Lars von Trier isi apara declaratia controversata legata de razboiul din Ucraina: „Si vietile rusilor conteaza.” Recent, cineastul danez a dezvaluit ca sufera de Parkinson, tulburare obsesiv-compulsiva si alcoolism controlat.
Cineastul danez Lars von Trier se afla in mijlocul unor controverse dupa ce a scris o postare pe retelele de socializare in care a criticat donatia de avioane de lupta F-16 a Danemarcei catre Ucraina.
Regizorul a fost nevoit sa isi apere una dintre declaratiile in care a spus ca „si vietile rusesti conteaza”, criticand-o pe cancelara daneza pentru ca s-a pozat cu presedintele ucrainean Volodymyr Zelenskiy.
Totul a pornit de la o serie de postari pe care Von Trier le-a facut publice recent pe Instagram.
In urma cu o saptamana, Lars von Trier a adresat o postare de pe Instagram „domnului Zelenski si domnului Putin si, nu in ultimul rand, doamnei Frederiksen (care ieri, ca o persoana indragostita pana peste cap, a pozat in cabina de pilotaj a uneia dintre cele mai infricosatoare masini de ucis din epoca noastra, zambind de la o ureche la alta).” Insa declaratia care i-a infuriat pe internauti a fost „si vietile rusesti conteaza!”
In urma unui val de comentarii extrem de negative la adresa lui, Von Trier a dezactivat in cele din urma comentariile la postare, dar Consiliul National de Securitate si Aparare al Ucrainei a raspuns de fapt la postarea lui printr-o declaratie pe Twitter.
„Razboiul nu este un film in care actorii joaca pe viata si pe moarte. In spatele fiecarui terorist rus in viata se afla un ucrainean mort. Alegerea dintre calau si victima devine o tragedie atunci cand artistul alege partea calaului. Ucraina nu traieste in abstractie, ci intr-o realitate cruda in care rusii sunt criminali. Un sfat simplu pentru un regizor celebru: imaginati-va ca o racheta ruseasca zboara in fiecare zi in orasul sau, ca tatal sau mama sa a fost ucisa, ca nepotul sau a fost dus in Rusia si ca un jefuitor rus i-a violat sotia inainte de a-i incendia casa. In acest caz, abstractiunea „umanismului” ipocrit capata cu totul alte trasaturi – viata reala, nu fictiva.” – au declarat reprezentantii oficiali ucrainieni.
Joi, regizorul in varsta de 67 de ani a revenit si a scris ca „sustin Ucraina cu fiecare bataie a inimii mele! Spuneam doar ceea ce este evident: ca toate vietile din aceasta lume conteaza! O fraza uitata, se pare, dintr-o vreme in care pacifismul era o virtute.”
Presa daneza a pus, de asemenea, sub semnul intrebarii comentariile regizorului, care in 2011 a provocat un scandal international cand a spus ca il „intelege” pe Hitler in timpul unei conferinte de presa la festivalul de film de la Cannes. A fost expulzat de catre organizatori si anchetat de politia daneza, iar ulterior si-a cerut scuze pentru remarca.
In 2018, cineastul a declarat pentru The Guardian ca i-a fost foarte greu sa revina in industria cinematografica din cauza comentariilor sale care au provocat furie in intreaga lume.
Von Trier a tinut de asemenea prima pagina a ziarelor saptamana trecuta cand a distribuit un videoclip in scopuri matrimoniale in care isi anunta dorinta de a avea o „iubita si muza”.
In videoclipul distribuit pe Instagram, cineastul a scris: „ Am 67 de ani. Am Parkinson, tulburare obsesiv compulsiva si un alcoolism momentan controlat. Pe scurt, cu putin noroc, ar trebui sa mai am cateva filme decente in mine. Toate acestea se doresc a fi un anunt matrimonial de moda veche, in care eu, fara sa stiu catusi de putin despre social media, imi caut o iubita/muza de sex feminin. Si, in ciuda tuturor vaicarelii, inca insist ca, intr-o zi buna, in compania potrivita, pot fi un partener destul de fermecator. Va multumesc pentru rabdarea voastra infinita.”
Regizorul instruieste apoi orice persoana interesata sa il contacteze la o adresa de e-mail pe care o gasiti mai jos.
Von Trier este cunoscut pentru regia unor filme controversate precum „Antichrist”, „Dogville” si „The Idiots”, multe dintre acestea fiind cunoscute pentru continutul lor violent si sexual explicit.
Von Trier a regizat peste 14 lungmetraje, printre care „Dancer in the Dark” (a castigat Palme d’Or la Cannes in 2000), „Breaking the Waves” si „Melancholia”. In prezent, pe contul lui de IMDB scrie ca lucreaza la 10 scurtmetraje alb-negru reunite in seria „Etudes”.
Anterior, cineastul a mai fost casatorit de doua ori: cu regizoarea Cæcilia Holbek, din 1987 pana in 1995, si cu Bente Frøge, din 1997 pana in 2015. In august anul trecut, el a anuntat ca a fost diagnosticat cu boala Parkinson.
In 2017, Björk, pe care von Trier a regizat-o in „Dancer in the Dark”, l-a acuzat pe cineast de hartuire sexuala.
Artista a declarat ca este inspirata de femeile care isi spun povestile traite cu cineastul danez, acuzat la vremea respectiva de agresiune sexuala de mai multe femei.
Björk a spus: „Cand l-am refuzat pe regizor in repetate randuri, el s-a imbufnat si m-a pedepsit si a creat pentru echipa sa o impresionanta plasa de iluzii in care eu am fost incadrata ca fiind cea dificila.”
Von Trier a negat acuzatia la momentul respectiv, iar ulterior a reiterat aceasta pozitie intr-un interviu, declarand: „Nu am avut nicio legatura cu aceasta acuzatie. Stiti, 90 la suta dintre jurnalistii cu care am vorbit cred ca am hartuit-o pe Björk, dar este ridicol, pentru ca am negat, dar nimeni nu a scris acest lucru. Pentru ca o poveste buna este sa scrii ca am hartuit-o. Iar acesta nu este cazul. Am atins-o, este adevarat. Am facut-o cu toate actritele mele. Pentru ca ea facea o munca foarte intensa: tipa, ii era rau… asa ca, evident, am imbratisat-o. Dar daca ea crede ca o imbratisare este hartuire, atunci cred ca nu voi putea reusi fara sa-mi ating actorii. Cred ca nu am atins-o in locurile nepotrivite”.