Skip to content

„Tratatul despre pictura” al lui Leonardo da Vinci si alte carti rare in perioada Renasterii sunt scoase la vanzare pentru 23 de milioane de euro. Da Vinci detine recordul mondial pentru cea mai scumpa opera de arta vanduta vreodata.

O colectie impresionanta de carti renascentiste din secolul al XVI-lea va fi pusa in vanzare in luna octombrie la casa de licitatii Sotheby’s. Acestea au legaturile originale, sunt vechi de 500 de ani si se estimeaza ca vor fi adjudecate pentru o suma de 23 de milioane de euro.

Un exemplar al unei carti Renascentiste are o valoare estimata intre 185.000 si 550.000 de euro. 

Printre titlurile din colectie se afla si celebrul „Tratat despre pictura” al lui Leonardo da Vinci care se vinde intr-o versiune prescurtata, realizata la mijlocul secolului al XVII-lea intr-un atelier din Roma. Este o versiune considerata pierduta pentru mult timp, insa se pare ca a circulat prin mainile mai multor colectionari privati in ultimele secole. 

Cartile provin din colectia lui Thomas Kimball Brooker, un bibliofil si cercetator american care a adunat de-a lungul a sase decenii peste 1300 de titluri. Biblioteca sa este una dintre cele mai importante si mai diverse, cuprinzand editii originale a celor mai influente opere literare si stiintifice. 

Brooker si-a constituit biblioteca cu scopul de a detine unele dintre cele mai rare texte ale secolelor al XVI-lea si al XVII-lea. Biblioteca sa este recunoscuta pentru scrierile despre arta, arhitectura si stiinta din perioada de varf a Renasterii italiene si este considerata cea mai buna colectie de acest tip care exista in afara Europei. 

„Tratatul despre pictura” a lui Leonardo este piesa centrala a licitatiei, datorita notorietatii maestrului Renascentist. 

Acesta reprezinta un compendiu de texte ale lui Leonardo care contine toate cele 375 de capitole originale despre arta picturii, alaturi de 56 de ilustratii in cerneala, realizate dupa Leonardo. Tratatul a fost compus dupa moartea sa din 1519 de catre prietenul de o viata al lui Leonardo, Francesco Melzi, care la randul sau a fost pictor. 

Melzi a adunat manuscrisele lui Leonardo, le-a copiat alaturi de ilustratii si le-a introdus intr-un codex detinut in prezent de Biblioteca Vaticanului. 

Versiunea prescurtata a codexului, printata intre 1638 si 1641 in atelierul colectionarului si eruditului Cassiano dal Pozzo, va fi pusa in vanzare la licitatia gazduita de Sotheby’s. Aceasta ar putea fi vanduta pentru o suma de 110.000 si 165.000 de euro.

Pe langa tratatul lui Leonardo, vor fi scoase la licitatie aproximativ 1000 de editii originale ale unor carti tiparite intre 1494 si 1590 la editura venetiana Aldine. Ar putea fi vandute pentru 10 milioane de euro, fiind cea mai mare colectie de carti scoase la licitatie in ultimul secol. 

Aldine a fost una dintre cele mai importante edituri ale Renasterii, fiind recunoscuta pentru ca a revolutionat modul in care erau create si printate cartile. Editura isi trage numele de la fondatorul ei, umanistul Aldus Manutius.

Licitatia se va desfasura prin opt sesiuni diferite, prima va incepe pe 11 octombrie la New York, urmata de o vanzare de editii Aldine pe 12 octombrie. Celelalte vor avea loc pana in 2025, atat in New York, cat si la Londra. 

Pe langa editiile Aldine, vor fi oferite spre licitatie alte 450 de carti vechi, care dateaza de sute de ani si care provin din colectiile private ale regilor si nobililor europeni. Unele dintre ele au mai fost vandute prin Sotheby’s inca din 1817.

