Netflix a lansat primul trailer „Maestro”. Bradley Cooper si Carey Mulligan, in roluri cu potential de Oscar intr-un film despre viata lui Leonard Bernstein. Bradley Cooper este regizorul peliculei, Steven Spielberg si Martin Scorsese sunt producatori.
Netflix a dezvaluit primul trailer oficial pentru „Maestro”, cel de-al doilea lungmetraj din cariera regizorala a lui Bradley Cooper. Actorul de origine americana il interpreteaza pe celebrul dirijor, compozitor si pianist Leonard Bernstein.
Filmul cu tema biografica a fost scris si produs de Cooper si relateaza viata lui Bernstein, punand accentul in special pe tumultuoasa sa casatorie de 25 de ani cu Felicia Montealegre. Rolul sotiei este jucat in film de Carey Mulligan.
Din distributie fac parte Maya Hawke care o interpreteaza pe Jamie, fiica lui Leonard si Felicia, iar Sam Nivola pe fiul lor, Alexander. Alaturi de ei ii veti mai vedea pe Matt Bomer, Sarah Silverman, Gideon Glick, Gabe Fazio, Eric Parkinson, William Hill, Nick Blaemire, Oscar Pavlo, Tim Rogan si Mallory Portnoy. Trailerul poate fi urmarit mai jos.
Maestro are premiera pe Netflix din 20 decembrie 2023.
Desi este unul dintre cele mai asteptate filme ale anului, trailerul i-a adus deja critici lui Cooper, fiind acuzat ca incearca sa imite nasul evreic („jewface”).
Cooper, in varsta de 48 de ani, este nascut in SUA dar vine din parinti de origine irlandezo-italiana, fiind botezat si crescut in religia catolica. De aceea, actorul a fost criticat ca ar fi incercat sa aproprieze nasul asociat evreilor prin utilizarea unei piese prostetice. Bineinteles, actorul a optat pentru prostetice pentru a semana cat mai mult cu Bernstein care a fost fiul unor imigranti evrei ucraineni si care avea un nas mai proeminent decat cel al lui Cooper.
Actrita si activista britanica Tracy-Ann Obermann l-a criticat pe Cooper pe retelele de socializare si a pornit un intreg val de comentarii negative la adresa acestuia.
„Daca Cooper trebuie sa poarte un nas prostetic, atunci acesta este, pentru mine si pentru multi altii, echivalentul lui Black-Face sau Yellow-Face … daca Bradley Cooper nu poate juca rolul doar prin puterea lui sau prin actorie, atunci nu-l distribuiti – luati un actor evreu.”, a scris Obermann, care in prezent joaca rolul lui Shylock in „Negutatorul din Venetia”.
Ea a reamintit si de interpretarea lui Cooper in teatru in 2014 in rolul lui John Merrick din The Elephant Man: „A reusit sa joace Elephant Man fara prostetice, atunci ar trebui sa poata sa joace un evreu fara prostetice, mai ales cu un nas evreiesc.”
Daniel Fienberg, critic al publicatiei The Hollywood Reporter, a criticat prosteticele inca din momentul in care au aparut primele fotografii de la filmari in care se observa ca lui Cooper i-a fost adaugat nasul prostetic la machiaj.
La momentul respectiv, Fienberg a descris prosteticele utilizate de Cooper ca fiind problematice si a descris filmul drept „cosplay etnic”, sugerand ca poarta un costum pentru a imita o etnie.
Controversa vine la scurt timp dupa obiectiile publicului si ale presei fata de distributia lui Cillian Murphy in rolul fizicianului nuclear J Robert Oppenheimer in blockbusterul „Oppenheimer” regizat de Christopher Nolan. Murphy este catolic iar Oppenheimer este o figura notabila in comunitatea evreilor.
Alte critici au fost indreptate recent si catre Helen Mirren care joaca rolul prim-ministrului israelian Golda Meir. Mirren este atee, Meir era evreu.
David Baddiel a scris in The Guardian ca „intr-o perioada de intensificare extrema a conversatiei progresiste despre reprezentare, incluziune si microagresiune si despre ceea ce este sau nu este ofensator pentru minoritati, o minoritate – evreii – a fost neglijata in mod obisnuit”.
In acelasi timp a aparut si un actor cunoscut care ii ia apararea lui Cooper.
