crearea unei aplicatii prin care femeile sa semnaleze situatiile de hartuire sau de sexism de la plaja. 

In urma acestor demersuri, consiliul local a decis sa finanteze aplicatia mobila si sa creeze in acelasi timp si o campanie locala anti-sexism prin care sunt afisate diferite mesaje prin oras si pe plaje. De asemenea, pe fiecare plaja va patrula un grup de doi politisti care pot actiona imediat, in functie de situatiile semnalate prin aplicatie.

Proiectul a costat 116.000 de euro si este un exemplu minunat despre cum autoritatile trebuie sa raspunda nevoilor cetatenilor, in special pentru a proteja femeile.

Aplicatia a fost testata pentru prima data in 2022 in cadrul unui festival de muzica care a avut loc pe plaja Prado din Marsilia. In cateva zile, aplicatia a fost descarcata de 1.346 de ori si a fost extinsa ulterior si la alte plaje. 

Succesul aplicatiei a dus la extinderea zonei de acoperire si pe plajele Pointe-Rouge, Bonneveine, Les Catalans si Corbières din Marsilia. Desi numarul de sesizari a fost mic pana acum, femeile care frecventeaza plajele orasului au declarat ca se simt mai in siguranta si sunt multumite de aplicatie. 

Ninon, una dintre utilizatoare, a declarat pentru canalul francez de televiziune BFM ca „Am simtit adesea ca barbatii se uita la mine ca la o bucata de carne cand sunt pe plaja. Intotdeauna exista priviri insistente. De obicei stau intr-un colt si se holbeaza la tine, din pacate, a devenit un obicei. Avand aplicatia, sunt mai linistita. Este un lucru bun si ar trebui extinsa peste tot, atat pe strada, cat si in transportul public.”

Scopul principal al aplicatiei nu este neaparat cel de a depune sesizari — cu exceptia cazurilor clare de agresiune sau hartuire —, ci de a linisti femeile si de a educa barbatii insensibili. 

In acest sens, Nathalie Tessier, o consiliera locala, a declarat despre aplicatie ca are rolul de a „transmite rusine asupra hartuitorului” si ca desi „plaja este despre vacanta, relaxare sau euforie, asta nu inseamna ca totul este permis. Plaja este adesea un loc in care femeile sunt tinte mai usoare si par mai vulnerabile.”

In Franta, hartuirea sexuala se pedepseste cu maximum doi ani de inchisoare si cu o amenda de 30.000 de euro. Initiativele de acest gen sunt o modalitate buna de a educa barbatii si de a promova idea ca plajele pot fi locuri sigure si pentru femei.

Citește în continuare