Brooker este o figura cunoscuta in lumea colectionarilor de carte veche. Pasiunea sa pentru carti a inceput in timpul studiilor de la Universitatea Sorbona din Paris cand a dat peste o carte scrisa de Cicero care avea o legatura veche. 

Cand studia la Harvard, Brooker si-a intitulat teza de masterat „Cartile rare ca un instrument de protectie impotriva inflatiei si a devalorizarii”. Pasiunea sa s-a conturat intr-un doctorat de istoria artei care i-a deschis usile spre lumea colectiilor de carti rare.

Despre licitatie, Richard Austin, directorul global al Sotheby’s pentru carti si manuscrise, a declarat ca „Biblioteca lui Brooker este un monument al pasiunii academice care l-a ghidat pe colectionar in a urmari pe tot parcursul vietii sale acest tezaur de neegalat. Seria de vanzari promite sa fie un eveniment de mare importanta in lumea cartilor si reprezinta in acelasi timp un mod de a celebra spiritul care a inspirat colectionarii si cunoscatorii de carti timp de secole.”

In ceea ce il priveste pe Da Vinci, este cel mai bine cotat artist din istorie, detinand recordul pentru cea mai scumpa opera de arta vanduta vreodata la licitatie – „Salvator Mundi”.

Leonardo si-a dorit ca jurnalele sale sa fie publicate si in acest scop i le-a lasat mostenire ucenicului sau Francesco Melzi insa pana la moartea acestuia o jumatate de secol mai tarziu, nu s-a facut mai nimic cu ele.

Cele aproximativ 13.000 de pagini de notite si desene inregistreaza cate ceva din fiecare aspect al vietii cotidiene a omului renascentist: studii pentru lucrari de arta, desene ale unor cladiri elegante si masinarii fantastice, observatii personale pentru lumea din jur, liste de cumparatori si datoriile pe care le avea fata de debitorii sai. 

In absenta unei administrari corespunzatoare, caietele au fost imprastiate in toata lumea iar 6 secole mai tarziu, paginile care au supravietuit constituie o serie de informatii pretioase aflate in posesia unor entitati precum British Museum, Institutul Francez sau Bill Gates.

In ultimii ani, toti cei care detin pagini din caietele lui Da Vinci si-au unit fortele pentru a le lega impreuna si a crea arhive digitale unde sunt traduse si organizate pentru a putea fi rasfoite de curiosi. 

Leonardo Da Vinci s-a nascut la jumatatea secolului al XV-lea ca fiu ilegitim al unui notar din orasul Vinci din Toscana. 

De-a lungul vietii s-a remarcat ca pictor, arhitect, inginer si om de stiinta care a adus contributii extraordinare in toate cele patru domenii in care a activat. La varsta de 64 de ani, a emigrat din Italia pentru a lucra la curtea Regelui Francisc I al Frantei unde a decedat la 2 mai 1519 in Conacul Clos Lucé.

In ultimii ani ai vietii sale, Leonardo devenise prieten apropiat al Regelui, istoricul Giorgio Vasari povesteste ca monarhul l-ar fi tinut de mana pana in ultima clipa. Conform dorintei sale, cortegiul funerar a fost insotit de 60 de cersetori care au fost rasplatiti cu o suma stabilita in prealabil de Leonardo.

Principalul mostenitor si executorul testamentar al lui Da Vinci a fost Contele Melzi care i-a fost alaturi pana in ultimele zile ale vietii sale si caruia i-au ramas toate picturile, desenele, biblioteca, uneltele si alte obiecte ale artistului, inclusiv o suma de bani. Salai, fostul ucenic si tovaras al lui Leonardo (despre care se considera ca ar fi fost muza lui, puteti citi mai jos mai multe despre) si Battista di Vilussis au primit fiecare cate o jumatate din vila lui Leonardo in timp ce fratii artistului si-au impartit terenurile intre ei.

Viata si opera lui Leonardo da Vinci raman obiecte ale fascinatiei pentru publicul contemporan, mai jos puteti descoperi noutati legate de parcursul geniului Renascentist.

Citește în continuare