Joshua Malina, actor evreu cunoscut pentru rolurile din „West Wing” si „Scandal”, a declarat pentru Page Six ca nu il deranjeaza „faptul ca Bradley Cooper este facut sa arate ca o persoana reala.”
Reactia lui Malina este surprinzatoare in contextul in care in trecut s-a pronuntat ferm impotriva antisemitismului din Hollywood si a cerut in mod frecvent prin interviuri ca Mel Gibson sa fie anulat: „Daca un actor si-ar pune un nas mare cu carlige pentru a-l interpreta pe Shylock sau pe un evreu fictiv, la intamplare, cred ca as avea o problema cu propagarea unui stereotip antisemit foarte bine uzitat. Evreii nu au, de fapt, nasuri mai mari decat ceilalti oameni; Leonard Bernstein avea. Acesta este sfarsitul povestii pentru mine.”
„Maestro” va avea premiera la Festivalul de Film de la Venetia in septembrie, fiind lansat in anumite cinematografe in noiembrie pentru a se califica in cursa pentru premiile Oscar.
Filmul care se va lansa pe Netflix pe 20 decembrie 2023 ii are printre producatori pe Martin Scorsese, Steven Spielberg, Fred Berner, Amy Durning si Kristie Macosko Krieger. Scenariul a fost scris de Cooper alaturi de Josh Singer, cunoscut pentru succesul „Spotlight”.
Debutul regizoral al lui Cooper a fost remake-ul din 2018 al filmului „A Star Is Born”. I-a avut in rolurile principale pe el si pe Lady Gaga si a devenit un hit urias, in mod neasteptat. A fost nominalizat la Oscar 2019 pentru opt categorii, inclusiv cel mai bun film, cel mai bun actor, scenariu si imagine, castigand trofeul pentru piesa „Shallow” cantata de Lady Gaga.
Incasarile de peste 430 de milioane de dolari ale filmului „A Star is Born” i-a convins pe Spielberg si Scorsese sa se implice in „Maestro” care se preconizeaza ca i-ar putea aduce lui Cooper inca o nominalizare la Oscar. In cursa pentru premiile de anul viitor cel mai puternic concurent de pana acum este considerat Cillian Murphy pentru rolul din „Oppenheimer”.
Leonard Bernstein a fost o legenda in lumea teatrului muzical, cunoscut de intreaga lume muzica din „West Side Story”, spectacolul de la Broadway din 1957 care a dat nastere filmului din 1961 si recentul remake al lui Steven Spielberg.
Bernstein a fost si un activist pentru cauze sociale si politice, scriitor, profesor, dar si creator al primului si celui mai faimos program de televiziune american dedicat muzicii clasice. In 1958 el a dirijat primul concert televizat cu The Young People’s Concerts, eveniment care a devenit apoi o serie de emisiuni TV unde a dirijat 53 de concerte.
A devenit foarte cunoscut la doar 25 de ani, cand a fost numit pe neasteptate dirijor asistent al New York Philharmonic, fiind cel mai tanar dirijor din istoria orchestrei, iar la scurt timp i s-a cerut ca peste noapte sa il inlocuiasca la Carnegie Hall pe dirijorul principal la un concert live, pe postul national de radio, eveniment care i-a oferit un succes rasunator, cu aparitie pe prima pagina a ziarului New York Times.
Totodata, acesta a fost primul dirijor american care a cunoscut celebritatea internationala, in 1953, dupa ce a dirijat la Scala din Milano un spectacol cu Medeea a lui Cherubini, cu Maria Callas in rolul titular.
Acesta a primit mai multe premii Grammy de-a lungul carieriei, inclusiv in 1961 la categoria Cel mai bun documentar (Best Documentary or Spoke Word Recording), iar ulterior a scris si carti despre muzica si a tinut prelegeri la Universitatea Harvard despre poezie.
Pe langa West Side Story, lumea culturala il cunoaste si pentru concertul din 25 decembrie 1989, cand Leonard Bernstein a dirijat Simfonia a 9-a a lui Beethoven la Berlin pentru a sarbatori caderea Zidului. Acesta a concertat pe ambele parti ale zidului din Berlin, , ca un gest de impacare pentru germanii din est si din vest, gest fara precedent in istorie.
Maestrul dirijor roman Christian Badea este unul dintre discipolii cei mai de seama ai faimosului compozitor, dirijor, pianist si pedagog. Christian Badea a absolvit Juilliard School din New York, unde unul dintre cei mai importanti mentori ai sai a fost Leonard Bernstein.