Cvartetul Alexander Balanescu sustine o sesiune de repetitii cu publicul in weekend la Timisoara. Evenimentul face parte din European Days of Jewish Culture 2023.
Duminica, 3 septembrie, intre 17:00 si 18:30, va avea loc o sesiune de repetitii sustinuta de Cvartetul Balanescu si prim-cantorul cultului mozaic Emanuel Pusztai, in Sala Orpheum, a Facultatii de Muzica si Teatru de la Timisoara.
Proiectul face parte din Programul cultural national „Timisoara – Capitala Europeana a Culturii in anul 2023” si este finantat prin programul Grow Timisoara 2023, fiind sustinut si de AFCN.
️Sesiunea de repetitii vine ca un preambul al turneului „Ecoul Sinagogilor” si este deschisa tuturor celor pasionati de muzica si cultura evreiasca, dar si celor preocupati de a urmari procesul creativ si colaborativ al unor muzicieni talentati.
Piesele ascultate in cadrul sesiunii de repetitii — care vor lua forma unui concert — reprezinta rezultatul colaborarii dintre Alexander Balanescu si Emanuel Pusztai, care au avut ca sursa de inspiratie practicile si ritualurile vietii evreiesti.
Alexander Balanescu este unul dintre cei mai prolifici compozitori romani pentru muzica de film, cu peste 40 de filme in portofoliu, inclusiv „Mary Queen of Scots”, „Pina” (colaborand cu Pina Bausch), „Angels & Insects” (al lui Philip Haas), filme de animatie si o colaborare de lunga durata cu Phil Mulloy.
Balanescu s-a nascut la Bucuresti intr-o familie de intelectuali bucuresteni, si-a inceput studiile muzicale la varsta de 7 ani iar in 1969 a emigrat cu familia in Israel.
Dupa serviciul militar obligatoriu, s-a mutat la Londra unde a studiat la Trinity College of Music si apoi la New York unde a absolvit celebra Julliard School of Music. Ulterior a revenit la Londra unde a activat in diverse grupuri, a condus orchestra Michael Nyman Ensemble iar in 1987 a fondat propriul cvartet de coarde — Balanescu Cvartet — alaturi de Clare Connors, Bill Hawkes si Nick Price (fost membru al London Symphony Orchestra).
De-a lungul timpului, cvartetul a colaborat cu muzicieni precum Kate Bush, Pet Shop Boys, David Byrne, Depeche Mode, Goldfrapp si Grace Jones. Unul dintre cele mai reusite proiecte lansate este „Maria T”, un material discografic inspirat de Maria Tanase pe care va invitam sa il ascultati mai jos. Melodia „Aria” se regaseste pe coloana sonora a mai multor filme.
Accesul la concertul de la Timisoara este gratuit si nu necesita inscriere in prealabil.
Repetitia cu public face parte din proiectul „Ecoul Sinagogilor” care reprezinta continuarea proiectelor derulate pana acum de Asociatia Pantograf – „Sunetul Sinagogilor”, „Rapsodii pe teme romanesti” si „Povestile Sinagogilor” – care au vizat documentarea povestilor sinagogilor, constientizarea valorii acestor lacasuri de cult, integrarea lor intr-un circuit regional si national si crearea unei legaturi prin muzica intre patrimoniul material si imaterial.
Proiectul este inclus si in programul European Days of Jewish Culture 2023, tema „Memorie”, coordonat la nivel european de AEPJ (European Association for the Preservation and Promotion of the Jewish Culture and Heritage) si in Romania de Fundatia Tarbut (Tarbut Sighet Foundation), co-finantat de Uniunea Europeana.